Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

1 Δεκεμβρίου - Πριν από 43 χρόνια, η παρθενική Βαρβάρα (Σουλάεβα) /1914 - 12/01/1980/ πέθανε στον Κύριο, έχοντας περάσει περισσότερες από 130 ημέρες στον άλλο κόσμο.

 1 Δεκεμβρίου - Πριν από 43 χρόνια, η παρθενική Βαρβάρα (Σουλάεβα) /1914 - 12/01/1980/ πέθανε στον Κύριο, έχοντας περάσει περισσότερες από 130 ημέρες στον άλλο κόσμο.


Με το θέλημα του Θεού, κατά διαστήματα κοιμόταν και φαινόταν να πεθαίνει. Κοιμήθηκα δύο, τρεις ή περισσότερες μέρες, ανάλογα με το πώς συνέβη. Ούτε η οικογένεια ούτε οι γιατροί μπορούσαν να την ξυπνήσουν πέτυχε. Αφού ξύπνησε, είπε πώς μεταφέρθηκε στις ουράνιες κατοικίες, τι είδε εκεί, ποιους από τους χωρικούς της είδε.

Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου μιλούσε και ανέφερε αυτό που έβλεπε. Την ηχογράφησαν κιόλας. Αυτό συνέβαινε τακτικά για σχεδόν δέκα χρόνια. Πλήθη άρχισαν να έρχονται κοντά της.

Ωστόσο, εν μέσω ενός σατανικού γλεντιού, μια έφηβη ισχυρίστηκε ότι υπάρχει η ανταπόδοση του Θεού, ότι είδε τη Μητέρα του Θεού, ότι ο Άγιος Νικόλαος την οδήγησε, ότι υπάρχει ένα ποτάμι από φωτιά που πρέπει να περάσει κάθε ψυχή μετά το θάνατο , και έδειξε στο χέρι της ένα μέρος καμένο μέχρι το κόκαλο όπου μια σταγόνα έπεσε στο χέρι της από αυτό το  πύρινο ποτάμι.

Γεννήθηκε στο χωριό Maidany, στην περιοχή Pilninsky, στην επαρχία Nizhny Novgorod, σε μια οικογένεια αγροτών. Η οικογένεια ήταν όπως πολλές εκείνα τα χρόνια - δούλευαν τις καθημερινές και πήγαιναν στην εκκλησία τις Κυριακές. Η Βαρένκα πήγε επίσης στην εκκλησία με τους γονείς της, καθόλου διαφορετική από τα άλλα παιδιά αγροτών.

Αλλά μια μέρα, όταν ήταν δεκατριών ετών, είδε σε όνειρο μια εκκλησία και μια γυναίκα με μοναστηριακό χιτώνα, και πολύ κόσμο γύρω της, και όλα τα βλέμματα των παρευρισκομένων ήταν καρφωμένα πάνω της, όλοι την πλησίασαν με ευλάβεια. , και ευλόγησε τους πάντες. Και η Βαρένκα ήθελε πολύ να την ευλογήσει και η Υπεραγία Παναγία. Σηκώθηκε όρθια μετά από τις άλλες -και ήταν μοναχές και παπάδες- και πλησίαζε όλο και πιο κοντά. Τελικά ήρθε και ρώτησε: «Ευλογήστε με». - «Όχι, ευλογώ μόνο τους καθημερινούς ανθρώπους που πηγαίνουν στην εκκλησία τις καθημερινές».

Και τέτοια λύπη έπιασε την καρδιά του κοριτσιού, ήθελε να λάβει την ευλογία τόσο πολύ που από εκείνη την ημέρα άρχισε να πηγαίνει στην εκκλησία κάθε μέρα. Και για να μη γελάει ο κόσμος που τώρα, σαν καλόγρια, πήγαινε στην εκκλησία κάθε μέρα, η Βαρένκα τύλιξε το πρόσωπό της με ένα μαντήλι και περνούσε στην εκκλησία μέσα από τους λαχανόκηπους.

Λίγη ώρα αργότερα, αποκοιμήθηκε για πρώτη φορά με έναν ιδιαίτερο τρόπο και κοιμήθηκε για μια μέρα. Σε ένα όνειρο, είδε τις κατοικίες του παραδείσου και της κόλασης και τι περιμένει ένα άτομο μετά το θάνατο.

«Θυμάσαι», είπε κάποτε στη μητέρα της, ξυπνώντας, «πώς έσφιξα τα χέρια μου». Τότε λοιπόν είδα μια γυναίκα που την έσκιζαν, την έσκιζαν με σιδερένιες χτένες και μετά την έριχναν σε ένα καζάνι που βράζει και τρόμαξα.

Μερικές φορές έλεγε στους ανθρώπους τι ήθελε να της δείξει ο Κύριος.

Ο Matvey Leontyev πέθανε στο Maidan και οι συγγενείς του, λόγω του γεγονότος ότι ήταν μια περίοδος πείνας, δεν ήθελαν να κανονίσουν μια κηδεία την τεσσαρακοστή ημέρα. Η Βαρένκα, όταν την πήρε ο ύπνος, τον είδε να στέκεται μέχρι το γόνατο στο πύρινο ποτάμι. «Πες στους ανθρώπους μας», είπε, «ας βοηθήσουν».

Η Βαρένκα το είπε αυτό στους συγγενείς της και αυτοί οργάνωσαν μια προσευχή μνημοσύνου. Μετά από αυτό, τον είδε ξανά, αλλά ήδη στέκεται στην απέναντι ακτή.

Τα νέα για το εξαιρετικό δώρο διαδόθηκαν γρήγορα μεταξύ των Ορθοδόξων και άρχισαν να έρχονται σε αυτήν για να μάθουν για την τύχη των νεκρών συγγενών τους.

Εκεί ζούσε σε ένα χωριό μια ηλικιωμένη γυναίκα που την έλεγαν Όλγα. Ήταν εξαιρετικά φτωχή και αδύναμη. Ο φράχτης ήταν ξεχαρβαλωμένος, χρησιμοποίησε μια τσάπα για να κόψει ξύλα, η αυλή είναι πάντα γεμάτη χιόνι - δεν έχει δύναμη να το καθαρίσει, ούτε χρόνο, γιατί κρατούσε επίσης μια αγελάδα και ένα άλογο, χωρίς τα οποία κανένα αγρόκτημα δεν θα μπορούσε να είναι δυνατό. Δούλεψε και έζησε σκληρά όλη της τη ζωή. Και όταν πέθανε, η Βαρένκα είδε την ψυχή της στον παράδεισο.

Μερικές φορές, όταν τη ρωτούσαν για κάτι, έδινε την απάντηση όχι τώρα, αλλά όταν ξυπνήσω μετά.

Λίγες μέρες πριν την πάρει ο ύπνος, της εμφανίστηκε ένας Άγγελος και την προειδοποίησε να μην βγαίνει πουθενά από το σπίτι, για να μην πέσει κάπου χωρίς επίβλεψη.

Όταν την πήρε ο ύπνος, έγινε σαν νεκρή, με αποτέλεσμα τα μέλη του σώματός της να μουδιάζουν και να ακινούνται.

Μόλις στην εκκλησία, μετά το τέλος της λειτουργίας, η Varenka είπε στην Anastasia Astafieva, με την οποία ήταν φίλοι:
«Πάμε σπίτι, θα κοιμηθώ τώρα».
«Δεν έχω πλησιάσει ακόμα το σταυρό», απάντησε εκείνη.
«Έλα πιο γρήγορα», έσπευσε η Βαρένκα.

Και πράγματι, πριν προλάβουν να φτάσουν στην πλατεία, η Βαρένκα άρχισε να βυθίζεται και αποκοιμήθηκε. Έπρεπε να πάω να πάρω ένα έλκηθρο για να την πάω σπίτι.

Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου μιλούσε, διηγούμενη λεπτομερώς τι είδε εκείνη τη στιγμή. Αυτές οι ιστορίες γράφτηκαν και έφτιαξαν ένα χοντρό σημειωματάριο. Αλλά κατά τη διάρκεια της δίωξης, φοβούμενοι τη δίωξη των άθεων, οι συγγενείς έκαψαν το τετράδιο στον φούρνο.

Η φήμη για τον Βαρένκα έφτασε στις αρχές. Τα μέλη της Komsomol άρχισαν να έρχονται στο σπίτι τους ενώ κοιμόταν, ακόμη και την ξυλοκόπησαν με την ελπίδα να την ξυπνήσουν και να «αποκαλύψουν την εξαπάτηση». Τότε άρχισαν να φτάνουν γιατροί από το Γκόρκι, οι οποίοι της έκαναν ενέσεις ισχυρών φαρμάκων, επιδιώκοντας τον ίδιο στόχο με τα μέλη της Komsomol. Της έκαναν ένεση με τέτοιες δόσεις και τόσο συχνά που όταν ξυπνούσε δεν μπορούσε ούτε να σηκώσει τα χέρια της.

Όμως οι άθεοι δεν μπόρεσαν να διακόψουν τον ύπνο της με κανένα τρόπο. Τότε αποφάσισαν να την πάνε στο νοσοκομείο για να συνεχίσουν τα πειράματά τους εκεί. Μια φορά ήρθαν ήδη να τη βρουν και προσπάθησαν να σηκώσουν το κορίτσι, αλλά τους φαινόταν τόσο βαρύ που δεν μπορούσαν να την ξεκολλήσουν από το κρεβάτι.

«Τίποτα», είπαν, «αύριο θα έρθουμε με το αυτοκίνητο και θα το πάρουμε μαζί με το κρεβάτι».

Αφού έφυγαν, η Βαρένκα ξύπνησε και η μητέρα της, παραπονούμενη πικρά για την αδυναμία της, την ενημέρωσε για τις προθέσεις των γιατρών. Την ίδια μέρα η Βαρένκα ετοιμάστηκε και έφυγε από το σπίτι. Και για αρκετά χρόνια, άλλοτε με φίλους, άλλοτε μόνη, περιπλανήθηκε στους ιερούς τόπους της περιοχής του Βόλγα.

Το 1936, όταν μόλις είχε κλείσει τα είκοσι δύο της χρόνια, πήγε μαζί με τους φίλους της να δουν τον Γέροντα Ιωάννη του Αρντάτοφ, που ήταν διάσημος στην περιοχή για τη δικαιοσύνη της ζωής και την προνοητικότητα του. Της είπε:

«Πήγαινε στο Σαρόφ όσο είναι κοντά από εδώ».

Αλλά οι φίλοι της δεν ήθελαν να τη συνοδεύσουν, σπεύδοντας σπίτι, και εκείνη, φοβούμενη ότι η μητέρα της θα ανησυχούσε γι 'αυτήν, δεν πήγε στο Σαρόφ.

«Καλύτερα να πάω σπίτι πρώτα, θα προειδοποιήσω τη μαμά μου».

Από το σπίτι ήρθε στην Πίλνα, όπου ζούσε, κρυμμένη από τις διώξεις, με τις αδερφές Oparin. Αφήνοντάς τους μαζί με το κορίτσι Domasha, πήγε στο σταθμό για να πάει στο Sarov. Σε ένα απομακρυσμένο μέρος, τους παρέσυραν έξι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επί χρόνια διώκτης της ονόματι Γκαβρίλοφ.

Η Βαρένκα κατάλαβε ότι δεν θα την άφηναν να φύγει. Και προσευχήθηκε στη Μητέρα του Θεού. Η αστυνομία την χτύπησε αλύπητα, κλωτσώντας την και χτυπώντας τη με σιδερένια ραβδιά. Τον χτύπησαν τόσο δυνατά που το πρόσωπό του έγινε μωβ μάσκα και αίμα χύθηκε από τα αυτιά και το στόμα του. Όταν επρόκειτο να την κακομεταχειριστούν, η Μητέρα του Θεού την προστάτεψε - μια αόρατη δύναμη τους εμπόδισε να την αγγίξουν.

Υποχώρησαν, πήγαν τα κορίτσια στην αστυνομία, αλλά δεν εγκατέλειψαν την ιδέα να ασχοληθούν μαζί της. Όταν η Βαρένκα ζήτησε ένα ποτό, της έδωσαν σκόνη αρσενικού μαζί με το νερό υπό το πρόσχημα του φαρμάκου. Αλλά η Domasha, που κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τη Varya, έχυσε αργά τη σκόνη και της έδωσε νερό. Η αστυνομία περίμενε να δράσει το δηλητήριο, αλλά μη βλέποντας σημάδια δηλητηρίασης, είπαν: «Λοιπόν, είσαι επίμονη. Μάλλον άγιος».

Από τότε, τα πόδια της Varenka παρέλυσαν και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της ξαπλωμένη εκεί. «Εδώ είναι το Σαρόφ μου, η ανυπακοή μου», είπε. Σταμάτησε και ο ύπνος. Αλλά ακόμη και τώρα διώχτηκε από τις αρχές και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ζήσει σε ένα μέρος για πολύ.

Το χειμώνα, τη μετέφεραν σε ένα καλάθι συνδεδεμένο σε ένα έλκηθρο. Συχνά, ξεφεύγοντας από τη δίωξη, έπρεπε να μετακινηθεί από μέρος σε μέρος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον καιρό.

Μια μέρα, μια θυελλώδη νύχτα, η Βαρένκα έπεσε από το καλάθι σε μια χιονοστιβάδα· δεν το ανακάλυψαν αμέσως· επέστρεψαν· και έχασαν το δρόμο τους όλη τη νύχτα.

Η Varenka έπρεπε να υπομείνει όχι μόνο από άθεους, αλλά και από αγαπημένους. Στην αρχή, η Annushka, με το παρατσούκλι Bezruchka, και η Nyura την φρόντισαν. Η Annushka, όταν δεν της άρεσε κάτι, χτυπούσε άγρια ​​την άρρωστη γυναίκα και η Nyura παντρεύτηκε σύντομα, αφαιρώντας όλα τα πράγματα από τη Varenka, εκτός από τις εικόνες και το κρεβάτι στο οποίο ήταν ξαπλωμένη.

Σύντομα το σπίτι στο οποίο εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της κάηκε. Μετά έχτισαν ένα νέο. Κάηκε όμως και αυτό. Μόνο τότε η μητέρα της Nyura συνειδητοποίησε ότι ήταν ο Κύριος που τιμωρούσε την άρρωστη γυναίκα και ήρθε να ζητήσει συγχώρεση από τη Varenka για την κόρη της.

Τελικά, με τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι Ορθόδοξοι, η Βαρένκα κατάφερε να αγοράσει ένα μικρό αλλά δυνατό σπίτι στο Sergach. Την επισκέφτηκε πολύς κόσμος. Άλλοι ζήτησαν προσευχή, άλλοι πνευματικές συμβουλές. Οι αρχές παρατήρησαν: τι είναι; Πού πάει τόσος κόσμος; Το ανακάλυψανΚαι αποφάσισαν να τους διώξουν . Πώς μπορείτε να απομακρύνετε όταν το σπίτι έχει ήδη πουληθεί; Άρχισαν να απαιτούν από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να επιστρέψει τα χρήματα και να πάρει το σπίτι. Φοβισμένος από τις αρχές, ο ιδιοκτήτης συμφώνησε. Αλλά ο Θεός δεν μπορεί να κοροϊδευτεί. Την επόμενη μέρα ο ιδιοκτήτης πέθανε και το σπίτι παρέμεινε στη Βαρένκα.

Τώρα δύο κορίτσια άρχισαν να τη φροντίζουν και η ζωή κυλούσε ως συνήθως, σαν μοναστήρι. Κάθε μέρα σηκωνόντουσαν για τη μεταμεσονύκτιο προσευχή και διάβαζε ολόκληρο τον κύκλο των ακολουθιών της ημέρας.

Εκεί όμως που οι άθεες αρχές σταμάτησαν να διώκουν, ξεσηκώθηκαν δαίμονες.

Μια μέρα η Ντάρια Ζαϊκίνα ήρθε στη Βαρένκα, κάθισε και ετοιμάστηκε να φύγει και η Βαρένκα ρώτησε:

«Μην πας». Πόσα πονηρά πνεύματα έχουμε στο σπίτι μας...
Και τύλιξε το κεφάλι της σε μια κουβέρτα.
«Βαρένκα, κοίταξέ με», λέει η Ντάρια.
«Δεν μπορώ να ανοίξω τα μάτια μου, πόσο τρομακτικά είναι».

Τότε ήρθε μια γυναίκα, άρχισε να προσεύχεται και είπε:
«Πήγαινε πίσω από όπου ήρθες».
Και ο δαίμονας απάντησε με μια τραχιά αντρική μπάσα φωνή:
«Δεν υπάρχει κανείς εκεί τώρα, είμαστε όλοι εδώ στη γη». Για όσους δεν έχουν σταυρούς, κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτούς. - Και λέει, γυρίζοντας στη Βαρένκα: - Πέτα το, πέτα το. Και ο Βαρένκα απαντά: «Δεν θα το πετάξω, δεν θα το πετάξω». (Πρόκειται για το κομπολόι και τον σταυρό).

Ο δαίμονας το επανέλαβε δύο φορές. Η Βαρένκα του απάντησε δύο φορές. Και ξαφνικά λέει με θυμό:
«Α, είσαι τόσο ψίχουλο!» Έβαλες εσωτερική κλειδαριά, αλλιώς θα σου είχα κάνει μεγάλη ζημιά στα κότσια!
Και σηκώνοντάς τη, την τίναξε δυνατά.
Ο δαίμονας την βασάνιζε για μέρες προσπαθώντας με κάθε δυνατό τρόπο να την τρομάξουν..

«Μάνα του Θεού», φώναξε, «βοήθα με!»
Εν τω μεταξύ, πολλοί δαίμονες πλησίασαν το σπίτι, οι οποίοι προσπάθησαν να την τρομάξουν και υποχώρησαν μόνο όταν η ίδια η Βασίλισσα του Ουρανού ήρθε να τη σώσει και της τοποθέτησε ένα επιτραχήλιο στο κεφάλι. Οι δαίμονες μετατράπηκαν σε καπνό με την εμφάνιση τής Θεοτόκου.

Στο Sergach, η εκκλησία καταστράφηκε και πολλοί πιστοί από την πόλη και τις γύρω περιοχές πήγαν στην εκκλησία με τον Varenka. Τις μεγάλες γιορτές και το Πάσχα, έρχονταν κοντά της μέχρι και εβδομήντα άτομα.

Παρά την κακή της υγεία, ήταν μεγάλος νηστευτής. Δεν έφαγα τίποτα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μια μέρα, στην αρχή της Σαρακοστής, οι αρχάριοι της έφεραν λευκό μαλακό ψωμί και άρχισαν να την πείθουν να το φάει. Υπάκουσε και έφαγε ένα μικρό κομμάτι, μετά το οποίο το έλκος της άρχισε να χειροτερεύει και δεν έτρωγε τίποτα όλη τη Σαρακοστή.

Είχε συνεχώς πονοκέφαλο και το συκώτι της πονούσε πολύ. Για να ανακουφίσει με κάποιο τρόπο τα βάσανα, προκάλεσε τεχνητά εμετό, αλλά ποτέ δεν παραπονέθηκε, υπομένοντας τα πάντα με χαρούμενη διάθεση. Ήξερα για την ημέρα του θανάτου εκ των προτέρων. Την προηγούμενη μέρα, διέταξε να θερμανθεί το λουτρό και όταν το μετέφεραν στην αυλή, τους ζήτησε να μείνουν για να κοιτάξουν τον έναστρο ουρανό και το χιονισμένο έδαφος για τελευταία φορά.

Πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1980 και τάφηκε σε ένα νεκροταφείο στην πόλη Sergach, στην περιοχή Nizhny Novgorod.

Όταν την πέρασαν δίπλα από την εκκλησία, ο χώρος γύρω, προφανώς για όλους, φωτίστηκε με διαφορετικά χρώματα.

Η μνήμη της ως μεγάλης ασκήτριας τιμάται ακόμη από τους Ορθοδόξους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: