Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

27 Φεβρουαρίου - Πριν από 161 χρόνια, ο ιερός ανόητος Ivan Vasilyevich Panov /δεκαετία 1790 - 27/02/1863/ πέθανε στον Κύριο.


 27 Φεβρουαρίου - Πριν από 161 χρόνια, ο ιερός ανόητος Ivan Vasilyevich Panov /δεκαετία 1790 - 27/02/1863/ πέθανε στον Κύριο.


Μετά από πολλές δεκαετίες αθεϊστικών δύσκολων στιγμών στην πολύπαθη ρωσική γη μας, ξεχασμένα ονόματα αρχίζουν να επιστρέφουν σε εμάςοι ασκητές μας που ζούσαν στον επίγειο κόσμο σύμφωνα με τους νόμους του ουράνιου κόσμου.

Θεώρησε το καλύτερο να αφήσει κάθε τι γήινο. Η μνήμη των αρετών αυτού του ανθρώπου του Θεού, τα έργα του, η αυτοθυσία, η προσευχή, η εγκράτεια, η καλοσύνη τιμούνταν ιερά στην εποχή του.

Το όνομά του προφερόταν με αγάπη και σεβασμό, που άξιζε απόλυτα, και όλοι πίστευαν ότι ο φιλεύσπλαχνος Κύριος ανάπαυσε την ψυχή του «σε τόπο φωτεινότερο, σε τόπο πιο πράσινο, σε τόπο ειρήνης, όπου μένουν όλοι οι δίκαιοι, όπου Δεν υπάρχει αρρώστια, λύπη, στεναγμοί, αλλά η ζωή είναι ατελείωτη».

Για να πετύχει αυτές τις ευλογίες, άφησε κάθε τι γήινο, τον καθένα κοντά και αγαπητό στην καρδιά του, και παραδόθηκε ολοκληρωτικά και αφοσιώθηκε στον Θεό. Είναι πιστός δούλος του Θεού, όπως η Παναγία, που πέρασε όλη του τη ζωή στα πόδια του Σωτήρα και είχε συνεχώς στο μυαλό του ένα πράγμα που χρειαζόταν.

Το πώς πέρασε τα νεανικά του χρόνια ο Ιβάν Βασίλιεβιτς είναι άγνωστο λόγω έλλειψης πληροφοριών. Ήταν γέννημα θρέμμα της πόλης Σαραπούλ. που ήταν τότε τμήμα της επαρχίας Βιάτκα. Οι γονείς του ήταν αστοί. Ήταν μέτριου ύψους, είχε μαύρα μαλλιά και το ίδιο μικρό θαμνό μούσι. Είχε δυνατή σωματική διάπλαση.

Ήταν παντρεμένος, αλλά, διαρκώς φλεγόμενος από αγάπη για τον Θεό, θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να αφήσει κάθε τι γήινο. Άφησε τη γυναίκα του και όλους τους συγγενείς του και ξεκίνησε το κατόρθωμα της ανοησίας για χάρη του Χριστού.

Σε αυτό το δύσκολο κατόρθωμα, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη προσευχή, τη νηστεία, την εργασία και τις καλές πράξεις, με την πλήρη ανιδιοτέλεια, ο Ivan Vasilyevich πέρασε πάρα πολύ 40 χρόνια.

Αρχικά, άρχισε να εμφανίζεται ως ιερός ανόητος στην πόλη Σαραπούλ. Οι κάτοικοι της πόλης Σαραπούλ νόμιζαν ότι προσποιούνταν ότι ξεφορτώθηκε την ουρά στρατολόγησης και ως εκ τούτου τον έστειλαν σε ένα σπίτι περιορισμού. αλλά, μετά από εξετάσεις, αφέθηκε ελεύθερος από εκεί. Έχοντας φύγει από το σπίτι περιορισμού, άρχισε να επισκέπτεται τα απομακρυσμένα χωριά της πόλης Σαραπούλ.

Φορούσε πάντα τα πιο απλά ρούχα. Δεν τον ένοιαζε καθόλου το φαγητό: αν οι καλοί του πρόσφεραν κάτι, το έτρωγε, και όταν όχι, έμενε χωρίς φαγητό και έμενε στη νηστεία.

Επίσης, δεν έδειχνε αισθήματα κερδοφορίας: δεν είχε τίποτα δικό του, και δεν ήθελε να έχει τίποτα, και ιδιαίτερα δεν του άρεσε να εξοικονομεί χρήματα.

Όποιος από ζήλο του έδινε κάποιο νόμισμα, το έδινε αμέσως στους φτωχούς και άπορους φτωχούς. Συχνά έδινε όχι μόνο χρήματα, αλλά και τα τελευταία του ρούχα, τα οποία προφανώς τα χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Θυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου του Χριστού: να προσεύχεστε αδιάκοπα, ο Ιβάν Βασίλιεβιτς προσευχόταν συνεχώς, προσευχόταν μέρα και νύχτα, προσευχόταν παντού: στην εκκλησία, σε ιδιωτικά σπίτια και συχνά προσευχόταν στους δρόμους. Έκανε την προσευχή του, συνήθως γονατιστός, και προσκύνησε μέχρι το έδαφος. Όταν γονάτιζε, προσπαθούσε πάντα να σταθεί σε μια πέτρα, σε ένα δέντρο ή σε οτιδήποτε σκληρό, γι' αυτό είχε πάντα μεγάλες πληγές στα γόνατά του.

Με τέτοια κατορθώματα, ο Ιβάν Βασίλιεβιτς ευχαρίστησε τον Θεό και ως ένδειξη αυτού έλαβε το δώρο της διόρασης. αλλά πάντα εξέφραζε την οξυδέρκεια του με κάποιο τρόπο σε γρίφους, και σπάνια φώναζε τους ανθρώπους με το όνομά τους, αλλά πιο συχνά τους έδινε ονόματα ανάλογα με τις ιδιότητες του καθενός.

Από την ταπεινοφροσύνη του, ο Ιβάν Βασίλιεβιτς, όταν συναντούσε κάποιον, ιδιαίτερα γνωστούς, προσκυνούσε τα πόδια του και όταν ερχόταν στο σπίτι κάποιου, πρώτα, κατά κανόνα, προσευχόταν στις ιερές εικόνες, γονατιστός και έψαλλε τροπάρια στους άγιοι .

Το αγαπημένο του τραγούδι σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν το τραγούδι προς την Lady and Queen of Heaven, "The Highest of Heaven" και "The Zealous Intercessor". Αν έπινε τσάι ή έτρωγε φαγητό στο σπίτι κάποιου, ευχαριστούσε τον Θεό από τα βάθη της καρδιάς του και, προσευχόμενος θερμά στα γόνατά του, έκανε μέχρι και 50 προσκυνήσεις στο έδαφος.

Όσοι τον μισούσαν, προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να κάνει καλό· αντίθετα, όσοι τον σέβονταν του έδειχναν ότι ήταν θυμωμένος μαζί του ή ήταν δυσαρεστημένος μαζί του, φοβούμενος ότι ο σεβασμός θα του ενέπνεε περηφάνια.

Μια χήρα έμπορος της πόλης Σαραπούλ σεβόταν τον Ιβάν Βασιλίεβιτς από τα βάθη της καρδιάς της για τις καλές του πράξεις και τον θεωρούσε άγιο. Αλλά ο Ιβάν Βασίλιεβιτς δεν τη σεβάστηκε καθόλου, και μια φορά μάλιστα ήρθε στο σπίτι της εντελώς γυμνός, λέγοντάς της ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό του καθόλου άγιο, για το οποίο τον έδιωξαν από το σπίτι.

Κάποιοι ρώτησαν τον Ιβάν Βασίλιεβιτς: «Ποιος δρόμος να πάμε και να πλησιάσουμε τον Θεό;» Σε απάντηση, γονάτισε, προσευχήθηκε πολύ και θερμά, και στο τέλος της προσευχής είπε: «Έτσι θα πάμε στον Θεό».

Ο μακαρίτης μίλησε απότομα, αλλά ήταν κυρίως σιωπηλός. Κανείς δεν άκουσε άχρηστα, πολύ λιγότερο υβριστικά λόγια από αυτόν. Ιδιαίτερα δεν του άρεσε και δεν μπορούσε να ανεχθεί τη βρωμοδουλειά· όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν βρισιές στην παρουσία του, κάλυπτε αμέσως τα αυτιά του και έφευγε, λέγοντας ότι ένας τέτοιος καταριαστής ήταν σαν δαίμονας.

Έχοντας φτάσει σε οποιοδήποτε χωριό, ο Ivan Vasilyevich πάντα προσπαθούσε αρχικά να μπει στο καμπαναριό και να χτυπήσει το μεγάλο κουδούνι δώδεκα φορές. Γι' αυτό, συχνά υπέμενε ευαίσθητους ξυλοδαρμούς, για τους οποίους ευχαρίστησε και δόξαζε ειλικρινά τον Θεό, σταυρώθηκε και έλεγε: «Δόξα Σοι, Κύριε!».

Μια φορά, με πρόσκληση, καθόταν στο σπίτι του εμπόρου Ι. και έπινε τσάι, αλλά αφού ήπιε ένα φλιτζάνι, δεν ήπιε άλλο και αρνήθηκε επειδή δεν είχε χρόνο και ότι τον κάλεσαν επειγόντως στο καμπαναριό. . Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες με κάποιο τρόπο τον έπεισαν να πιει άλλο ένα φλιτζάνι.

Έχοντας πιει το φλιτζάνι, το έβαλε βιαστικά στο τραπέζι και έτρεξε λέγοντας: «Μην αργείς! Τσάι, είναι ήδη αργά». Και τι? Πριν προλάβει να φτάσει στην εκκλησία, ο συναγερμός είχε ήδη χτυπήσει - ένα σπίτι στην πόλη πήρε φωτιά.

Μια μέρα, φεύγοντας από τον καθεδρικό ναό Σαραπούλ μετά από μια λειτουργία, και έχοντας την αίσθηση ότι δεν θα ήταν πια εκεί, είπε: «Αντίο, Πάτερ  δεν θα είμαι πια εδώ». Και πράγματι, δεν ήταν πια στον καθεδρικό ναό του Σαραπούλ.

Ο Ιβάν Βασίλιεβιτς αρρώστησε και πήγε για ύπνο στο εργοστάσιο του Βότκινσκ και δεν ανάρρωσε ποτέ. Πριν από το θάνατό του, θέλησε να εξομολογηθεί και να μεταλάβει τα Άγια και Ζωοποιά Μυστήρια του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και να λάβει το Μυστήριο του Ευχελαίου. Αφού ολοκλήρωσε όλα αυτά για τη σωτηρία της ψυχής του, ο ακούραστος εργάτης αναχώρησε ειρηνικά στον Κύριο. Πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου (27) 1863 στο σπίτι του εμπόρου Κουτούζοφ και έζησε περίπου εβδομήντα χρόνια.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην ταφή του Ivan Vasilyevich, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου (1 Μαρτίου, New Style) στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού του Votkinsk: όλοι ήθελαν να τιμήσουν αυτόν τον εργάτη και να πληρώσουν το τελευταίο χρέος σεβασμού στις υψηλές αρετές του.

Το όνομα του ιερού ανόητου Ivan Vasilyevich καταγράφηκε στο ασκητικό μνημόσυνο του πρεσβύτερου, Ιερομοναχου Sampson /†24.08.1079/ στη σελίδα 146.

Στη φωτογραφία: Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Votkinsk.

Δεν υπάρχουν σχόλια: