Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Μέρος 1

Η διδασκαλία της Εκκλησίας, η διδασκαλία των αγίων πατέρων, μας λέει για την καταπληκτική, που ξεπερνά κάθε κατανόηση της εν Χριστώ της Θείας και 
ανθρώπινη φύση. Όντας απαθής στη Θεότητα, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στην ανθρωπότητά Του μπορούσε να βιώσει πείνα και κούραση, πίκρα και πόνο, χαρά και στενοχώρια. Έτσι, ενώ ήταν πραγματικά τέλειος Θεός, ήταν επίσης αληθινά τέλειος Άνθρωπος. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλαγούμε όταν διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο για την προσευχή του Σωτήρα στον Κήπο της Γεθσημανή: «Και πήρε μαζί του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. και άρχισε να τρομάζει και να λυπάται. Και τους είπε: Η ψυχή μου είναι λυπημένη μέχρι θανάτου. μείνε εδώ και δες. Και, αφού προχώρησε λίγο, έπεσε στο έδαφος και προσευχήθηκε, αν ήταν δυνατόν, αυτή η ώρα να φύγει από Αυτόν». Όμως το ανθρώπινο θέλημα εν Χριστώ ήταν σε πλήρη συμφωνία με το Θείο θέλημα. Και επομένως, ενισχυμένος, τελειώνει αυτή την προσευχή με τα λόγια: «Πατέρα μου! Αν αυτό το ποτήρι δεν μπορεί να περάσει από μένα, μήπως το πιω, ας γίνει το θέλημά σου». Αυτά τα λόγια έκριναν τη μοίρα της ανθρωπότητας. Σύντομα ακούστηκε ένας θόρυβος, το χτύπημα των όπλων. Μια ομάδα στρατιωτών που έστειλαν οι αρχιερείς αναζητούσε τον Ιησού. Ο Ιούδας χωρίστηκε από αυτό το πλήθος, πλησίασε τον Σωτήρα και τον φίλησε με τα λόγια: Χαίρε, Ραβί! - δηλαδή: «Χαίρε, Δάσκαλε!»

Πόσο αηδιαστικό ήταν για τον Θεό αυτό το φιλί του προδότη! Ο Ιούδας μετέτρεψε ένα φιλί - σημάδι αγάπης - σε σημάδι της πιο ποταπής προδοσίας. Όμως ο Κύριος δεν απέστρεψε το πρόσωπό Του από τα χείλη του Ιούδα, αλλά του είπε: φίλε, γιατί ήρθες; Ο Κύριος ήθελε επίσης να αφυπνίσει τη συνείδηση ​​στον έκπτωτο μαθητή. Τον αποκαλεί φίλο, του λέει δηλαδή: «Δεν είναι αργά, μπορείς ακόμα να σωθείς, θα σε συγχωρήσω και θα σε ξανακάνω φίλο και απόστολό Μου!».

Ωστόσο, η καρδιά του Ιούδα ήταν αναίσθητη και κρύα, όπως το ασήμι που έσφιξε στο χέρι του κάτω από τα ρούχα του. Οι στρατιώτες έπιασαν τον Χριστό ως εγκληματία και τη νύχτα τον έφεραν στον αρχιερέα Άννα, έναν πρώην αρχιερέα που είχαν απομακρυνθεί από τους Ρωμαίους, αλλά που είχε μεγάλη επιρροή στον λαό. Ο αρχιερέας άρχισε να ανακρίνει τον Ιησού για τη διδασκαλία Του, και ο Κύριος απάντησε ότι μίλησε ανοιχτά στον κόσμο και δεν είπε τίποτα κρυφά: «... ρωτήστε αυτούς που άκουσαν τι τους είπα. ιδού, ξέρουν ότι μίλησα», είπε ο Σωτήρας.

Ο υπηρέτης του αρχιερέα χτύπησε με δύναμη τον Χριστό στο πρόσωπο, αναφωνώντας: Έτσι απαντάς στον αρχιερέα; Χτύπησε με τέτοια δύναμη που ο Κύριος έπεσε στο έδαφος, αιμορραγώντας, και το ίχνος αυτού του χεριού, ντυμένο με ένα σιδερένιο γάντι, παρέμεινε ένα σκοτεινό σημείο στο πρόσωπό Του.

Η εκκλησιαστική παράδοση λέει ότι ο υπηρέτης που χτύπησε τον Σωτήρα ήταν εκείνος ο εξασθενημένος και δυστυχισμένος άρρωστος που ο Χριστός είχε κάποτε θεραπεύσει στη Λίμνη του Σιλωάμ. Για πολλά χρόνια ξάπλωνε σαν ζωντανό πτώμα στο κρεβάτι του, χωρίς να μπορεί να κινηθεί. Ο Κύριος τον θεράπευσε, σαν να του έδινε δεύτερη ζωή, λέγοντας: «Μην αμαρτάνεις πια, μήπως σου συμβεί κάτι χειρότερο». Και αυτός ο άνθρωπος πήγε αμέσως στους αρχιερείς και έδειξε τον Ιησού και είπε ότι έκανε θεραπείες το Σάββατο. Οι αρχιερείς εκτίμησαν τον ζήλο του και τον πήραν στη φρουρά του ναού τους. Και τώρα ο δύστυχος, θεραπευμένος από τον Κύριο, ανταπέδωσε την καλή πράξη - με ένα χτύπημα στο πρόσωπο!

Πόσο συχνά επαναλαμβάνουμε πνευματικά το ίδιο πράγμα, απαντώντας στον Θεό με την ίδια τρομερή και μαύρη αχαριστία! 

.Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Καρελίν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: