Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

29 Απριλίου - Πριν από 30 χρόνια, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Ιερομόναχου Βασίλη, των μοναχών Trofim και Ferapont στο Ερμιτάζ της Optina, ο υπηρέτης του Θεού Γεώργιος (Efimchuk) σκοτώθηκε εκεί /16/12/1969 - 29/04/1994/

 
29 Απριλίου - Πριν από 30 χρόνια, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Ιερομόναχου Βασίλη, των μοναχών Trofim και Ferapont στο Ερμιτάζ της Optina, ο υπηρέτης του Θεού Γεώργιος (Efimchuk) σκοτώθηκε εκεί /16/12/1969 - 29/04/1994/

Έφτασε ο Γεώργιος στο Ερμιτάζ Optina ως προσκυνητής στα μέσα Μαρτίου , πέρασε τη Μεγάλη Σαρακοστή στο μοναστήρι, γιορτάστε το Πάσχα και, αν θέλει ο Θεός, γίνετε ένας από τους μοναχούς των αδελφών Όπτινα.

Αλλά ο Κύριος είχε προετοιμάσει γι' αυτόν μια άλλη απροσδόκητη κλήση: να αναπληρώσει τον αριθμό των Ρώσων μαρτύρων. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1994, μαχαιρώθηκε τελετουργικά στην καρδιά με βελόνα.

Όλα έγιναν γύρω στις τέσσερις το απόγευμα. Η εξέταση στο σώμα του νεκρού έδειξε ότι πέθανε από πολλαπλές ενέσεις που του έγιναν από μακριά βελόνα. Την έβγαλαν από την καρδιά του δολοφονημένου Γιώργου.

Από τα απομνημονεύματα του Ιερομόναχου Θεοκτίστη (Πετρόφ): «Τρέχοντας πάνω, είδα τον Γιούρα με τα μάτια γουρλωμένα πίσω, απλωμένο σε ένα σταυρό στο γρασίδι κοντά σε ένα τεράστιο πεύκο. Έπνιγε από τρομερούς πόνους, δεν είπε τίποτα, πέθανε σιωπηλά.

Αρκετοί ακόμη άνθρωποι έτρεξαν. Κάποιος άντρας άρχισε να κάνει στον Γιούρα τεχνητή αναπνοή και καρδιακό μασάζ, χωρίς να γνωρίζει ότι μια βελόνα δώδεκα εκατοστών από μια σύριγγα είχε κολλήσει μέσα του και κάθε πίεση τρύπησε ξανά την καρδιά του Γιούρα.

Μόνο όταν σήκωσαν το πουκάμισο είδαν μια μαύρη κουκκίδα και ένα φαρδύ μέρος της βελόνας σε αυτό. Δεν υπήρχε αίμα. Έβγαλαν τη βελόνα και έμειναν έκπληκτοι με το μέγεθός της.

Ο Ηγούμενος Μελχισεδέκ πλησίασε και άρχισε να  ψέλνει τις προσευχές της αναχώρησης . Κατά τη διάρκεια των προσευχών των αδελφών και πολλών προσκυνητών, ο Γιούρα σταμάτησε να αναπνέει. Η ψυχή του πήγε στον Κύριο.

Οι γονείς αποφάσισαν να θάψουν τον γιο τους στο Tolyatti. Έθαψαν τον Γεώργιο την πέμπτη μέρα, αλλά δεν υπήρχαν σημάδια φθοράς - σαν να είχε μόλις αποκοιμηθεί.

Λίγο μετά τη δολοφονία, η μητέρα είδε σε ένα όνειρο ένα μικρό κελί και μέσα σε αυτό τον γιο της με τα ρούχα ενός μοναχού - «η κάπα είναι τόσο ευγενική. στέκεται κοντά στη σόμπα και τα γατάκια κουλουριάζονται γύρω του».

Την ένατη μέρα μετά το θάνατό του, ο Γεώργιος για μια στιγμή εμφανίστηκε ξανά στη μητέρα του σε ένα όνειρο: λαμπερός, χαρούμενος, με δύο νεαρούς άντρες κοντά στο στρωμένο τραπέζι.

Κύριε, θυμήσου στο Βασίλειο Σου τον δολοφονημένο δούλο Σου Γεώργιο!

Είχε ένα βιβλίο προσευχής στον παράδεισο - τον προπάππου της μητέρας του Μωυσή Προκόποβιτς. Ακόμη και στα χρόνια των διωγμών για την πίστη του, έζησε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, πασχίζοντας να μεταδώσει τον τρόπο ζωής του στα παιδιά και τα εγγόνια του.

Δεν αναγνώρισε τη σοβιετική εξουσία. Διώχτηκε, στα τριάντα φυλακίστηκε για την πίστη του - και είχε τέτοια ελπίδα στον Κύριο που, ενώ ήταν στο κελί, ανακοίνωσε: «Ιδού, μια από αυτές τις μέρες θα με ελευθερώσουν. Ο Κύριος μεσολαβεί για μένα».

Σύντομα πράγματι αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ακόμη και τότε δεν μπήκε στο συλλογικό αγρόκτημα και είπε σε όλους: «Ήταν ο Σατανάς που ήρθε στην εξουσία, δεν θα τον υπηρετήσω ποτέ - θα υπηρετήσω τον μοναδικό Κύριο». Η πίστη του ήταν τόσο δυνατή που μέσα από τις προσευχές του υπήρχαν περιπτώσεις θεραπείας.

Ο Μωυσής Προκόποβιτς έζησε σε βαθιά γεράματα. Γκρίζα μαλλιά και με πυκνή γενειάδα, δεν αποχωρίστηκε ποτέ τη Βίβλο, την ήξερε σχεδόν από καρδιάς και συχνά ανέφερε παραδείγματα από τη Γραφή, προειδοποιώντας για τα λάθη των απογόνων του, που αθώα όρμησαν στις υποσχεμένες φωτεινές αποστάσεις.

Μια μέρα, ο εγγονός Κόλια διακήρυξε σε έναν εορταστικό οικογενειακό κύκλο: "Παππού, είσαι φρένο στον κομμουνισμό!" Ο Μόουζες Προκόποβιτς έβαλε σιωπηλά ένα μπολ με τυρί κότατζ στο κεφάλι του. «Γιατί, παππού, μου χάλασες όλο το κοστούμι;» - Ο Κόλια άρχισε να κάνει ηλιοθεραπεία. «Για να μην λέμε απρεπή πράγματα», εξήγησε εν συντομία ο Μωυσής Προκόποβιτς, φεύγοντας από τη γιορτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: