Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

28 Απριλίου - Πριν από 61 χρόνια ο Επίσκοπος Στέφανος (Νικήτιν), Μοτζάισκι, προσωρινός διαχειριστής της επισκοπής Καλούγκα, εκοιμήθη εν Κυρίω /09/15/1895 - 28/04/1963/
28 Απριλίου - Πριν από 61 χρόνια ο Επίσκοπος Στέφανος (Νικήτιν), Μοτζάισκι, προσωρινός διαχειριστής της επισκοπής Καλούγκα, εκοιμήθη εν Κυρίω /09/15/1895 - 28/04/1963/

Ομολογητής της πίστεως του 20ου αιώνα, ασκητής, ιεράρχης της αγίας ζωής, αλλά όχι ακόμα όχι διάσημος. Το έλεος του Θεού σε όσους υπέστησαν διωγμούς και ακολούθησαν τον Χριστό στα δύσκολα.

Πέθανε ενώ εκφωνούσε κυριακάτικο κήρυγμα στον καθεδρικό ναό της Καλούγκα την Κυριακή των Μυροφόρων Γυναικών.

Γεννήθηκε στη Μόσχα σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Λόγω του επαγγέλματός του, ο πατέρας του πήγαινε συχνά στο δρόμο και, επιστρέφοντας από τα ταξίδια του, του άρεσε να μιλάει για το πώς υπηρετούσαν στις περιοχές που έπρεπε να επισκεφτεί.

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά, και εκτός από τον επίσκοπο είχε και άλλες τρεις κόρες, παρέμειναν βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι μέχρι το θάνατό τους.

Το 1923, κρυφά κάτω από την κάλυψη του σκότους, διαφορετικά τα προβλήματα δεν μπορούσαν να αποφευχθούν, επισκέφτηκε τον τελευταίο πρεσβύτερο της Optina, Νεκτάριο /†1928/, που είχαν  ήδη εκδιώξει από το μοναστήρι και ζούσε εξόριστος στο χωριό Kholmishchi. Ο οξυδερκής γέρος έκανε επανάσταση στην ψυχή του νέου.

Στη δεκαετία του 1920 ξεκίνησε η φιλία του μελλοντικού επισκόπου με τους μελλοντικούς αγίους μάρτυρες: Vladimir (Ambartsumov) (†1937), Vasily (Nadezhdin) (†1930), μετά το μαρτύριο του οποίου ο Sergei Alekseevich ανέλαβε τη φροντίδα των ορφανών οικογενειών των φίλων του.

Ομολογητής του ήταν ο Ιερομάρτυρας Σέργιος (Μέχεφ), ο οποίος εκτελέστηκε για την πίστη του το 1942. Ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής για την αγνότητα της Ορθοδοξίας. Μετά την εμφάνιση της «Διακήρυξης» του 1927, δεν τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτη Σέργιου (Stragorodsky) και δεν δέχτηκε την εκκλησιαστική προσευχή για άθεους και αγωνιστές κατά του Θεού.

Μετά τη σύλληψη του εξομολογητή του το 1929, φρόντισε και την οικογένειά του. Δύο φορές επισκέφτηκε τον ιερό μάρτυρα Σέργιο Μέτσεφ εξόριστος στην επαρχία Βόλογκντα.

Χειροτονήθηκε μυστικά στην ιεροσύνη από τον Άγιο Αθανάσιο (Ζαχάρωφ) /†1962/.

Αν και δεν θυμόταν τον Μητροπολίτη Σέργιο, ο επίσκοπος δεν έκρυψε τη στάση του απέναντι στις πράξεις του. Διατύπωσε τη στάση του απέναντι στη σοβιετική κυβέρνηση πολύ ξεκάθαρα:

«Θεωρώ λάθος τη δίωξη της θρησκείας από τη σοβιετική κυβέρνηση και η δήλωση που εξήγγειλε ο Μητροπολίτης Σέργιος είναι επίσης εσφαλμένη, γιατί η σοβιετική κυβέρνηση κλείνει εκκλησίες και διώκει τη θρησκεία. Είμαι ενάντια σε αυτό».

Το 1931 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε την ποινή του στο στρατόπεδο Vishera στα Βόρεια Ουράλια.

Διορίστηκε γιατρός στο στρατόπεδο. Του ανατέθηκε η διαχείριση του ιατρικού κέντρου του στρατοπέδου. Θέλοντας να διευκολύνει την παρτίδα των κρατουμένων, τους απελευθέρωσε από τη δουλειά πιο συχνά από ό,τι η διοίκηση θεωρούσε αποδεκτό.

Για αυτό, έξι μήνες πριν από τη λήξη της ποινής του, εστάλη υλικό στη Μόσχα εναντίον του και απειλήθηκε με νέα ποινή - όχι λιγότερο από δέκα χρόνια. Σώθηκε από την αναπόφευκτη καταστροφή με τη θαυματουργή προσευχητική μεσιτεία της μακαρίας Ματρώνας Ανεμνιάσεφσκαγια /†1936/, στην οποία στράφηκε με προσευχή κατόπιν συμβουλής μιας νοσοκόμας.

Ως αποτέλεσμα, αφέθηκε νωρίς από το στρατόπεδο.

Μετά την αποφυλάκισή του, αναζήτησε την ευλογημένη Ματρώνα βρήκε την καλύβα που τον υποδείχθηκε - η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά δεν υπήρχε κανείς στο σπίτι. «Ελάτε μέσα, κύριε», άκουσε μια φωνή από τα βάθη του δωματίου.

Εκεί, σε ένα κουτί, βρισκόταν μια ανάπηρη γυναίκα στο μέγεθος ενός επτάχρονου παιδιού. Λόγω ασθένειας και ξυλοδαρμών, η ανάπτυξή της σταμάτησε στην παιδική ηλικία. Δεν υπήρχε κανείς να φροντίσει την κατάκοιτη ασθενή, και το κορίτσι μεταφέρθηκε στην εκκλησία όλη την ημέρα. Έτσι καθορίστηκε το κύριο έργο της ζωής της - η προσευχή.

Η μακαρία Ματρώνα τον αναγνώρισε και επιβεβαίωσε: «Προσευχήθηκα για σένα» και του είπε επίσης ότι θα ήταν επίσκοπος, αλλά μόνο για δύο χρόνια. Και αυτό ήταν σε μια εποχή που απέμεναν ακόμη 26 πολλά χρόνια πριν από την χειροτονία του ως Επίσκοπο του Μοζάισκ. Ο επίσκοπος θυμόταν καλά αυτή την πρόβλεψη.

Μετά την εκλογή του Πατριάρχη Αλεξίου Α' το 1945, ο Επίσκοπος Αθανάσιος (Ζαχάρωφ) /†1962/ κάλεσε όλους όσοι έμειναν ζωντανοί που δεν είχαν τιμηθεί σε λειτουργική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Φτάνει στο Kurgan-Tube, Samarkand, Tashkent. Στο Kurgan-Tyube, ο προκάτοχός του αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ιερέας που παραμέλησε τα εκκλησιαστικά μυστήρια.

Κατά την άφιξή του, ο Επίσκοπος αύξησε αμέσως τον αριθμό των υπηρεσιών , μετά από την οποία ο ψαλμωδός και η χορωδία επαναστάτησαν, και έπρεπε να υπηρετήσει σχεδόν μόνος του με όλες τις ιδιότητες,
και δεν υπήρχε κανείς στην εκκλησία και κήρυξε κηρύγματα τον ρώτησε: «Πάτερ, σε ποιον κηρύττει - είπαν; Και λέει: «Όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι στην εκκλησία, υπάρχουν άγγελοι,
για λόγους υγείας, μεταφέρθηκε στην επισκοπή του Ντνεπροπετρόβσκ και διορίστηκε εξομολόγος στο μοναστήρι του Tikhvin». μήλο που στέλνει ο Κύριος στο μοναστήρι, το 1959, εκάρη μοναχός με το όνομα Στέφανος, προς τιμήν του μοναχού Στέφανου του Μάχρις, όπου ζούσαν Κανόνας, και όχι σύμφωνα με τις οδηγίες της ανίδεης και ισχυρής εκκλησίας, είκοσι
και μετά ήρθε στον άμβωνα ένας επίσκοπος - «λύκος με ρούχα προβάτου», και το μοναστήρι δεν ήταν κλειστό μόνο δεν προστάτευσε το μοναστήρι από τους διώκτες που έσπασαν και πέταξαν εικόνες έξω από το ναό, αλλά είπε ακόμη και χαρούμενα στις σοβιετικές αρχές: «Αυτό έπρεπε να είχε εκκαθαριστεί εδώ και πολύ καιρό.»

Μετά τη διασπορά του μοναστηριού έφυγε για το Μινσκ, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να τον εγγράψουν με τη θέληση του Θεού, εκεί συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ερμόγκεν (Γκολούμπεφ) /†1978/, ο οποίος τον σύστησε στον Πατριάρχη Αλέξιο Α' ως υποψήφιο επίσκοπο.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Mozhaisk στις 7 Απριλίου 1960.

Αυτή ήταν η εποχή των διώξεων του Χρουστσόφ, λιγότερο αιματηρές από τις προηγούμενες, αλλά όχι λιγότερο σκληρές.

Όταν ο επίσκοπος Στέφαν έμαθε ότι ο πρύτανης μιας εκκλησίας της Καλούγκα, για να ευχαριστήσει τις αρχές, έγραψε σε μια αναφορά ότι δεν χρειαζόταν δεύτερο ιερέα, απείλησε να του απαγορεύσει να υπηρετήσει.

Αλλά εδώ είναι ένα γεγονός ανήκουστο εκείνη την εποχή: κατά τα χρόνια των διωγμών του Χρουστσόφ, 6 χιλιάδες εκκλησίες έκλεισαν και καταστράφηκαν και ο επίσκοπος Στέφαν άνοιξε δύο νέες εκκλησίες στην επισκοπή Καλούγκα.

Από διάφορες πόλεις συγκεντρώνει υπό την προστασία του εκείνους τους φλεγόμενους ιερείς που είναι ικανοί να ενθαρρύνουν τον λαό στα χρόνια της απελπισίας από τους διωγμούς.

Το 1962, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας - εγκεφαλικού, αποφυλακίστηκε από τη διοίκηση της επισκοπής και για κάποιο διάστημα η ζωή του κρεμόταν στην ισορροπία, η δεξιά πλευρά του σώματός του παρέλυσε.

Έχοντας αναρρώσει ελαφρά, διορίστηκε στο τμήμα της Καλούγκα.

Η έκθεσή τους από τον Επίτροπο Θρησκευτικών Υποθέσεων για την Περιφέρεια Καλούγκα:

«Τον Αύγουστο του 1962, το Πατριαρχείο έστειλε προσωρινό επίσκοπο Στέφανο. Ο επίσκοπος Στέφανος προσπαθεί να υποστηρίξει τις παρακμάζουσες κοινότητες και να ενισχύσει την κλονισμένη επιρροή της Εκκλησίας.

Τις πρώτες κιόλας μέρες της παραμονής του στην Καλούγκα, με τη βοήθεια του Πατριαρχείου, κάλυψε κενές θέσεις σε τρεις εκκλησίες και προσπαθεί να επιλέξει «πιο άξιο» προσωπικό που είναι ισχυρό στην πίστη. Προσκαλεί ιερείς που γνωρίζει από άλλες επισκοπές: το Μινσκ της Κεντρικής Ασίας, όπου υπηρετούσε στο παρελθόν, να εργαστούν στην επισκοπή Καλούγκα.

Ο Επίσκοπος Στέφανος, γιατρός στο επάγγελμα, είναι ζηλωτής υπηρέτης της Εκκλησίας, εξαιρετικά θρησκευόμενος. Το ίδιο απαιτείται και από τους ιερείς. Και τιμωρεί όσους είναι αμελείς και διαπράττουν παραβιάσεις ή ανήθικες πράξεις».

Στο σύντομο διάστημα της διακονίας του, ο επίσκοπος απέκτησε την ειλικρινή αγάπη του ποιμνίου του.

Ο Vladyka δίδαξε για τη σημασία της λατρείας και της αδιάκοπης προσευχής: «Είμαι γιατρός. Και όταν ο ασθενής γδύνεται για να τον ακούσει, διαβάζω την Προσευχή του Ιησού εκείνη την ώρα. Μετά ντύνεται και ξαναδιάβασα την προσευχή. Πηγαίνω από γραφείο σε γραφείο και κάνω προσευχή».

Ο Vladyka αγαπούσε πολύ τις θείες λειτουργίες και γνώριζε πολύ καλά τους εκκλησιαστικούς κανόνες, παρόλο που δεν είχε αποφοιτήσει από ιεροδιδασκαλείο ή ακαδημία.

Αλλά αυτή ήταν βαθιά γνώση που αποκτήθηκε με την πρακτική, που στην πραγματικότητα εκτελούνταν από τη λειτουργία, επειδή η Vladyka Stefan κυβερνούσε την καθημερινή λειτουργία στο κελί, αν δεν υπήρχε υπηρεσία ναού αυτή τη στιγμή, και πρωινές και βραδινές λειτουργίες, και μερικές φορές ακόμη και εκτελούσε Compline. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και όχι μόνο στο σπίτι, αλλά μερικές φορές επισκεπτόμουν φίλους και προσευχόμουν μαζί.

Ο Vladyka αγάπησε την Εκκλησία, ένιωσε την απόκοσμη ουράνια φύση της Εκκλησίας και σε όλη του τη ζωή έσπευσε στο ναό. Εκεί είναι η κεφαλή της Εκκλησίας μας, ο Χριστός. Εκεί η Υπεραγία Θεοτόκος και οι άγιοι προσεύχονται στον Θεό για εμάς.

Το φθινόπωρο ο επίσκοπος Στέφανος άρχισε να νιώθει έντονο πόνο στην καρδιά, αλλά όσο μπορούσε, υπηρετούσε και εργάστηκε.

Μια μέρα, ο άρρωστος επίσκοπος Στέφαν πήγε στην εκκλησία και η θεία Κάτια προσπάθησε να τον σταματήσει: «Βλάντικα, πρέπει να ξεκουραστείς. Θα πεθάνετε! «Είναι καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις ξαπλωμένος», απάντησε.

«Υπάρχουν στιγμές», είπε, «τέτοιοι πόνοι που βγαίνω έξω για μια βόλτα. και απλά περπατάω και ουρλιάζω. Αυτό, αν και αδύναμο, ανακουφίζει κατά κάποιο τρόπο τον πόνο, αν και μόνο προσωρινά. Μάλλον θα πεθάνω σύντομα – η καρδιά μου δεν θα αντέξει έτσι για πολύ».

Και πρόσθεσε: «Αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ στην Καλούγκα, γιατί θυμάμαι την Optina. Πηγαίνω εκεί περιοδικά με το αυτοκίνητο.»

Εδώ προσευχόταν στους τάφους των πρεσβυτέρων της Όπτινα, έκλαιγε και χαιρόταν: «Άγια γη!» Θυμήθηκε πού ήταν οι τάφοι των πρεσβυτέρων και η Όπτινα ήταν τότε εντελώς ερειπωμένη: υπήρχαν τρακτέρ ακόμη και στην εκκλησία στο βωμό του δόθηκε η ευκαιρία να κουβαλά σε όλη του τη ζωή εκείνη τη μεγάλη αγάπη για την Εκκλησία και τα ιερά της θα μπορούσε να επισκιάσει την
28η Απριλίου, την εβδομάδα των Μυροφόρων Γυναικών Αφού τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Καλούγκα, ντυμένος με μανδύα, κήρυξε ένα κήρυγμα, καλώντας να αγαπήσουν τον Κύριο όπως Τον αγάπησαν οι μυροφόρες γυναίκες.

Έκανε ολόκληρο το κήρυγμα, αλλά δεν τελείωσε τα τελευταία λόγια και  υποστηριζόμενος από τους γύρω του, πέθανε έτσι η αγαπημένη επιθυμία του επισκόπου - να πεθάνει στην Εκκλησία του Χριστού Κοντά στο Χριστό
το σώμα του εκλιπόντος αρχιπάστορα ήταν ντυμένο με τα άμφια με τα οποία τέλεσε τον τάφο
του κοντά στο βωμό της Εκκλησίας της Μεσολάβησης της Μητέρας του Θεού στο χωριό Akulovo, στην περιοχή Odintsovo, στην περιοχή της Μόσχας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: