Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Στις 18 Νοεμβρίου 2023, κάτω από περίεργες συνθήκες, πέθανε ο αρχιερέας Vasily (Shvedik) /1957 - 18 Νοεμβρίου 2023/, πρώην πρύτανης του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο χωριό της περιφέρειας Maly Pechora, στην περιοχή PskovΣτις 18 Νοεμβρίου 2023, κάτω από περίεργες συνθήκες, πέθανε ο αρχιερέας Vasily (Shvedik) /1957 - 18 Νοεμβρίου 2023/, πρώην πρύτανης του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο χωριό της περιφέρειας Maly Pechora, στην περιοχή Pskov.


Στο Μαλάχ, ο πατέρας Βασίλι είχε μισό σπίτι. Έμενε μόνος, αλλά τον επισκέπτονταν τακτικά οι ενορίτες είναι πνευματικά παιδιά. Το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου ο ιερέας είχε ραντεβού με γείτονες και έναν ενορίτη, αλλά δεν παρευρέθηκε. Οι γείτονες άρχισαν να ψάχνουν τον ιερέα. Πρώτα απ' όλα πήγαμε σπίτι του. Η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά δεν υπήρχε κανείς μέσα. Αποδείχθηκε ότι ο ιερέας δεν είχε εμφανιστεί για περισσότερο από μια μέρα - από το πρωί της 18ης Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, οι γείτονες περπάτησαν κατά μήκος του μονοπατιού προς το πηγάδι, από το οποίο ο πατέρας Βασίλι έφερνε νερό στο σπίτι κάθε πρωί. Εκεί βρήκαν κουβάδες με παγωμένο νερό και τις μπότες του ιερέα. Και όταν κοίταξαν μέσα στο πηγάδι, είδαν ένα αντρικό καπέλο.

Κλήθηκε η αστυνομία. Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου έφτασαν ειδικοί του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης και έβγαλαν το σώμα του νεκρού ιερέα από το πηγάδι.

Ο π. Βασίλι υπηρέτησε στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού για περίπου 35 χρόνια. Το 2019 απομακρύνθηκε από το προσωπικό, αλλά επισκεπτόταν τακτικά το ναό όπου ήταν πρύτανης για περισσότερα από τριάντα χρόνια. «Περίπου μια φορά το μήνα επισκεπτόμουν τον ναό μας και προσευχόμουν. Ο σεβαστός ιερέας ήταν ανάμεσα στα πνευματικά του παιδιά», θυμάται ο σημερινός πρύτανης, ο πατήρ Λεωνίντ.

Είδε τον Αρχιερέα Βασίλειο για τελευταία φορά στις 9 Νοεμβρίου και ένιωσε καλά. «Κάπου πληγώθηκε λίγο, αλλά ήταν ευδιάθετος. Δεν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί», λέει ο πατέρας Λεονίντ.

Αλήθεια, σημειώνει ότι ο ίδιος ο πατέρας Βασίλι μπορεί να είχε μια εικόνα για κάτι. Όσοι επισκέφθηκαν το σπίτι του ιερέα είπαν στον πατέρα Λεωνίδ ότι είχε ετοιμάσει ένα φέρετρο, άμφια και ένα σταυρό με ένα σημάδι.

Μεταξύ των πολλών θετικών ιδιοτήτων του πατέρα Βασίλη, οι ενορίτες του σημειώνουν την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του. «Ήταν ευγενικός, υπηρετούσε αληθινά τον Θεό και τους ανθρώπους και ήταν έτοιμος να δώσει κυριολεκτικά τα πάντα σε όσους είχαν ανάγκη». Και επίσης αγαπούσε πολύ τον Τσάρο μας, τον μάρτυρα Νικόλαο, και ήταν «μαχητής ενάντια στην παγκοσμιοποίηση». Όσοι γνώριζαν τον ιερέα λένε ότι ήταν κατά των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων. Δεν είχε καν τηλέφωνο με κουμπί.

Ο πατέρας Βασίλι είχε επίσης αρνητική στάση απέναντι στα διαβατήρια. Σύμφωνα με αυτόν, πολλά έγγραφα περιέχουν «τον αριθμό του Αντίχριστου». Και το να εμπλέκεται σε αυτό είναι αμαρτία για έναν Ορθόδοξο Χριστιανό.

«Ο πατέρας μας εξήγησε όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο και στη Ρωσία. Έστρωσε τα πάντα στα ράφια, τι ήταν τι, από πού προέρχονταν τα πάντα και σε τι οδηγούσαν», θυμάται ο ενορίτης. «Ήταν ένας αληθινός βοσκός για εμάς!»

Κάποτε, με τη συμμετοχή του πατέρα Vasily, ο διάκονος Avel Semenov γύρισε μια ταινία συνέντευξης "Μην μπείτε στο σύστημα", η οποία μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο.

Το 2019 δημοσιεύτηκε αυτή η ταινία και οι κοσμικές και πνευματικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αυτήν. Φαίνεται ότι ο πατέρας Βασίλι δεν εγκατέλειψε τις πεποιθήσεις του ακόμη και την παραμονή της πανδημίας· το 2019, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κράτος.

Όταν ο πατέρας Βασίλι υπηρετούσε ακόμη στην εκκλησία στο Μαλάχ, οι άνθρωποι ήρθαν στις υπηρεσίες του όχι μόνο από το Pskov και το Pechory, που βρίσκονται κοντά, αλλά και από την Αγία Πετρούπολη και το Νόβγκοροντ.

Κάθε χρόνο, μια θρησκευτική πομπή από το Pskov στο Pechory γινόταν μέσω της Mala στη γιορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. «Ο πατέρας μας δέχτηκε όλους στο σπίτι του ναού. Πάντα τάιζε τους πάντες, έβγαζε τις προμήθειες του από το υπόγειο. Το μαγείρεψε μόνος του, το έριξε σε πιάτα και κέρασε τους πάντες. Μιλήσαμε πολύ για όλα», θυμάται ο ενορίτης.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία ο συνταξιούχος Μητροπολίτης Ευσέβιος έριξε μπροστά σε όλους την εκδοχή ότι ο πατέρας Βασίλειος ζαλίστηκε και ένιωσε άρρωστος. Αλλά γίνεται λόγος μεταξύ των ενοριτών ότι το μαρτύριο είχε προβλεφθεί προ πολλού για τον ιερέα, αλλά από ποιον είναι άγνωστο.

Ο πατέρας Βασίλι θάφτηκε στο ίδιο μέρος όπου υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του: στο νεκροταφείο κοντά στην εκκλησία στο Μαλάχ, δίπλα στον τάφο της μητέρας του.

Θυμηθείτε τον στις προσευχές σας. Βασιλεία των Ουρανών Πατέρα! Ημέρα 40 - 27 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: