Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΡΗΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΗΚΟΥΣΕΝ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Ήταν από την Παφλαγονία και έζησε τον 10ο αιώνα.
Οι γονείς του Βασίλειος και Θεοφανώ, φρόντισαν για την καλή του εκπαίδευση, τίς δε σπουδές του συμπλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη με την κηδεμονία ισχυρού θείου του στην Αυλή. Με την επιμονή του θείου του, μπήκε και αυτός στην Αυλή.
Όταν όμως πέθανε ό θείος του, άφησε την Αυλή του Παλατιού και ζήτησε να εισαχθεί στην περίφημη Μονή του Στουδίου. Δεν τον δέχτηκαν λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Αργότερα όμως τον δέχτηκαν.
Εκεί μαθήτευσε κοντά στον ομώνυμο προϊστάμενό του Συμεών, με τις οδηγίες του οποίου ευδοκιμούσε στίς θεολογικές μελέτες και στην πνευματική ζωή.
Συναντάμε κατόπιν τον Συμεών στη Μονή του αγίου Μάμαντα, οπού μηρέ το μοναχικό σχήμα και στη συνέχεια έγινε ηγούμενος της. Επειδή όμως θέλησε να επιβάλει τους μοναστικούς κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου, συνάντησε ζωηρή αντίδραση και παραιτήθηκε. Ασχολήθηκε αποκλειστικά με θεολογικές μελέτες και συγγραφές. Κατηγορήθηκε από τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Στέφανο ότι, γιόρταζε από μόνος του σαν επίσημο Άγιο τον γέροντα του Συμεών και ή περιπέτεια αυτή του κόστισε έξι χρόνια ταλαιπωρίες.
Τελικά, διατάχθηκε να πάει σ' ένα μοναχικό παρεκκλήσι της Άγιας Μαρίνας, στην Ασιατική όχθη της Προποντίδας, όπου και πέθανε σε γεροντική ηλικία (κατά το 1020). Από τίς συγγραφές του σώζονται 92 λόγοι, 282 πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια, καθώς και θρησκευτικά ποιήματα.
Για τη θεολογική του δεινότητα ονομάστηκε: νέος Θεολόγος.
Τό αρχείο περιέχει τά εξής:
1ον Ποία ειναι τά άρρητα ρήματα όπου ηκουσεν ό Απόστολος Παύλος.
2ον Και ποία είναι τά αγαθά, α οφθαλμός ουκ είδε, και ους ουκ ηκουσε, και επί καρδιαν άνθρωπου ουκ άνέβη.
3ον Και ποια είναι ή βασιλεία του Θεού και τί λογής ενεργείται εις ήμας.
.

Size:
20294 KB

Δεν υπάρχουν σχόλια: