Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΑΤΗΡ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Ο ΣΑΒΒΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ.


Ό μακαριστός πατήρ Δαμασκηνός στα τελευταία (δηλαδή αρκετά) χρόνια της επιγείου ζωής του εφησύχασε στην Ιερά Λαύρα τού Αγίου Σάββα, όπου εκεί, εμφάνισε το χάρισμα του "κατά Χριστόν σαλού" και το χάρισμα της προοράσεως και διορατικότητος.


Όλοι οι σεβαστοί πατέρες έχουν κάτι να ειπούν για αυτόν τον
άγιο Γέροντα.

Ό αξιοσέβαστος Καθηγούμενος και πνευματικός της Ιεράς Μονής αρχιμανδρίτης πατήρ Ευδόκιμος, μού είπε το εξής:

Ό μακαριστός Γέροντας, δηλαδή ό Ιερομόναχος Δαμασκηνός, δεν μνημόνευσε ποτέ τον πατριάρχη Ειρηναίο, όστις ήτο και αυτός από την Σάμο. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των τρεισήμισι ετών της πατριαρχίας του Ειρηναίου τού Α', ό γέρων Δαμασκηνός στην Προσκομιδή, την ώρα πού κτυπούσε το καμπανάκι, έλεγε δυνατά "Μνήσθητι Κύριε τού πατρός και Πατριάρχου Θεοφίλου", όστις ήτο ακόμη αρχιμανδρίτης. Και φυσικά ο πατήρ Ευδόκιμος τού έλεγε ότι ό πατριάρχης λέγεται Ειρηναίος, και αυτός τού απαντούσε κάθε φορά διαφορετικά, με τρόπο και ύφος "κατά Χριστού Σαλού".

Τον γέροντα Δαμασκηνό τον γηροκόμησε για αρκετούς μήνες ό μοναχός Ίωαννίκιος, όστις μού διηγήθη τα κάτωθι:

1) Όταν εξελέγη Πατριάρχης ό Θεόφιλος, τού το ανακοίνωσε ο μοναχός Ίωαννίκιος, και τότε ό γέρων Δαμασκηνός απάντησε:
-           Καλά' Αυτός ήτο εκλεγμένος!

2)         Ένα χρόνο πριν αρχίσουν τα επεισόδια στα Ιεροσόλυμα
Κατά τα όποια έχασε τον θρόνο του ό πατριάρχης Ειρηναίος, ό
γέρων Δαμασκηνός έλεγε και ξαναέλεγε:
"Κλείστε τις πόρτες (της Μονής) διότι έρχεται φωτιά από τα Ιεροσόλυμα".

3)         Ένας ΆγιοΣαββίτης μοναχός πήγε για αρκετούς μήνες
στα Ιεροσόλυμα και διακόνησε στο Πατριαρχείο. Ευρισκόμενος
λοιπόν εκεί, κάποια μέρα, πήγε και εξομολογήθηκε τούς λογισμούς του στον εξομολόγο τού Πατριαρχείου.
Μετά από αρκετές ήμερες επισκέφθηκε το Μοναστήρι και πήγε να πάρει την ευχή τού Γέροντος. Παρών ήτο και ό πατήρ Ίωαννίκιος.
Όταν ό μοναχός πού διακονούσε στο Πατριαρχείο έσκυψε να φιλήσει το χέρι τού πατρός Δαμασκηνού, ό Γέρων (Δαμασκηνός) είπε:
-           Ό πνευματικός της Μονής, ό πατήρ Ευδόκιμος, πέθανε;
Ό μεν μοναχός πού τού φιλούσε εκείνη την στιγμή το χέρι, δεν μίλησε διότι κατάλαβε, τί σήμαιναν αυτά τα λόγια. '0 δε πατήρ Ίωαννίκιος απήντησε:
-           Όχι δεν πέθανε!
Όταν δε, βρέθηκαν έκτος τού κελίου τού Γέροντος, οι δύο μοναχοί, ό μοναχός πού διακονούσε στο Πατριαρχείο, είπε στον πατέρα-Ίωαννίκιο: "Για μένα το είπε αυτό ό Γέροντας". Και τού είπε τα περί της εις άλλον πνευματικόν εξομολογήσεως του.

4) '0 μοναχός Ίωαννίκιος υπηρέτησε για αρκετό καιρό στην είσοδο της Μονής, όπου γνώρισε μία μοναχή ονόματι Στυλιανή Κάποια ήμερα την ώρα της θείας Λειτουργίας στον μοναχό Ιωαννίκιο τού ήλθε ό εξής λογισμός:
Όταν θα ξαναέλθει ή μοναχή Στυλιανή να της ειπεί ότι και  μητέρα του λέγεται Στυλιανή και να την παρακάλεση να την 
μνημονεύει στις προσευχές της. Αυτόν δε τον λογισμό τον συλλογίσθηκε ό πατήρ Ίωαννίκιος δύο-τρεις φορές κατά την διάρκεια
της θείας Λειτουργίας.
Μετά το πέρα της θείας Λειτουργίας ό πατήρ Ίωαννίκιος πήγε ένα ρόφημα στον γέροντα Δαμασκηνό και εκείνος του είπε:
— Και μένα Στυλιανό με έλεγαν πριν γίνω μοναχός.
Όμως δεν τον έλεγαν Στυλιανό. Το κοσμικό όνομα του Γέροντος, όπως προείπομεν, ήτο Δημήτριος, αλλά με τα ανωτέρω λόγια ήθελε να ελέγξει τον πατέρα Ίωαννίκιο, για τον λογισμό πού τον επαναλάμβανε κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας.

5) Ένα άλλο γεγονός πού έχει σχέση με τον πατέρα Ίωαννίκιο είναι το έξης:
Ό πατήρ Ίωαννίκιος είχε ετοιμασθεί να έλθει εδώ στο Άγιον Όρος για λίγες ήμερες, και προς τούτο είχε πάρει την ευλογία του πατρός Ευδόκιμου. Λίγες ήμερες πριν την αναχώρηση του συνέβη το έξης γεγονός: Κάποια στιγμή ως διακονητής του πατρός Δαμασκηνού, πήγε στο κελί του Γέροντος, όπου ήτο ό πατήρ Ευδόκιμος και ό μοναχός Εφραίμ. Μόλις ό γέρο-Δαμασκηνός
αντίκρισε τον πατέρα Ίωαννίκιο, στράφηκε προς τον πατέρα Ευδόκιμο και τού είπε τούτον τον λόγο: - Μην επιτρέπεις στους μοναχούς να πηγαίνουν στο Άγιο
Όρος!

Ύπ' όψιν δεν είχε πει κανείς στον γέρο-Δαμασκηνό ότι ό μοναχός Ίωαννίκιος ετοιμάζεται να μεταβεί για λίγες ήμερες στο Άγιον Όρος. Κατόπιν τούτου ό πατήρ Ίωαννίκιος παρέμεινε στο Μοναστήρι, με αποτέλεσμα να είναι παρών στην κηδεία του πατρός Δαμασκηνού.

Άρα, προγνωρίζοντας ό πατήρ Δαμασκηνός την ώρα του θανάτου του, είπε στον πατέρα Ευδόκιμο την φράση "μην επιτρέπεις στους μοναχούς να πηγαίνουν στο 'Άγιον Όρος", διότι ήθελε την ήμερα τού θανάτου του να είναι στο Μοναστήρι ό μοναχός πού τον γηροκόμησε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή ό πατήρ Ίωαννίκιος.
Για τον πατέρα Δαμασκηνό μου είπε και ό μοναχός Παίσιος τα έξης:
Κάποια μέρα ό πατήρ Π αίσιος ήτο πολύ θυμωμένος. Τον πλησίασε λοιπόν ό πατήρ Δαμασκηνός και τού είπε:
Έχεις πολύ θυμό...

Ακόμη, όταν ό πατήρ Παίσιος ήτο δόκιμος στο Μονή συνέβη και τούτο: Μία νύκτα κατά την διάρκεια της αγρυπνίας έκλαιγε εσωτερικά. Τότε τον πλησίασε ό πατήρ Δαμασκηνός τού είπε χαμηλοφώνως:
—        "Μην κλαις! Υπάρχει και για σένα χώρος έδώ στο μοναστήρι! .


ΒΙΒΛΙΟΓ. ΕΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ- ΑΙΤΩΝ 50 ΨΑΛΜΟ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΘΕΡΜΟΝ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: