Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Σχετικά Με τα βάσανα τού Χριστού Τέταρτο Μέρος.Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ (Καρελίν)

 

ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ (Τέλος)


Έτσι, ο κλέφτης ήταν ο πρώτος που μπήκε στον παράδεισο.Γιατί ο Κύριος δημιούργησε αυτό το θαύμα; Γιατί δεν σώθηκε πρώτος ο μεγάλος δίκαιος και ασκητής, αλλά ο μετανοημένος κλέφτης; Αυτό έγινε για εμάς για να μην απελπιζόμαστε ποτέ, για να ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το έλεος του Θεού. Ξέραμε ότι οι πόρτες της μετάνοιας είναι πάντα ανοιχτές για εμάς.


Ο Κύριος έσωσε τον κλέφτη για να μην καταδικάσουμε ούτε έναν άνθρωπο. Λίγο πριν από τα δεινά του Κυρίου, ο Ιούδας ήταν μεταξύ των μαθητών Του και, επιπλέον, μεταξύ των πιο κοντινών δώδεκα μαθητών, στους οποίους δόθηκε μεγάλη δύναμη να θεραπεύουν, να διώχνουν τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να κάνουν θαύματα. Φαίνεται ότι ο Ιούδας θα έπρεπε να είναι για πάντα με τον Σωτήρα, αλλά ο Ιούδας έγινε το θήραμα της κόλασης! Και ο ληστής, εντελώς καλυμμένος με ανθρώπινο αίμα, που είχε κάνει όλες τις θηριωδίες και ήδη πέθαινε, αυτός ο ληστής έγινε γιος του Θείου Φωτός.


Επομένως, ίσως αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους καταδικάζουμε με τη χαλαρή και βρώμικη γλώσσα μας, να καταλήξουν στον παράδεισο μπροστά μας. Ίσως στον άλλο κόσμο να τους δούμε στο ίδιο μέρος με τον μετανοημένο κλέφτη, και να τους ζητήσουμε συγχώρεση, έλεος και βοήθεια.


Στον Σταυρό στέκονταν η Αγνή Μητέρα του Κυρίου και ο αγαπημένος Του μαθητής Ιωάννης ο Θεολόγος. Και ο Κύριος, γυρίζοντας προς την Παναγία, είπε: «Γυναίκα! Ιδού, ο γιος σου». Και στον αγαπημένο Του μαθητή: «Ιδού, η Μητέρα σου!» Και εδώ δεν είναι μόνο η υιική μέριμνα για την Παναγία, υπάρχει και κάτι άλλο εδώ. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο μυστήριο. Ο Κύριος, στο πρόσωπο του Ιωάννη του Θεολόγου, υιοθέτησε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος ως γιους της Μητέρας Του.


Όσο η μητέρα ενός ανθρώπου είναι ζωντανή, ξέρει ότι δεν είναι ορφανό, ξέρει ότι υπάρχει μια καρδιά στον κόσμο που χτυπά για αυτόν με αγάπη. Και τώρα έχουμε την Ουράνια Μητέρα - την ίδια την Αγάπη! Όλη η ανθρωπότητα μπήκε στην καρδιά της Παναγίας, διευρυμένη από φοβερά βάσανα. Και για την αγάπη Της, ο πιο τρομερός εγκληματίας, ο πιο πικρός αμαρτωλός είναι μόνο ένα άτυχο παιδί, μόνο ένα άρρωστο παιδί που υποφέρει.


Τα βάσανα του Κυρίου αυξήθηκαν. Οι καρφωμένοι στο σταυρό υποφέρουν από τρομερούς πόνους, σαν να φλέγεται όλο τους το σώμα. Το αίμα τους είναι ψημένο και η καρδιά τους φαίνεται τρυπημένη από χιλιάδες βελόνες. Όλο το σώμα αισθάνεται σαν να σκίζεται. Αλλά τα βάσανα του Κυρίου ήταν διαφορετικά, πιο τρομερά - αόρατα. Εκείνη την κολασμένη φωτιά, που ήταν προορισμένη για όλη την ανθρωπότητα για πάντα για τις αμαρτίες της, εκείνη την τρομερή ταλαιπωρία που έπρεπε να υπομείνει ο Κύριος στον Σταυρό. Η ίδια η κόλαση ξέσπασε στην αγνή ψυχή του Σωτήρα και αυτή η τρομερή φωτιά Τον βασάνιζε. Ο αμαρτωλός βιώνει την εγκατάλειψη από τον Θεό. Και αυτή η εγκατάλειψη του Θεού, η οποία είναι εντελώς ακατανόητη για εμάς, που βιώνουν οι αμαρτωλοί στην κόλαση, είναι πλήρης απώλεια του Θεού, όπως λένε οι άγιοι πατέρες, είναι πιο τρομερή από όλα τα άλλα μαρτύρια. Και ο Χριστός το βίωσε. Γι' αυτό αναφώνησε: «Θεέ μου! Θεέ μου! Γιατί με εγκατέλειψες;


Αλλά ιδού, τελείωσε, είπε ο Κύριος. Τι συνέβη? Η λύτρωση της ανθρωπότητας έχει επιτευχθεί. Ο διάβολος, το αρχαίο φίδι από την άβυσσο, που τύλιξε τα δαχτυλίδια του γύρω από ολόκληρη τη γη, σήκωσε το κεφάλι του για να προκαλέσει τον ίδιο τον Παράδεισο σε μάχη. Αλλά το Λιοντάρι κατέβηκε από τη φυλή του Ιούδα, ο απόγονος του Δαβίδ στην ανθρωπότητα, ο Υιός του Θεού - ο Χριστός. Αυτός ο Λέων έσβησε το κεφάλι του κολασμένου φιδιού και πάτησε την κόλαση, τη φωλιά των ασπίδων και των σκορπιών. Και με τον Σταυρό Του, σαν ξίφος, χτύπησε την κόλαση στην καρδιά του.


Έτσι, η σωτηρία της ανθρωπότητας έχει επιτευχθεί. Προηγουμένως, οι δίκαιοι πήγαιναν στην κόλαση μετά τον θάνατο, αλλά τώρα οι μετανοημένοι αμαρτωλοί έχουν γίνει κληρονόμοι του παραδείσου.


Το βλέμμα του Χριστού, το βλέμμα που ευχαρίστησε τους αγγέλους, έσβησε σαν τις ακτίνες του ήλιου στο ηλιοβασίλεμα. Η θανατηφόρα ωχρότητα σκέπασε το πρόσωπό Του. Τα τελευταία λόγια ήταν: «Πάτερ! στα χέρια Σου παραθέτω το πνεύμα Μου». Έγινε ένα τρομερό και ακατανόητο μυστήριο. Μόνο στην αιωνιότητα θα ξέρουμε τι συνέβη στον Γολγοθά.Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ (Καρελίν)


Δεν υπάρχουν σχόλια: