Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΆΡΧΗΣ!!!


Θα σας πω για έναν Αγιαννανίτη, για έναν Ιερομόναχο Παύλο, ο οποίος κοιμήθηκε τώρα και ήταν ενάρετος άνθρωπος. Αυτός ήταν πνευματικός που εξομολογούσε πολύ κόσμο και, όπως ο ίδιος μας έλεγε, κάποτε ενώ προσευχόταν για ένα πνευματικό του παιδί, παίρνει πληροφορία από τον ουρανό ότι θα πεθάνει σε ένα μήνα. Κι εγώ, μας είπε, αμέσως έγραψα ένα γράμμα σε αυτό το πνευματικό μου παιδί και του είπα, "παιδί μου, όσο μπορείς πάρε μια άδεια από την εργασία σου και θέλω να αρχίσεις να κάνεις πιο έντονη πνευματική εργασία στον προσωπικό σου αγώνα". Αυτός με άκουσε και πήρε άδεια από την εργασία του και με τη δική μου υπόδειξη πήγαινε σε συνεχείς Θείες Λειτουργίες, πήγαινε σε αγρυπνίες, έκανε μετάνοιες και προσευχές και ακριβώς αρρώστησε και σε μία εβδομάδα κοιμήθηκε, χωρίς να το προσδοκεί. Κι εγώ, επειδή ήταν πνευματικό μου παιδί, όπως μας έλεγε, 
προσευχόμουν για την ψυχή του κι ενώ προσευχόμουν, ο φύλακας άγγελός μου μού λέγει ότι "αυτός για τον οποίο προσεύχεσαι είναι στο κέντρο του Παραδείσου". Και ο λόγος που του είπε έτσι ο άγγελος είναι γιατί έκανε πολλά παιδιά και αγωνιζόταν να τα θρέψει και να αναθρέψει εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. 

Σας είπα αυτό το γεγονός, αδελφοί μου, για να σας πω ότι ο Παράδεισος δεν είναι μόνο για τους μοναχούς. Ο Παράδεισος είναι για όλους μας. Σας λέγω κι εγώ από τη θέση μου, ως πνευματικός που είμαι, κατά ανοχή Θεού, γνώρισα πολλούς από τον κόσμο που έχουν ανώτερη πνευματική κατάσταση από αρκετούς μοναχούς. Άρα λοιπόν η μετάνοια είναι παντοδύναμος. Η μετάνοια μπορεί πολλά να κάνει εφόσον ξέρουμε ότι και ένας αναστεναγμός του ανθρώπου, μπορεί να φέρει το έλεος του Θεού. 

Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: