Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

«ΔΥΝΑΤΌΣ ΕΝ ΘΕΏ»Στην έκτη επέτειο από την κοίμηση του Αρχιμανδρίτη Adrian (Kirsanov)

 


«ΔΥΝΑΤΌΣ ΕΝ ΘΕΏ»

Στην έκτη επέτειο από την κοίμηση του Αρχιμανδρίτη Adrian (Kirsanov)

Μαρία Πούκοβα

Πριν από έξι χρόνια, στις 28 Απριλίου 2018, σε ηλικία ενενήντα έξι ετών, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιμανδρίτης Adrian (Kirsanov), διορατικός πρεσβύτερος της Ιεράς Προστασίας Μονής Pskov-Caves . Στην έκτη επέτειο από τον θάνατο του γέροντα προσφέρουμε στους αναγνώστες αναμνήσεις από τα πνευματικά του παιδιά.   

Κάθε συνάντηση με τον γέροντα μοιάζει με ζωογόνο ρέμα ή αεράκι που σβήνει το κεφάλι φλεγόμενο από σκέψεις και αμφιβολίες και φέρνει γαλήνη και ηρεμία στην ψυχή. Ο π. Ο Adrian (Kirsanov) ήταν πνευματικός καθοδηγητής πολλών χιλιάδων ορθοδόξων πιστών στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

Όταν τιμούμε τους αγίους, πρώτα απ' όλα δοξάζουμε τον Κύριο, που τους επέλεξε και τους αγίασε και κατοικεί μέσα τους όπως στους ναούς Του που δεν είναι φτιαγμένοι από τα χέρια. Και όταν έρχεσαι σε επαφή με τη ζωή ενός αγίου του Θεού (έστω και σε μικρό βαθμό και για λίγο), συμμετέχεις στον άθλο του, ένα είδος πνευματικού πέπλου σηκώνεται μπροστά σου και το όριο μεταξύ του ορατού και τα αόρατα βασίλεια μπορούν να εξαφανιστούν για μια στιγμή. Η συγγραφέας Nina Pavlova (1939–2015) είπε στη φίλη μου, Μοναχή Elizaveta, όταν η τελευταία την επισκέφτηκε στο Kozelsk όπου βρίσκεται το μοναστήρι Optina. Η Nina Alexandrovna της αποκάλυψε ότι όταν έγραφε το βιβλίο της, Pascha of Beauty , βίωσε μια προφανή δαιμονική επίθεση.

Συνέβη όταν περπατούσε μέσα στο δάσος προς τη σκήτη. Δεν υπήρχε κανείς τριγύρω. Και ξαφνικά σαν από το πουθενά εμφανίστηκε μπροστά της ένας καλόγερος με μαύρο ράσο. Υπήρχε τόσο άγριο μίσος στο πρόσωπό του που η Νίνα Αλεξάντροβνα σταμάτησε μπερδεμένη. Και ο «μοναχός» άπλωσε τα χέρια του προς τα μάτια της, προφανώς σκοπεύοντας να τα βγάλει. Κατάφερε να κάνει το σημείο του σταυρού. Εκείνη τη στιγμή έπεσαν τα χέρια του επιτιθέμενου, και ο... εξαφανίστηκε!

Και όταν ετοιμαζόταν για δημοσίευση μια σειρά βιβλίων για τον Αρχιμανδρίτη Adrian (Kirsanov), η μικρή μας εκδοτική ομάδα βίωσε επίσης επιθέσεις αόρατων κακών πνευμάτων. Όλα αυτά όμως ήταν για πνευματικό μας όφελος, φώτιση και ενίσχυση στην πίστη.

«Όταν απολαμβάνουμε την άνωθεν εύνοια, όχι μόνο μπορούμε να αποφύγουμε τις συκοφαντίες των πονηρών, αλλά ακόμα κι αν μας επιτεθούν άγρια ​​ ζώα, δεν θα ταραγούμε...» είπε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του, η προσευχή του Αρχιμανδρίτη Ανδριανού έκανε πραγματικά θαύματα.

«Μόλις προσευχηθεί, όλα διορθώνονται αμέσως. Κανείς δεν καταλαβαίνει πώς συμβαίνει και απλά θαυμάζεις», θυμάται η Μοναχή Μαριάμνα.

Για τριάντα περίπου χρόνια η Μοναχή Μαριάμνα υπάκουε στον π.  Άντριαν, ​​μαθαίνοντας να κόβει το θέλημα της ενώπιον του γέροντα, και η καρδιά της μαλάκωσε σταδιακά και έμαθε τις κύριες χριστιανικές αρετές - την ταπεινοφροσύνη και την αγάπη.

«Και μερικές φορές ήταν τόσο δύσκολο που όταν ήρθε στον πατέρα Adrian, μπορούσα να πω μόνο μία λέξη: «Βοήθεια! Και μου έλεγε: «Το ξέρω, τα ξέρω όλα και προσεύχομαι για σένα!». Ναι, ήταν δύσκολο, αλλά όταν έφυγα από το batiushka ένιωσα σαν να είχα φτερά στην πλάτη μου: ήθελα να σηκωθώ στον αέρα και να πετάξω! Ήταν μια τέτοια άνεση! Και όλη η πνευματική μου ανάπτυξη συνδέθηκε με τον π. Αδριάνος. Ο Κύριος στέλνει τόση χάρη μέσω των πρεσβυτέρων που μερικές φορές δεν μπορείς να τη συγκρατήσεις. Αλλά τότε μείνε σταθερός! Κι αν συμφωνείς να υπομείνεις θλίψεις, κάνε υπομονή. Επομένως, δεν μπορούν όλοι να αντέχουν στενή επαφή με μεγαλύτερους...» θυμάται.

Η Μοναχή Μαριάμνα ήταν μια από τα πνευματικά τέκνα του πατέρα Ανδριανού.Τα πιο κοντινά πνευματικά παιδιά του Άντριαν. Ο μεγάλος την αποκαλούσε χαϊδευτικά «αγαπητή μου κόρη»! Αλλά για να γίνει μια «αγαπητή κόρη» έπρεπε να περάσει από ένα δύσκολο «σχολείο» πνευματικής ανάπτυξης: να μάθει να υπομένει τις θλίψεις, την ταπεινοφροσύνη και την υπακοή.

Και το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μέσα από τις Προσευχές των Αγίων Πρεσβυτέρων , αφιερωμένο στη μνήμη του Αρχιμανδρίτη Αντριάν (Κιρσάνοφ), είχε τον τίτλο, Αγαπητή μου κόρη! Κατά Θεία Πρόνοια, η έκδοσή του συνέπεσε με την πέμπτη επέτειο της  ανάπαυσης του π. Άντριαν.

Πριν από την έκδοσή , η Μοναχή Μαριάμνα είχε υπομείνει πολλές δοκιμασίες: ασθένειες, προβλήματα και απρόσμενες θλίψεις που είχαν πλήξει τους κολλητούς της. Όταν ετοιμαζόταν να Κοινωνήσει την παραμονή της γιορτής, το πόδι της πρήστηκε ξαφνικά και πόνεσε τόσο πολύ που χρειάστηκε να καλέσει ένα ασθενοφόρο — φοβόταν ότι είχε θρόμβο αίματος. Εξετάστηκε στο νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο προς το βράδυ — δεν είχε τίποτα κακό μαζί της.

Όταν η Nina Ivanovna, η εκδότης μας, άρχισε να εργάζεται πάνω στο χειρόγραφο του βιβλίου, έμεινε ξύπνια μέχρι τα μεσάνυχτα. Το χωριό κοντά στη Μόσχα, όπου ζει, είχε γίνει εδώ και καιρό ήσυχο, και εκείνη η καυτή μέρα είχε δώσει τη θέση της σε μια δροσερή νύχτα. Η Νίνα πήγε για ύπνο, αλλά μισή ώρα αργότερα τρόμαξε όταν ξαφνικά άκουσε δυνατές αντρικές φωνές - προφανώς μια ακατάστατη συμμορία περνούσε από τον φράχτη της. Με τις φωνές τους κατάλαβε ότι ήταν νέοι. Αλλά μιλούσαν με έναν κάπως περίεργο τρόπο — ήταν μια άγνωστη γλώσσα ή, μάλλον, απλοί ήχοι…

Και τότε ηχούσε τόσο τρομερή, αφόρητη μουσική που η Νίνα Ιβάνοβνα θυμήθηκε τα νιάτα της: «Δεν μπορούσε να συγκριθεί με καμία ντίσκο! Μάλλον ακουγόταν από χιλιόμετρα μακριά — ξύπνησαν όλο το χωριό!». Η μουσική (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) ήταν χωρίς λόγια και έμοιαζε με τους ήχους ενός hurdy-gurdy. Και ήταν τόσο ασυνήθιστο που η Νίνα συνήλθε επιτέλους και άρχισε να προσεύχεται. Μόλις έκανε το σημείο του σταυρού μπροστά στο παράθυρο, η φρικτή κακοφωνία σταμάτησε αμέσως!

«Μου φάνηκε ότι η σιωπή που ακολούθησε ήταν τόσο εκκωφαντική», θυμάται με ρίγη. «Και τότε άκουσα το χτύπημα των ποδιών και τη σιδερένια πύλη μου να χτυπούν δυνατά, σαν να ήθελαν να την κλωτσήσουν. Και μετά δεν άκουσα ήχο! Σκέφτηκα, «Πώς μπορεί να είναι; Αν έκλεισαν το μαγνητόφωνό τους (ή ότι άλλο είχαν) και χτυπούσαν την πύλη μου, τότε γιατί δεν είπαν λέξη μετά από αυτό; Η μεθυσμένη παρέα πρέπει να είχε φύγει, και σίγουρα θα το είχα ακούσει...».

Στη συνέχεια, όταν το επόμενο βράδυ κάποιο πλάσμα ούρλιαξε άγρια ​​κάτω από το παράθυρό της (προφανώς δεν ήταν γάτα ή άνθρωπος), αποφάσισε να μετακομίσει επειγόντως στο σπίτι της αδερφής της στη Μόσχα. Δόξα τω Θεώ, αφού έκανε το σημείο του σταυρού μπροστά στο παράθυρό της με προσευχή, όλα έγιναν ήσυχα.

«Ναι, δεν ήταν εύκολο να δουλέψω σε αυτό το βιβλίο», παραδέχτηκε η Νίνα. «Και αν δεν είχα λάβει την ευλογία του πατέρα-εξομολογητή μου, δεν θα μπορούσα να το τελειώσω».

Και αφού προσευχήθηκε στον π. Άντριαν, ​​αυτά τα φαινόμενα σταμάτησαν.

Ο χορηγός μας είχε και ένα αξιόλογο όνειρο πριν στείλει τη διάταξη στο τυπογραφείο.

«Βρέθηκα σε ένα περίεργο, θλιβερό μέρος», είπε η Λάρισα, ο χορηγός μας. «Είδα γενειοφόρους, στιβαρούς άντρες μπροστά μου, που έμοιαζαν πολύ. Ήταν περίπου δεκαπέντε από αυτούς, που στέκονταν δυο-τρεις όχι μακριά μου και με κοιτούσαν με μανία. Και ο καθένας τους είχε ένα αυθάδικο βλέμμα. Ένας από αυτούς στεκόταν πιο κοντά μου και τον ρώτησα τι ήθελε από μένα. 'Αυτό θέλω!' Πήδηξε κοντά μου και με γκρέμισε. Κατάλαβα ότι θα με τραβούσε κάτω, στην κόλαση! Δόξα τω Θεώ, εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα τον γέροντα και ούρλιαξα με την τελευταία μου δύναμη ή, μάλλον, έβγαλα μια κραυγή, αφού με έπιασε σφιχτά σαν ένα σιδερένιο δαχτυλίδι: «Πάτερ Άντριαν, ​​βοήθησέ με!». Την ίδια στιγμή ξύπνησα και, προς φρίκη μου, ένιωσα σαν να ήταν μια βαριά πέτρα στο στήθος και στο στομάχι μου. Άρχισα να το αποτινάξω και μετά κατάλαβα ότι μπορούσα να σηκωθώ και έτρεξα να πάρω λίγο αγιασμό και το προσευχητικό μου βιβλίο...»

Όταν τα πρόσφατα τυπωμένα αντίτυπα του The Pskov-Caves Wonderworker , το πρώτο βιβλίο για τον Fr. Άντριαν, ​​μεταφέρονταν στη Μόσχα, μαζεύτηκαν μερικοί άντρες από την εκκλησία μας δίπλα στην αποθήκη για να τους ξεφορτώσουν. Ένας άντρας στεκόταν κοντά τους και κάπνιζε ήρεμα: μόλις είχε πάει το αυτοκίνητό του στο πλυντήριο αυτοκινήτων (βρίσκεται δίπλα στην αποθήκη). Όταν όμως το φορτηγό του τυπογραφείου ανέβηκε και οι άντρες άρχισαν να ξεφορτώνουν παλέτες με τα βιβλία, ο άντρας άρχισε ξαφνικά να γαβγίζει! Στεκόταν και γάβγιζε με μπάσα φωνή, και δεν μπορούσε να σταματήσει μέχρι που οι παλέτες με τα βιβλία εξαφανίστηκαν στην αποθήκη…

Ο π. Άντριαν έλεγε ότι αν κάνουμε ένα λάθος βήμα, μπορεί να πέσουμε θύματα δαιμόνων. Ο γέροντας τους πολέμησε όλη του τη ζωή και ο Κύριος του έδωσε ιδιαίτερη χάρη να νικήσει αυτόν τον αρχαίο εχθρό. Κάποτε μια γνωστή μου κρέμασε τη φωτογραφία  του πάνω από το τραπέζι της. Όταν ο αλκοολικός συγγενής της την κάλεσε και μπήκε σε εκείνο το δωμάτιο, εκείνος άρχισε να αναφωνεί: «Ποιος είναι;» Ο καημένος δεν άντεξε τον π Ανδριαν.. Η φωτογραφία του Adrian και έφυγε πολύ γρήγορα! Από τον θάνατό του, ο π. Άντριαν έχει κάψει τον εχθρό με την ίδια του την εμφάνισή του, όπως στη ζωή του οι άρρωστοι ένιωθαν την παρουσία του.

Ο π. Αδριανός προικίστηκε με ιδιαίτερη χάρη και δύναμη από τον Κύριο—να πολεμά ενάντια στην πνευματική κακία σε υψηλές θέσεις (Εφεσ. 6:12) . Με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλεξέι Α', για περισσότερα από τριάντα χρόνια έφερε τον βαρύ σταυρό μιας σπάνιας εκκλησιαστικής διακονίας - έκανε τις ειδικές προσευχές για να εξορκίσει τα κακά πνεύματα.

«Δεν είναι σωστό για όλους να πολεμούν ενάντια στον διάβολο, αλλά μόνο για εκείνον που είναι δυνατός στον Θεό, στον οποίο υπακούουν οι δαίμονες», είπε ο Άγιος Βαρσανούφιος ο Μέγας . «Αν ένας αδύναμος αρχίσει να το κάνει αυτό, οι δαίμονες θα τον κοροϊδέψουν, γιατί εξακολουθεί να έχει εξουσία πάνω τους και να τους εναντιώνεται. Πόσοι άγιοι απαγόρευσαν στον διάβολο, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που το έκανε επειδή είχε δύναμη; Η απαγόρευση των δαιμόνων είναι έργο μεγάλων ανδρών… Εμείς, οι αδύναμοι, μπορούμε μόνο να καταφύγουμε στο όνομα του Ιησού».

Τα πνευματικά παιδιά του γέροντα θυμήθηκαν:

«Αυτός που αγαπά τον Θεό λάμπει παντού. Όλη του η αγάπη ξεχύνεται στον πλησίον του και ο πλησίον «λούζεται» με αυτήν την αγάπη. Ως εκ τούτου, ήταν πάντα ζεστό με τον π. Αδριάνο: η ψυχή σου ένιωσε γαλήνη και η καρδιά σου ξεπαγώθηκε και γέμισε με Ουράνια χαρά».

Μερικοί αγιογράφοι, που κάποτε ήρθαν στον π.  Adrian από τη Γεωργία για πρώτη φορά θυμήθηκε τη συνάντησή τους με θερμά λόγια. Όταν πήγαν κοντά του για το χρίσμα, ο μπατίουσκα τους είπε:

«Γνωστά μάτια!»

«Είμαστε αγιογράφοι!» συστηθηκαν.

«Είναι ξεκάθαρο τότε», χαμογέλασε ο γέροντας…

Μια μέρα ήρθαν στον γέροντα οι γνωστοί μου, μια μεγάλη οικογένεια με το ορεκτικό επώνυμο «Abrikosov» 1 . Από το κατώφλι τους είπε: «Ω, εδώ είναι βερίκοκα, αλλά δεν βλέπω κανένα φρούτο!» Ήταν τροφή για σκέψη…

Η Ναντέζντα, η πνευματική κόρη του γέροντα, θυμήθηκε:

«Ο πατέρας Adrian είναι ένας θαυματουργός. Υπήρχε ένας απίστευτος αριθμός θεραπειών γύρω του. Μπορώ να πω ότι ήμουν ανάπηρος από την παιδική μου ηλικία και θα είχα πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά για τις προσευχές του».

Όταν η φωτογραφία της Nadezhda του Fr. Άντριαν άρχισε να αποπνέει μύρο, ήρθε στο Pechory και το είπε στον γέροντα. Ο Μπατιούσκα έμεινε σιωπηλός για πολλή ώρα και μετά είπε συλλογισμένος: «Μόνο αν αυτά είναι τα δάκρυά μου για σένα...»

Μια μέρα ένας δάσκαλος είπε στον γιο της Nadezhda: «Ξέρω ότι η οικογένειά σου πηγαίνει στο Pechory για να επισκεφτεί τον πατέρα Adrian. Πες στη μητέρα σου να του ζητήσει να προσευχηθεί για τη μικρή μου κόρη Yulechka [μια υποκοριστική μορφή του ονόματος Yulia.—Μετάφ.]. Θα κάνει άλλη μια εγχείρηση νεφρού. Κόπηκε παντού και δεν της έχει μείνει σχεδόν κανένα σημείο χωρίς σημάδι στο σώμα της μετά από τόσες επεμβάσεις!».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η καημένη ήταν εντελώς εξαντλημένη. κατάλαβε ότι οι γιατροί ήταν απίθανο να βοηθήσουν την κόρη της. Και σαν πνιγμένος που κρατούσε άχυρα, ζήτησε βοήθεια από πιστούς. Δεν μπορούσε να περιμένει βοήθεια από κανέναν, μόνο από τον Θεό.

Φυσικά, η Nadezhda μετέφερε το αίτημά της στον Fr.  Adrian πολύ σύντομα, και μετέφερε την ευλογία του. «Αφήστε τη να δώσει στο κορίτσι χυλό σιμιγδαλιού». Αυτή ήταν η απάντησή του!

Επιστρέφοντας σπίτι, η Nadezhda κάλεσε αμέσως τον δάσκαλο: «Μην εκπλαγείτε, αλλά ο γέροντας σας ευλόγησε να ταΐσετε τη Yulechka με χυλό σιμιγδαλιού. Κάντε το ως υπακοή!». Εκείνη την περίοδο συγκεντρώνονταν χρήματα για το χειρουργείο της κοπέλας στο Ισραήλ. Η μητέρα δέχτηκε την απάντηση του batiushka με πίστη και εμπιστοσύνη, σαν από το χέρι του Θεού, και άρχισε να δίνει σιμιγδαλένιο χυλό στο παιδί υπάκουα, έστω και μια ή δύο κουταλιές τη φορά. Αλλά δεν είχε όρεξη. Λόγω της ασθένειάς της το κορίτσι ήταν πολύ αδύνατο και χλωμό.

Ο χυλός, ευλογημένος από τον πρεσβύτερο, είχε θεραπευτική επίδραση στο παιδί: σύντομα η Yulechka "επέστρεψε στη ζωή", αναπτύχθηκε και η όρεξή της επέστρεψε! Η μητέρα ήταν πάνω από το φεγγάρι για την ανάρρωση του αγαπημένου της παιδιού, το οποίο είχε σχεδόν χάσει και το οποίο ο μεγάλος είχε σώσει. Και, φυσικά, δεν υπήρχε πλέον θέμα επέμβασης…

«Όποτε θυμάμαι τον batiushka, θυμάμαι πάντα τα λόγια από το Ευαγγέλιο: Δεν θα αγωνιστεί, ούτε θα κλάψει. ούτε κανείς θα ακούσει τη φωνή του στους δρόμους. Δεν θα σπάσει ένα μελανιασμένο καλάμι, και το λινάρι που καπνίζει δεν θα σβήσει, έως ότου στείλει την κρίση στη νίκη (Ματθ. 12:19–20),» λέει ο Nadezhda. «Ομοίως, ο π. Άντριαν με οδήγησε υπομονετικά και προσεκτικά με το χέρι του από το σκοτάδι προς το φως. Και όταν πέθανε ο batiushka, δεν υπήρχε πια κανένας να με «γαλουχήσει» και να με «κουβαλήσει στην αγκαλιά του». Σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να ‘σταθώ στα πόδια μου’ και θα ‘πέφτω κάτω’ όλη την ώρα. Όμως ο π.  Άντριαν είναι τόσο δυνατός στη στάση του ενώπιον του Κυρίου που ακόμα και μετά το θάνατό του με βοηθά, σαν να με παίρνει από το λαιμό με ένα σταθερό χέρι και να λέει: «Περπάτα, Ναντέζντα! Περπάτα μόνος σου!». Και προσπαθώ να περπατήσω, μέσα από τις άγιες προσευχές του...»

Θα μπορούσατε να έρθετε στον Fr.  Adrian με οποιοδήποτε, ακόμα και το πιο φαινομενικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όλα θα τακτοποιούνταν αμέσως, και θα έβλεπες τον συντομότερο δρόμο για τη σωτηρία σου. Και σε καθοδήγησε ο γέροντας. Δεν ήταν χωρίς λόγο ο π. Adrian ονομαζόταν «παρηγορητικός batiushka».

Τα πνευματικά του παιδιά λένε: «Πάντα θα σε λυπόταν, θα σε παρηγορούσε και θα έβρισκε τα σωστά λόγια να σου πει. Θα τον άφηνες σαν να πετάει με φτερά, να μην περπατάει στο έδαφος!».

Στις αρχές Απριλίου 2018, ο π. Ο πνευματικός γιος του Adrian, Mikhail Ivanovich T., ήρθε σε αυτόν από τη Λευκορωσία. Μετά τη Λειτουργία στον ναό, ο πατέρας υπάλληλος του κελιού του Άντριαν τον πλησίασε και είπε ότι ο μπατιούσκα τον περίμενε στο κελί του.

«Όταν μπήκαμε στο κελί, ο γέροντας ήταν πολύ άσχημα, ξαπλωμένος στο κρεβάτι», θυμάται ο Μιχαήλ Ιβάνοβιτς. «Βλέποντάς με έκανε το κέφι και κάθισε στο κρεβάτι. Και ξαφνικά εκείνη τη στιγμή και οι δύο π. ΟΆντριαν και ολόκληρο το κελί του φωτίστηκαν από ένα εξαιρετικό φως!»

Ο Batiushka προσπάθησε αμέσως να "μεταμφιεστεί": "Ο πατέρας-ανώτερος έχει τόσο καλό φως στο μοναστήρι!" Τόσο ο Μιχαήλ Ιβάνοβιτς όσο και ο συνοδός του κελιού έμειναν άναυδοι — μετά βίας συνήλθαν, έκπληκτοι από το απόκοσμο φως, την αίσθηση χαράς και χάρης που πηγάζει από τον γέροντα και την εξαιρετική πνευματική ομορφιά του προσώπου του.

«Ο Μπατιούσκα άρχισε να μιλάει για διάφορες αμαρτίες και μετά είπε: «Βλέπεις, Μισένκα, ετοιμάζομαι για εξομολόγηση και μετά την πρώιμη λειτουργία θα λάβω Κοινωνία!» θυμάται ο Μιχαήλ Ιβάνοβιτς. «Μετά με άλειψε με ιερό λάδι και είπε: «Θα έρθεις σε μένα στις 28 Απριλίου, τα γενέθλια της γυναίκας σου!»

Προφανώς ο π. Άντριαν ήξερε προκαταβολικά την ημέρα του θανάτου του, γιατί στις 28 Απριλίου 2018, σε ηλικία ενενήντα έξι ετών, ο Μπατιούσκα κοιμήθηκε στον Κύριο. Τα πνευματικά του παιδιά έμειναν ορφανά. Το «παρηγορητικό batiushka» τους πέρασε στην αιωνιότητα, αλλά οι προσευχές του δεν σταμάτησαν - έγιναν ακόμα πιο δυνατές στον Θρόνο του Θεού και η Αγία Ρωσία έλαβε έναν νέο μεσολαβητή στον Παράδεισο.

«Όταν πεθάνω, η προσευχή μου θα είναι ακόμα πιο δυνατή και πιο δυνατή - απλώς γυρίστε σε εμένα, απλώς ρωτήστε!...» έλεγε ο batiushka.

Maria Pukhova

Μετάφραση Ντμίτρι Λάπα

Pravoslavie.ru

30/4/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: