Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

«Πληγωμένες Σχέσεις – Ένθεες Συνθέσεις»

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Πληγωμένες Σχέσεις – Ένθεες Συνθέσεις» δεν πρέπει να λείψει

από κανέναν, ένα βιβλίο που περιέχει κείμενα που φωτίζουν τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής, και σχολιάζει την σύγχρονη πραγματικότητα, ανοίγοντας παράθυρα διεξόδων προς την ανιδιοτελή αγάπη – τη μόνη παγκόσμια και σταθερή δύναμη-.

Ο συγγραφέας του πονήματος αυτού Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Κωτσόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, στις πρώτες σελίδες του βιβλίου (το οποίο είναι περίπου 430) γράφει πως το βιβλίο Αφιερώνεται:"Σε εκείνους που από τη δυαδικότητα της εγωιστικής σχέσης, ανυψώθηκαν στην Τριαδικότητα της Θεϊκής αγάπης κι άνοιξαν την καρδία τους σε όλη την ανθρωπότητα. Στους δικαίους ανθρώπους τους ευλογημένους του Θεού, που κρατούν τα χειρότερα για τον χώρο τους και δίνουν τα καλύτερα έξω απ΄ αυτόν, μιμούμενοι τον Χριστό, ο οποίος βγήκε από την θεϊκή συγγένεια Του και σταυρώθηκε για τους ξένους".

Παρακάτω παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Πληγωμένες Σχέσεις – Ένθεες Συνθέσεις», το οποίο είναι και επίκαιρο.

«ΟΙ ΜΥΧΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ»

"Τι σημαίνει «γνώθι σαυτόν»; Να αντιλαμβάνεσαι αμέσως τη διάθεση της ψυχής ύστερα από κάθε γεγονός, κάθε συνάντηση, κάθε πράξη. Προς τα πού κινείται; Προς την αγαθότητα η την κακότητα; Προς την αγάπη η την αγανάκτηση; Προς την ευσπλαχνία η τη σκληροκαρδία;

Κάποτε ο π. Πορφύριος κινδύνευσε να χάσει τη χάρη διότι πήγε να δείξει μεγαλύτερη εύνοια σε συγγενικό του πρόσωπο. Κατάλαβε εκ πείρας πως, αν δεν αγαπάς κάθε άνθρωπο εξίσου, δεν μπορείς να διατηρήσεις τη θεία χάρη. Και εμείς κολλάμε στο γράμμα, στον τύπο, στα εξωτερικά γεγονότα.

Η αγιότητα ξεκινά από τα μύχια της ψυχής. Όποιος προσέχει τις κινήσεις της καρδίας του και φροντίζει να μεταδίδει πάντοτε αγαθή διάθεση προς όλους, ανεξαιρέτως, γρήγορα θα προχωρήσει στην πνευματική ζωή.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο ν΄ αγκαλιάζεις το σκοτάδι με αγαθότητα και αγάπη, φωτίζοντας το, παρότι αυτό είναι το ορθόδοξο πνεύμα: Να ευλογείς, δηλαδή, αυτούς που σε καταριώνται και να σταυρώνεσαι για τους εχθρούς σου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: