Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.Ως τζαμί λειτουργεί από τις 7 Μαΐου ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση Ερντογάν, που ανατρέπει απόφαση το υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945, με την οποία έγινε μουσείο.

Λυπηρό γεγονός, ήδη λειτουργεί ως τζαμί η Αγία Σοφία και η μονή της Παμμακάριστου.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει ή έστω να πει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο ποιος ξέρει στην Ελλάδα πού είναι η μονή της Χώρας και ποια, στοιχειωδώς, η ιστορία της;

Διδάσκεται η βυζαντινή ιστορία στα σχολεία μας; Το σχολικό βιβλίο της ιστορίας της Β' Γυμνασίου είναι κυριολεκτικά για πέταμα. 

Κατά τα λοιπά, οι χριστιανοί στην Ελλάδα δεν ξέρουν για ποιο λόγο είναι χριστιανοί ενώ ο αποχριστιανισμός της κουλτούρας είναι τεράστιος, τόσο που και οι καλλιτέχνες μας δεν νομίζω ότι νοιάζονται που τα περίφημα ψηφιδωτά της μονής της χώρας θα είναι πλέον καλυμμένα. Τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων. Ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Θα ακουστεί λοιπόν κάτι από τα χείλη των καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, ζωγράφων, συντηρητών έργων τέχνης κοκ; Μα υπάρχουν σήμερα γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες (στην Ευρώπη γενικότερα) που εμπνέονται από τον χριστιανισμό; Ξέρετε κάποιον; Καναδυό;

Ενώ, λοιπόν, γίνεται τεράστιος αγώνας (και πολύ σωστά) να θεμελιωθεί ακόμη περισσότερο μια κοινωνία πολυφωνική, ήγουν ελεύθερη, όταν φιμώνεται κάτι που αφορά τον χριστιανισμό δεν κουνιέται μύγα. Αλλά αυτό είναι (και) συνέπεια αυτού που ήδη έγραψα, ότι ο χριστιανισμός (στην Ευρώπη μόνο, άρα και εδώ) καταρρέει και το χριστιανικό μήνυμα απορρίπτεται από τους ανθρώπους. 

Οπότε, ποια μονή της Χώρας και ποια ψηφιδωτά...

Γιώργος Μπάρλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: