Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Αυτή η ιστορία καταγράφηκε από τα απομνημονεύματα της Κ. Οζερετσκόφσκαγια από την Αγία Πετρούπολη. Το κείμενο είναι παρμένο από την εφημερίδα «Κανόνας πίστης».


Σώζεται από τις προσευχές του Αγίου Νικολάου

 Αυτή η ιστορία καταγράφηκε από τα απομνημονεύματα της Κ. Οζερετσκόφσκαγια από την Αγία Πετρούπολη.  Το κείμενο είναι παρμένο από την εφημερίδα «Κανόνας πίστης».

 «Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το χωριό Plavsk, όπου ζούσε η παλιά θεία μου Valentina Evgenievna Ozeretskovskaya, καταλήφθηκε από τους Ναζί.  Ένα βράδυ οι Γερμανοί μπήκαν στο σπίτι και ζήτησαν φαγητό.  Δεν υπήρχαν προϊόντα.

 - Ωχ όχι?  Τότε κοίτα, λες ψέματα!  - είπαν οι απρόσκλητοι καλεσμένοι.  Βγήκαν στην αυλή και άρχισαν να κόβουν τον κήπο.  Μπροστά στα μάτια της νοικοκυράς έπεσαν το ένα μετά το άλλο τα αγαπημένα δέντρα που καλλιεργούσε ο πατέρας της, μεταξύ των οποίων ήταν ιδιαίτερα γνωστές οι παλιές ποικιλίες μηλιάς.
 Επέστρεψαν και άρχισαν πάλι να ζητούν φαγητό.  Αρνηση.

 «Τότε δώσε μου κηροζίνη: επειδή δεν μας τάισες, θα κάψουμε το σπίτι σου».
 Η κηροζίνη ήταν κρυμμένη, και η θεία είπε ότι έλειπε και αυτή.
 - Λοιπόν, θα σε σκοτώσουμε...

 Και ο πατέρας της Valentina Evgenievna ήταν τοπικός αρχιερέας που υπηρέτησε στην εκκλησία του χωριού για πολλά χρόνια.  Μέχρι τότε δεν ζούσε πια, αλλά οι εικόνες στο σπίτι είχαν διατηρηθεί, αν και αφαιρέθηκαν.  Η οικογένειά μας σεβάστηκε ιδιαίτερα τη μεγάλη εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είναι θαυματουργή.  Αυτό το εικονίδιο ήταν τυλιγμένο σε ύφασμα και πάνω του τοποθετήθηκε μια κρεμάστρα.  Η θεία μου στάθηκε δίπλα της τρέμοντας από φόβο, όταν μπήκαν στο δωμάτιο δύο φασίστες με πολυβόλα.  Έκανε ένα βήμα πίσω και ακούμπησε την πλάτη της στην «κρεμάστρα».  Οι απρόσκλητοι άρχισαν να πυροβολούν (απόσταση - ενάμιση μέτρο).  Όλος ο τοίχος και ολόκληρη η οροφή ήταν γεμάτα σφαίρες, αλλά ούτε μια σφαίρα δεν χτύπησε ούτε την οικοδέσποινα ούτε το εικονίδιο...

 Όμως οι Γερμανοί δεν ησύχασαν.  Ότι έβρισκαν με τον τρόπο τους, έφυγαν.  Έχοντας προμηθευτεί λίγη βενζίνη και γέμισαν άχυρα μέσα στις ρωγμές του σπιτιού, άρχισαν να του βάζουν φωτιά.  Δεν πήρε φωτιά!  Μια εικόνα του Αγίου στεκόταν κοντά στον τοίχο που οι Ναζί προσπάθησαν να πυρπολήσουν.

 Έτσι ο Νικόλαος ο Θαυματουργός έσωσε τόσο το σπίτι του Αρχιερέα Ευγένιου όσο και της κόρης του.  Μετά τον πόλεμο, η θεία μου έδωσε αυτή την εικόνα στην εκκλησία όπου υπηρετούσε για πολλά χρόνια ο πατέρας της.  Όμως ο ναός έκλεισε και λεηλατήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.  Το πού πήγε το εικονίδιο είναι άγνωστο."


Δεν υπάρχουν σχόλια: