Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η ΜΗ ΔΥΣΩΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΣΑΒΒΑΙΤΩΝ ΤΕΘΝΕΩΤΩΝ.
Ακόμη, συζητήσαμε για το επαναλαμβανόμενο θαυμαστό γεγονός πού γίνεται τόσον στο Άγιον Όρος, όσο και στην Ιερά Λαύρα του Αγίου Σάββα, δηλαδή για την ευκαμψία των αγιορειτών κεκοιμημένων Πατέρων και για περί της μη δυσωδίας των ΑγιοΣαββαϊτών τεθνεώτων.

Τούς είπα, ότι είχα παρευρεθεί σε κηδεία ενός άγιορείτου μοναχού, όπου είδα το σώμα του νεκρού να είναι ευλύγιστο. Ή ευκαμψία του αγιορείτου κεκοιμημένου, αγαπητέ αναγνώστα, γίνεται αντιληπτή την ώρα της ταφής. Τούς αγιορείτες πατέρες, τούς θάπτουν χωρίς φέρετρο. Τοιουτοτρόπως την στιγμή πού τούς παίρνουν από το νεκροκρέβατο για να τούς εναποθέσουν στον τάφο, το σώμα τους δεν είναι άκαμπτο, αλλά εύκαμπτο.

Για την μη δυσωδία των ΑγιοΣαββαϊτών κεκοιμημένων ό Κύπριος μοναχός Ίωαννίκιος, αλλά και οι άλλοι πατέρες, μου είπαν κατ' αυτή την τελευταία επίσκεψι το έξης:

Προ ολίγων μηνών άνεπαύθησαν στην Ιερά Λαύρα του Αγίου
Σάββα, σε διάστημα τεσσαράκοντα περίπου ήμερων δύο σεβάσμιοι ιερομόναχοι. Σημειωτέον, δηλαδή για να γίνει αντιληπτό το αξιοθαύμαστο θαύμα της μη δυσωδίας θα πρέπει να πούμε ότι ό νεκροταφιακός τόπος της εν λόγω Ιεράς Μονής ευρίσκεται κάτω από το προαύλιο της ομωνύμου Ιεράς Λαύρας.

 Υπάρχει μία καταπακτή απ' όπου κατεβάζουν το νεκρό και τον εναποθέτουν χωρίς να τον καλύψουν με χώμα  τοιουτοτρόπως λοιπόν όταν κατέβηκαν οι πατέρες μεταξύ των οποίων και ο μοναχός Ίωαννίκιος για να εναποθέσουν τον δεύτερο νεκρό, διαπίστωσαν ιδίοις οσφρήσεσι ότι το σώμα του προηγουμένου νεκρού δεν εξέπεμπε καμιά δυσωδία. Ό πρώτος νεκρός ήτο ό Σέρβος, Γρηγόριος, ενώ ό δεύτερος μονάχος ό εκ Σάμου ιερομόναχος Δαμασκηνός κατά κόσμο Δημήτριος.ΒΙΒΛΙΟΓ. ΕΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ- ΑΙΤΩΝ 50 ΨΑΛΜΟ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΘΕΡΜΟΝ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: