Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Farther Savatie Bostovi για την πίστη στην Εκκλησία!Η Εκκλησία ιδρύθηκε στον Μυστικό Δείπνο, όχι στην πλατεία, ούτε στο μπαλκόνι του αυτοκράτορα.  Ο Χριστός έσπασε τον Άρτο του Σώματος Του και τον έδωσε στους εκλεκτούς Του δώδεκα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο προδότης.

 Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο όχι για να κάνει τάξη σε αυτόν, αλλά για να βγάλει από τον κόσμο αυτούς που ήθελε.  Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αλλά ο Χριστός δεν ήθελε να προσηλυτίσει τον Πιλάτο.  Δεν απάντησε καν στην ερώτηση όταν ο Πιλάτος Τον προκάλεσε να του μιλήσει για την αλήθεια.

 Η απάντηση του Χριστού στις πρωτοβουλίες των μεγαλύτερων αυτού του κόσμου είναι η σιωπή.

 Όσοι κατηγορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι δεν συμβαδίζει με την εποχή, φέρνουν το καλύτερο επιχείρημα ότι η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία του Χριστού.  Μας κατηγορούν ότι παραμένουμε στο Βυζάντιο, ότι ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες των 1800 χρόνων πριν;  Επιπλέον, έχουμε και τους κανόνες των αποστόλων στους οποίους διατυπώθηκαν όλοι οι άλλοι.

 Επομένως, ακόμη και αυτοί που μας κατηγορούν για γηρατειά, μας λένε να εγκαταλείψουμε όλα όσα είμαστε και να κολλήσουμε σε αυτούς που δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τους αποστόλους, άρα καμία σχέση με τον Χριστό.

 Η ίδια τους η επιθυμία να αλλάζουν πάντα για να ταιριάζουν με τους Pilates και να κάθονται στο τραπέζι μαζί τους, μπερδεύοντας τα λόγια για την αλήθεια μόνο για να μην σιωπήσουν, δείχνει ότι δεν είναι οι οπαδοί Εκείνου που σιώπησε με τίμημα θανάτου. .

 Αδέρφια, οι κανόνες είναι ένας μεγάλος ουράνιος πλούτος που μας δίνουν οι άγιοι του Χριστού, αυτοί που κάθονται στο τραπέζι μαζί Του και ακούν τα λόγια Του που δεν ακούει ο κόσμος.  Η ευγένεια και η σοφία των αγίων λιώνει κάθε κακία, διώχνει την απόγνωση, κάνει τα μωρά σοφά.

 Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι άγιοι έφτιαξαν αυτούς τους σκληρούς κανόνες για να καταστρέψουν εμάς, τους αμαρτωλούς, ή για να μας χωρίσουν από την Εκκλησία;  Όποιος έχει δει ποτέ έναν άγιο, και εγώ έχω δει, ξέρει ότι η σκληρότητά του είναι το μέτρο της τελειότητας στο οποίο πρέπει να αγωνιστούμε.

 Ούτε ο Χριστός ήρθε για να καταστρέψει τον Νόμο ή τους προφήτες, αλλά να τους εκπληρώσει με το έλεός Του.  Διότι αν κατεβάσουμε το μέτρο στο επίπεδό μας, των αμαρτωλών, αποκαλώντας την αρετή την αμαρτία, γιατί χρειαζόμαστε ακόμα Σωτήρα, γιατί εμείς οι ίδιοι με το νου μας έχουμε σώσει και τον εαυτό μας.

 Ό,τι μας άφησαν οι άγιοι δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, αλλά ένα αγγελικό μέτρο στο οποίο έχουν φτάσει οι ίδιοι.  Πράγματι, κανένας από τους αγίους δεν έφερε βάρη που δεν σήκωσε ο ίδιος.  Γι' αυτό ο προφήτης είπε: «Θαυμαστός είναι ο Θεός στους αγίους Του!».  Και όποιος βλασφημεί τους αγίους, βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα που είναι μέσα τους.

 Η εκκλησία του Χριστού είναι η εκκλησία των αγίων, όχι των επαναστατών, των μεταρρυθμιστών και των γιατρών.  Όπου οι άγιοι δεν είναι πια εξουσία και οδηγός, εκεί κυβερνά ο ξεπεσμένος νους, εκεί όλα είναι δυνατά, όλα έξω από τη σωτηρία.

 Ας εξετάσει ο καθένας τον εαυτό του σε τι σχέση έχει με τους αγίους και ποια είναι η εξουσία του όταν κάνει συζήτηση.  Έτσι θα ξέρουμε σε ποια σχέση είμαστε με τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: