Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Εκατοντάδες πιστοί το μνημόσυνο της Γερόντισσας Γαλακτίας!!

 







Εκατοντάδες πιστοί το μνημόσυνο της Γερόντισσας Γαλακτίας

 

 

Πλημμύρισε με κόσμο χθες και σήμερα Δευτέρα η Ιερά Μονή Παγαγίας Καλυβιανής.

 

 

Εκατοντάδες πιστοί από όλη τη Μεσαρά, από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και από την άλλη Ελλάδα ήλθαν να ανάψουν το κεράκι τους στη μνήμη της Γερόντισσας Γαλακτίας που εκοιμήθη πριν τρία χρόνια.

 

Άνθρωποι που τη γνώρισαν με θαυμαστό τρόπο αν και είχε κοιμηθεί, άνθρωποι που την έζησαν, άνθρωποι που είδαν τη βοήθειά της σε δύσκολες στιγμές για τους ίδιους ή για τις οικογένειές τους.

 

Η Γερόντισσα Γαλακτία ήταν εν ζωή ιδιαίτερα αγάπη, αλλά και σήμερα η μνήμη της τιμάται από χιλιάδες χριστιανούς σε όλο τον πλανήτη.

 

Όπως λένε όσοι την είχαν γνωρίσει ήταν μια πραγματικά Άγια Μορφή της Μεσαράς, που μάλλον έχει -με το βίο της και το θείο χάρισμα της- εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των Αγίων.

 

 

Η Γερόντισσα Γαλακτία Κανακάκη ζούσε στην Πόμπια, όπου για χρόνια ήταν πολύς ο κόσμος, όλων των ηλικιών, που την επισκέπτονταν για να λάβουν την ευχή της και συγκλονιζόταν από την πνευματικότητα και την διορατικότητα της. «Αργότερα θα καταλάβουν οι Κρητικοί τι είχαν και δεν το αναγνώρισαν» ήταν μια χαρακτηριστική φράση που είχε γραφτεί για αυτήν από άτομο που τη γνώρισε και έλαβε την ευχή της.

 

«Ήταν η προσωποποίηση της αγάπης στον Θεό και στον συνάνθρωπο, της σεμνότητας, της αφάνειας, της σιωπής, της θυσίας, της προσφοράς, της υπομονής, της ανεξικακίας. Δεν ζούσε ποτέ για τον εαυτό της. Ζούσε για τους άλλους. Γι’ αυτό και η ελεημοσύνη της, αθέατη και μυστική έφτανε μέχρι ακτημοσύνης» είχαν γράψει γι΄ αυτήν η αδερφή της Ελισάβετ Κανακάκη και τα ανήψια της Νίκος και Καίτη Ρεθυμνιωτάκη, Μιχάλης και Στέλλα Φουντουλάκη, Νίκος και Μαρία Χουλάκη και τα λόγια τους εκφράζουν τα συναισθήματα όλων των Μεσαριτών για την Γερόντισα Γαλακτία.

 

Η Γερόντισσα Γαλακτία

 

Επιγραμματικά και σύμφωνα με όσα ανέφερε στον επικήδειο λόγο του το πνευματικό της τέκνο, ο πατήρ Αντώνιος Φραγκάκης, η Γερόντισσα γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1926 στην Πόμπια Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα ημιορεινό χωριό στο νότο της Μεσαράς, πατρίδα του Μιχαήλ Κόρακα, Οπλαρχηγού της Κρήτης κατά των Τούρκων.

 

ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ

 

Ο παππούς της ήταν Ιερέας και ο πατέρας της Ιατρός τον οποίο και υπεραγαπούσε, αλλά κάποτε συνέβη να τον στεναχωρήσει και κατόπιν Εξομολογήσεως να έρθει σε μεγάλη μετάνοια, εκλιπαρώντας με την αγνότατη και ευαίσθητη ψυχή της την συγχώρεση του Θεού.

 

Εκεί, πάνω στην αληθινή μετάνοια ψυχής, γεμάτη έντονη εσωτερική δόνηση, νίψη και καθαρμό, σκύβοντας να πάρει κάτι, ήρθε μέσα της ξαφνικά σαν γαλαζόλευκη δροσιστική φλόγα, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, διαπερνώντας γλυκά και ειρηνικά το κεφάλι της και πλαταίνοντας την καρδιά της!

 

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

 

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος της είχε κάνει πολλά θαύματα και μάλιστα την έσωσε θαυμαστά από γάμο που της ετοίμαζαν από καλοπροαίρετη πρόθεση οι δικοί της, ενώ εκείνη, μετά την επίσκεψη της Θείας Χάριτος, βρισκόταν συνεχώς άλλη συχνότητα και σκεπτόταν μόνο τα κάλλη του Παραδείσου, έχοντας γευθεί την ανεξίτηλη και ασύγκριτη γλυκύτητα του Θεού, που σε αλλοιώνει, σε κάνει άλλο άνθρωπο, που ούτε καν γυρίζει να δει πια τα φθαρτά, τα κοσμικά και τα γήινα, έχοντας γευθεί τα άφθαρτα, τα υπερκόσμια και τα ουράνια!

 

ΑΓΓΕΛΟΙ

 

Ενώ φρόντιζε επί πολλά χρόνια την άρρωστη ανιψιά της Αντωνία που υπεραγαπούσε, ζούσε παράλληλα ασκητική ζωή, με γονυκλισίες, αγρυπνίες, νηστείες, συνεχή εκκλησιασμό, λεπτομερής εξέταση της συνειδήσεως, τακτική εξομολόγηση, συχνότατη Θεία Κοινωνία, εφαρμογή της σιωπής και αδιάλειπτη, δυνατή προσευχή, τόσο, που κάποτε μικρά παιδιά την είδαν να υψώνεται, να φωτίζεται και να περικυκλώνεται από αγγέλους, σύμφωνα πάντα με τον π. Αντώνιο Φραγκάκη ΦΙΛΟΥΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

H Γερόντισσα ένιωθε χειρότερη όλων και γι΄ αυτό ήταν απολύτως ταπεινή, τόσο που φιλούσε εκείνη τα χέρια όλων όσων πήγαιναν κοντά της, ζητώντας συγχώρεση! Η δε ελεημοσύνη της έφθανε στην αυτοθυσία και την στέρηση των πάντων, αλλά ο Κύριος την πάντων και η Παναγία δεν την άφηναν έτσι και της έστελναν συνεχώς ό,τι χρειαζόταν.

 

ΟΙ 7 ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ

 

Για την αγνότητα, την σιωπή, την ταπεινοφροσύνη και την ελεημοσύνη της αξιώθηκε να δει τους επτά Αρχαγγέλους Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ, Ραφαήλ, Φαναήλ και Θαναήλ, αλλά και το ολόχρυσο παλάτι που την περίμενε στον Παράδεισο!

 

ΔΕΝ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

 

Η Γερόντισσα Γαλακτία είχε καλλιεργήσει ακόμη την πολύ μεγάλη και δύσκολη αρετή της μη κατάκρισης για κανέναν και για τίποτα, προσευχόμενη πάντα μυστικά για τον φωτισμό των ψυχών, νιώθοντας η ίδια σαν η αμαρτωλότερη του κόσμου, σαν η χειρότερη όλων, ώστε να μην έχει δικαίωμα να κατακρίνει παρά μόνον τον εαυτό της. Καλλιεργούσε επίσης τους καλούς λογισμούς για όλους και εύρισκε πάντα καλό στον καθένα και σε αυτό εστίαζε!

 

ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ

 

Νικώντας την σάρκα και υποτάσσοντάς την στο πνεύμα με τις νηστείες, τις προσευχές και τις συνεχείς αγρυπνίες της, αξιώθηκε να δει το γαλαζόλευκο Άγιο Φως της Αγίας Τριάδας και την ουράνια δόξα Της, αλλά και την τραγική κατάσταση της κόλασης πολλών ανθρώπων, για τους οποίους και πάλι προσευχόταν μυστικά να δοθεί έλεος.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ

 

Αξιώθηκε της επισκέψεως των καβαλάρηδων Αγίων Μηνά, Γεωργίου, Δημητρίου και Νικήτα, τους οποίους περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια, ενώ την επισκέφθηκε η ίδια η Παναγία, συνοδευόμενη από την Αγία Παρασκευή, προαναγγέλλοντας την εν Χριστώ αναχώρησή της!

 

Φωτογραφίες: “e-mesara.gr” & Αλέκος Γουλιελμάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε…

 https://e-mesara.gr/ekatontades-pistoi-to-mnimosyno-tis-gerontissas-galaktias/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3_zp8Cn__CuzJxmW5d-FXoMZv1Llo7UdLBJvXWv3o6MMgm2xnNgToE0oo_aem_AelUoRFm0XGfeSAgaFKXD52-aeLJbIwgSK5mAMjKYSyq3wZFqUIOFol3kAXXAAi6o_kICYwRV-K5Mr-F6mGZcyVV

Δεν υπάρχουν σχόλια: