Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΦΙΩΝ


11. Κάποτε διαβάστηκαν οι εξορκισμοί σε μία ψυχή, ή οποία

υπέ­φερε από ενέργειες των ακαθάρτων πνευμάτων. Ξέρετε γιατί άρχισε να διαμαρτύρεται και να φωνάζει; Διότι, μόλις της έβαλε ό ιερεύς επάνω της το φαιλόνιο, αυτό με το οποίο είχε λειτουργήσει, γέμισε ευωδιά, και το δαιμόνιο δεν την άντεξε και άρχισε να διαμαρτύρεται. Κατά την δική της βέβαια ομολογία, πού έκανε την επομένη ήμερα.

Μια ακόμη ιστορία μαρτυρεί την ιερότητα των αμφίων και τη δύναμη της Ιεροσύνης:

12. Ετοιμαζόταν ό Ανώνυμος Ησυχαστής να τέλεση την Θεία Λειτουργία. Είχε "πάρει καιρό", όπως λέγεται ή προετοιμασία, πού κά­νουμε οι Ιερείς μπροστά στο ιερό Τέμπλο και υστέρα μπαίνουμε στο Άγιο Βήμα και ένδυόμεθα τα ιερά άμφια.

Την ώρα, πού πήγαινε να πάρη τα άμφια του από κάποιο ντουλάπι του ' Ιερού, για να τα φορέσει, βλέπει να ανοίγουν τα ουράνια και να κατεβαίνει από ψηλά ένα πλήθος Αγγέλων, πού κρατούσαν ένα τερά­στιο σκεύος, σαν δίσκο, σαν πανέρι - ακατανόητο αυτό για τα ανθρώ­πινα μάτια. Είχε μέσα άμφια, τα οποία έφεραν από τον ουρανό οι Άγγελοι και τον έντυσαν θεοϋφάντως! Ή στολή ήταν θεοΰφαντη! Τι άμφια ήταν εκείνα, πού τον έντυσαν! Ποιος μπορεί να τα περιγραφή, ποιος μπορεί να μιλήσει γι' αυτά;

Προσέξτε μια ακόμη ιστορία, άλλο ένα γεγονός πολύ σημαντικό:

13. Σ' ένα χωριό της πατρίδος μας ένας απλός άνθρωπος πόθησε να δη πως του πάνε τα ιερά άμφια του ιερέως του χωριού, τον όποιο και "ζήλευε", όταν τον έβλεπε ολόλαμπρο να ιερουργεί. Έτσι κάποιο πρωινό πού έλειπε ό παπάς, μπήκε κρυφά μέσα στην Εκκλησία και ντύθηκε τα ιερατικά άμφια. Τί σκεφτόταν, όταν φορούσε τα άμφια, δεν γνωρίζουμε.' Εκείνο όμως πού έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι, όταν
προσπάθησε να τα βγάλει, διαπίστωσε τρομαγμένος ότι δεν έβγαιναν από πάνω του!

Άρχισε να φωνάζει, να καλή σε βοήθεια. Έτρεξε κόσμος πολύς. Προσπάθησαν αρκετοί να του βγάλουν τα άμφια, αλλά εις "μάτην". Τα άμφια δεν ξεκολλούσαν από πάνω του με κανέναν τρόπο!

Ήρθε όμως και ό παπάς και του τα έβγαλε με τάξη, με ευπρέπεια, ιερατικά, ευλογώντας και προσευχόμενος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΠΑΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: