Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Sportime.gr:''Μεγάλη Πέμπτη: Ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια – Εμείς με πόσα ξανασταυρώνουμε τον Χριστό;''
Sportime.gr:

''Μεγάλη Πέμπτη: Ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια – Εμείς με πόσα ξανασταυρώνουμε τον Χριστό;''

Οι ύμνοι των ημερών, κατάφορτοι από λόγους που κεραυνοβολούν τον Ιούδα και την άτιμη πράξη του. Ιούδας ο δούλος και δόλιος. Ιούδας ο διάβολος. Ιούδας ο προδότης του Σωτήρος. Ιούδας ο επίβουλος και άδικος. Ιούδας ο εσκοτισμένος που εκπίπτει του φωτός. Ιούδας με το δόλιο του φίλημα. Ιούδας ο αμνήμων των αγαθών....

...Ο Ιούδας κράταγε το ταμείο των αποστόλων γιατί ήταν φιλάργυρος, κι εμείς ας κρατήσουμε ένα ταμείο για τις πράξεις μας γιατί είμαστε φυγόπονοι. Για σκεφτείτε αν υπολογίζαμε ένα αργύριο προδοσίας για κάθε αστοχία μας να παραμείνουμε εικόνες Θεού, τι βουνό από νομίσματα ανομίας θα μαζεύονταν.

Ένα αργύριο για κάθε φορά που μας παρουσιάστηκε ευκαιρία να ομολογήσουμε Χριστό και δεν το κάναμε. Σε μια συζήτηση, σε μια παρέα, στην εργασία μας, σε οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση.

Ένα αργύριο για κάθε μέρα που ξεχάσαμε τον Θεό και δεν τον δοξάσαμε με προσευχή. Που ξεγλίστρησε ο χρόνος ανεκμετάλλευτος χωρίς να κατευθύνουμε τον νου στον Άχρονο και Άχραντο Σωτήρα μας. Που δεν αφιερώσαμε ούτε μια λέξη για Εκείνον, δεν είπαμε ούτε ένα «Κύριε Ελέησον», αλλά είχαμε όλη τη διάθεση να αργολογήσουμε για όλα τα ανούσια και τα επιζήμια.

Ένα αργύριο για κάθε μέρα που δεν περιέχει ίχνος μετάνοιας. Για κάθε πετραχήλι που μας βρίσκει αδικαιολογήτως απόντες. Για κάθε δάκρυ που χύθηκε για τον εγωισμό μας και όχι για την ταπεινή συντριβή μας.

Ένα αργύριο για κάθε ευλογία που δεν είπαμε ένα «δόξα σοι ο Θεός» και τη θεωρήσαμε δεδομένη. Για κάθε δώρο του Θεού που θεωρήσαμε ιδιοκτησία μας και δικαίωμά μας.

Ένα αργύριο για κάθε δάνειο τάλαντος που δεν πολλαπλασιάσαμε. Κάθε χάρισμα που δεν καλλιεργήσαμε ή το αφιερώσαμε οπουδήποτε αλλού παρά στον Θεό.

Ένα αργύριο για κάθε υπόσχεση που δεν κρατήσαμε προς τον Θεό. Για κάθε κενό λόγο και κάθε άρνηση που ακολούθησε. Όχι 3 φορές σαν του Πέτρου, αλλά αναρίθμητες.

Ένα αργύριο για κάθε βαρυγκόμια μας, κάθε γογγυσμό μας, κάθε απελπισία μας που δεν υπολογίζει τη βοήθεια του Θεού και την εμπιστοσύνη στο πάνσοφο σχέδιο Του.

Ένα αργύριο για κάθε κατάκριση του αδελφού μας, κάθε άδικη κρίση που αρκείται στα φαινόμενα, κάθε πετροβόλημα σε συνάνθρωπο που κάναμε εν έργω, εν λόγω και εν διανοία.

Ένα αργύριο για κάθε Κυριακή που μας έκλεψε ο ύπνος, για κάθε καμπάνισμα που έσβησε πριν φτάσει στη συνείδησή μας, για κάθε μέρα του Κυρίου που μας κάλεσε στη ζωηφόρο Τράπεζα του κι εμείς την καταφρονήσαμε.

Ένα αργύριο για κάθε φτωχό που δεν ελεήσαμε, κάθε άρρωστο που δεν παρηγορήσαμε, κάθε καταφρονημένο που δεν σκεφτήκαμε, κάθε εχθρό που δεν φιλιώσαμε, κάθε τσακωμό που δεν ειρηνέψαμε.

Ένα αργύριο για κάθε μυστικό που προδώσαμε, κάθε κουτσομπολιό, κάθε εξουθένωση ανθρώπου, κάθε υπόληψη που θίξαμε.

Ένα αργύριο για κάθε αφέντη του βίου μας που δεν είναι ο Θεός. Για το χρήμα, για τη σάρκα, για τη δόξα, για την εξουσία και τη δύναμη.

Ένα αργύριο για κάθε ματαιότητα που φυλακίζει τις 5 αισθήσεις μας και τις κρατά σε ομηρία. Για κάθε φορά που γινόμαστε δούλοι της ύλης. Για στιγμές, για χρόνια ή για μια ολόκληρη ζωή.

Ένα αργύριο για κάθε αδιαφορία να μελετούμε τον λόγο του Θεού, να καταδυόμαστε στα ουράνια νοήματα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων. Να λέμε κατά τα άλλα ότι είμαστε χριστιανοί και να αγνοούμε τα ίδια τα λόγια του Χριστού και των Αποστόλων.

Ένα μόνο πράγμα έχουμε που μας κάνει ασυγκρίτως ευτυχέστερους από τον Ιούδα. Έχουμε ακόμα χρόνο ζωής για να τον διαθέσουμε για μετάνοια και ελπίδα στον Θεό. Ο χρόνος του Ιούδα τελείωσε στην κρεμάλα. Ο δικός μας συνεχίζεται για όσο ευδοκήσει ο Θεός. Και μας δόθηκε το ατίμητο δώρο της εξομολόγησης για να ξεχρεώνουμε όλα τα αργύρια που φορτώνουμε στην πνευματική καμπούρα μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: