Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ.


Μια μέρα παρουσιάσθηκε στήν Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος ένας σαραντάχρονος, ό όποιος από την ενδυμασία φαινόταν ότι ήτο πλούσιος.
Αυτός, τον πρώτο μήνα της παραμονής του στο Μονή ήταν συνεχώς στο καρτοτηλέφωνο ενδεδυμένος πάντα καινούργια  και φυσικά, ωραία κουστούμια.
Αυτός ήταν πλούσιος. Ήλθε για τουρισμό στην Ελλάδα επεσκέφθη και το Άγιον Όρος, όπου έγινε ή μεγάλη ανατροπή.  Απηρνήθη τα πλούτη και όλα τα καλά του και έγινε εργατικότατος μοναχός στο Μοναστήρι.
Τα τηλεφωνήματα πού ανωτέρω γράφω, τα έκαμνε για να  ανακοίνωση στους δικούς του την μεγάλη απόφαση πού έλαβε αφ' ενός, και αφ' ετέρου έδινε εντολές στους υπαλλήλους του  να συνέχιση να λειτουργή ή επιχείρηση του, για να μεταβιβασθεί το εργοστάσιο του στα αδέλφια του.

Στήν περιοχή της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος μόναζε σ' ένα κελί  μέχρι το 2000 ένας Σέρβος Μοναχός. Μετά το 2000 λόγω των καταστροφών πού υπέστη το κελί του, έφυγε, και ζει τώρα κάπου άλλου στο Άγιο Όρος.

 Τον επισκέφθηκα μία φορά και μου είπε ότι πηγαίνει μέσα στο δάσος, προσεύχεται και βλέπει τον Θεό! Τον ρώτησα τί σημαίνει «βλέπω το Θεό„ και μού απήντησε
ότι ό εσωτερικός του κόσμος ευφραίνεται και αγάλλεται.
Αυτός ό μοναχός ήλθε στο Αγιον Όρος το 1970 και εξήλθε μόνο δύο φορές. Την μία για να μεταβεί στους Αγίους Τόπους και την δευτέρα για να κάμη μία εγχείρηση (καταρράκτη) στό(ά) μάτι(α) του. Αυτός ό Μοναχός έβαλε έναν κανόνα στον εαυτόν του να μην επικοινωνήσει διά αλληλογραφίας ή τηλεφωνικώς με γυναίκα. Τοιουτοτρόπως δεν έστειλε ποτέ κάποια επιστολή στήν μητέρα του και στις αδελφές του και όπως ήτο επόμενο δεν δέχθηκε και από αυτές καμία επιστολή. Όσο δε για την τηλεφωνική επικοινωνία γνωρίζω το εξής:
Τον επισκέφθηκε κάποιος από τα Κύθηρα και λίγο αργότερα ήθελε η σύζυγος του ανωτέρω να του  μιλήσει τηλεφωνικώς. Επισκέφθηκα τον εν λόγω Σέρβο Μοναχό και του είπα να μιλήσει με το κινητό μου στήν ανωτέρω γυναίκα και αυτός ηρνήθη λέγοντας
_ Δεν μιλώ σε γυναίκες. Υπ` όψιν, ό εν λόγω Μοναχός είναι γέρος, ηλικίας 78 ετών.


Στήν περιοχή τού Αστυνομικού Σταθμού Αγίου Παντελεήμονος υπάγονται οι Ιερές Μονές Δοχειαρίου και Ξενοφώντος για τις όποιες σ' αυτό το σημείο, θα καταγράψω δύο λόγια για την κάθε μία, και παρακάτω σε επόμενες σελίδες θα παραθέσω και άλλα.
Τον Ιανουάριο τού 2003 κατόπιν ατυχήματος άνεπαύθη εν Κυρίω ένας νέος μοναχός στήν Ιερά Μονή Δοχειαρίου, ονόματι Δανιήλ. Πάνω στο μικρό τραπεζάκι πού είχε στο κελί του, οι πατέρες βρήκαν ένα σημείωμα, όπου έγραφε:
- Ό τάδε φίλος μου πέθανε από την τάδε αιτία, ό τάδε φίλος μου πέθανε από την τάδε αιτία...
Στήν συνέχεια έγραφε για τον εαυτόν του. Διερωτώντο από ποιά αιτία, και με ποιό τρόπο θα πεθάνει. Άρα αυτός θα είχε δει κάποιο όραμα, ότι πλησιάζει ή ώρα τού θανάτου του, και απορούσε για το πώς θα πεθάνει, αφού ήτο νέος.

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΕΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ- ΑΙΤΩΝ 50 ΨΑΛΜΟ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΘΕΡΜΟΝ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: