Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ο Διά Χριστόν σαλός Πατήρ Γεώργιος!!!

 Ο Διά Χριστόν σαλός Πατήρ Γεώργιος!!!


Δεν έχουν απομείνει σχεδόν κανένας μάρτυρας για τα κατορθώματά του, οπότε φάνηκε σκόπιμο να πούμε τι έχουμε για αυτόν τον ασκητή.

Η  αφήγηση για τη ζωή της μοναχής Μιχαΐλα (Σαρύχεβα) /+1976/ παρέχει σύντομες πληροφορίες για τον πατέρα Γεώργιο, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, δείχνοντάς της το μονοπάτι της μοναστικής ζωής ως το μόνο αποδεκτό για εκείνη. Είτε ήταν ιεροδιάκονος είτε ιερομόναχος - δεν μίλησε ποτέ για αυτό.

Ένα αγόρι γεννήθηκε τη δεκαετία του '80 του 19ου αιώνα στο χωριό Shmarovka, στην επαρχία Tambov. Κανείς δεν θυμάται πώς ήταν το όνομά του στην παιδική του ηλικία. Αυτό το αγοράκι ήταν πέντε με επτά χρόνια μεγαλύτερο από τη μητέρα Μιχαΐλα. Ήταν πολύ ευσεβής.

Η μητέρα του Μιχαήλ θυμήθηκε κάποτε ότι όταν ήταν ακόμη μικρή, ένα αγόρι ήρθε στη γιαγιά της, τη μητέρα της μητέρας της, και είπε: «Γιαγιά Πόλια, δώσε τη Μάσα να με παντρευτεί» και η γιαγιά μουρμούρισε: «Τι γαμπρός είσαι, εσύ «Τελείωσαν όλα τώρα;» με λένε καλόγρια».

Δεν είχε ιδέα τότε ότι ο γάμος σήμαινε την οδό του Θεού, και ότι πολλοί άνθρωποι θα έρχονταν σύντομα μέσω αυτού του αγοριού στη ζωή σύμφωνα με τον Θεό. Όταν μεγάλωσε, πήγε στο Άγιο Όρος και έγινε δεκτός στις τάξεις των αδελφών που εργάστηκαν στα ρωσικά μοναστήρια και ασκητήρια.

Ύστερα από λίγο καιρό, του φόρεσαν τό  μοναχικό σχήμα με το όνομα Γιώργος.

Το 1912-1913, διαβόητα γεγονότα σχετικά με τη δοξολογία του ονόματος συνέβησαν στον Άθω, όταν πολλοί από τους αδελφούς της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα και ιδιαίτερα η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν από τον Άθω στη Ρωσία. Μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν ήταν ο μελλοντικός άγιος Kuksha της Οδησσού /+1964/ και ο πατέρας Γεώργιος.

Ο πατέρας Γεώργιος εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του, στο χωριό Shmarovka, και άρχισε να συμπεριφέρεται σαν ανόητος. Ονόμασε όλες τις γυναίκες που του πήγαιναν «Γιαγιά Μάσα» και τους άντρες «Θείο Βάνια», ανεξάρτητα από την ηλικία και την τάξη και ανεξάρτητα από το όνομα που έφεραν. Οι απλοί άνθρωποι συχνά αποκαλούσαν τον πρεσβύτερο όχι τον πατέρα Γεώργιο, αλλά απλώς τον Yegor Ivanovich.

Κατά τη διάρκεια του σοβιετικού διωγμού της Εκκλησίας, ο γέροντας κρύφτηκε από τις αρχές. Έμενε με πιστούς σε μια καλύβα, στη σοφίτα. Μια καλόγρια θυμήθηκε:
«Μια μέρα ήρθε στη μητέρα του και πέρασε τη νύχτα στη σόμπα: κρύφτηκε. Όταν ζούσα με κάποιους δούλους του Θεού στη στέγη, έβαλα φωτιά εκεί, αλλά το άχυρο δεν πήρε ποτέ φωτιά! Ήρθαν οι δικοί μας - η μαμά, ο μπαμπάς, όλες οι μεγαλύτερες αδερφές μου - και με πήραν. Ήμουν μικρός.

Είπε στη μεγαλύτερη αδερφή του Ντάρια (ήταν όμορφη!): «Γιαγιά Μάσα, θα περπατήσεις στον κήπο και θα πιεις τσάι στον κήπο!» - μίλησε με παραβολές. Λοιπόν, ο άντρας της δεν χτύπησε τη σόμπα μετά».

Η μητέρα του Μιχαήλ ζούσε τότε στο χωριό Vyazkovka και περπάτησε 15 μίλια μέχρι τον Yegor Ivanovich και μετέφερε καυσόξυλα. Έφερνε αυτά τα καυσόξυλα, και ο πατέρας Γεώργιος έβαζε δύο ξυλάκια το ένα δίπλα στο άλλο, άλλα δύο ξυλάκια απέναντί ​​τους, και μ' αυτά μαγείρευε τις πατάτες του.

Επιπλέον, μόνο τα δύο επάνω ξυλάκια κάηκαν, ενώ τα κάτω παρέμειναν άθικτα. Έτυχε να κρατάω τη μαντεμένια κατσαρόλα στα χέρια μου όσο έβραζαν οι πατάτες και να μην καούν. Υπέροχα τα έργα σου, Κύριε!..

Έβγαινε τον χειμώνα, καθόταν στην αχυροσκεπή και τραγουδούσε στον εαυτό του: «Θαυμάσια τα έργα σου, Κύριε!».

Και έφερε κοντά τη Μητέρα Μιχαήλ και τη Μητέρα Αθανασία. Στη συνέχεια ταξίδεψαν μαζί. Πάντα τους άφηνε να μπουν στο «κελί» (στο πατάρι) και τους αποκάλυπτε τα πάντα...

Η μάνα Αθανασία με την ευλογία του άφησε τα δύο της παιδιά και πήγε να περιπλανηθεί – έτσι ήταν η αγάπη για τον Θεό! Ο σύζυγός της σκοτώθηκε στον πρώτο γερμανικό πόλεμο και άφησε πίσω του δύο αγόρια - τον Alyosha και τον Georgy.

Ο Γιέγκορ Ιβάνοβιτς της λέει: «Γιαγιά Μάσα! Πήγαινε να περιπλανηθείς». Και του είπε: «Πάτερ Γιώργο, έχω δύο μικρά αγόρια, σε ποιον θα τα αφήσω;»

Και εκείνος της απάντησε: «Μην ανησυχείς. Δεν μπορείτε να τα μεγαλώσετε μόνοι σας, αλλά η Μητέρα του Θεού αγαπά τα παιδιά σας. Τίποτα κακό δεν θα τους συμβεί! Βασιστείτε στο έλεος του Θεού».

Έφυγε την άνοιξη, περπάτησε στη Shmarovka και προσευχήθηκε: «Κύριε! Δείξε μου μέσω του πατέρα Γεωργίου πώς πρέπει να ζω!». Πλησιάζει στην καλύβα, το παράθυρο είναι ανοιχτό, και ο γέρος στέκεται στο παράθυρο. Ρωτάει: «Πάτερ Γεώργιο, ευλόγησε!», και έψαλλε από το παράθυρο:

«Ήρθε ένας μοναχός στο μοναστήρι και είπε: «Πάρτε με να ζήσω στο μοναστήρι». Και του απαντούν: «Πείναμε, έχουμε κρυολόγημα, έχουμε αρρώστιες, έχουμε στενοχώριες». Ναι, συμφώνησε στην πείνα, και στο κρύο, και στην αρρώστια και στη θλίψη: «Θα μείνω στο μοναστήρι».

Ο γέροντας της είπε ότι την περίμενε ο μοναχικός δρόμος, ο δρόμος της αυταπάρνησης. Και περιπλανήθηκε για πενήντα χρόνια. Τα ρούχα της ήταν από πολύ απλά. Έτρωγε αυτό που  της έδιναν. Και μετά υπήρξαν πεινασμένα χρόνια, και χάρηκε που είχε λαχανόφυλλα.

Και αυτό έγινε με τα παιδιά. Σηκώθηκαν το πρωί, αλλά η μητέρα τους δεν ήταν εκεί. Ας πάμε στο σπίτι ενός γείτονα. Τους πήγε στον Yegor Ivanovich. Και με τις προσευχές του τακτοποιήθηκε η μοίρα τους.

Ο ένας, ο Γιώργος, όμως, πέθανε στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, αλλά είχε ήδη γυναίκα και γιο.

Και ο δεύτερος, ο Alexey, ζούσε στο Voronezh - εργάστηκε για τον Nikolai Ovchinnikov (τον διάσημο χειρουργό, στο σχήμα - Nektariy) ως αποθηκάριος σε ένα νοσοκομείο. Ήταν του Θεού, καλός. Τα παιδιά δεν κατηγόρησαν ποτέ τη μητέρα τους για τις επιλογές της. Πάντα την αποδέχονταν και της έδιναν στέγη και τροφή. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έμεινε ποτέ μαζί τους για πολύ.

Ο Γιέγκορ Ιβάνοβιτς είχε κάποιο είδος ξύλινου κουταλιού από τον Άθωνα. Την κράτησε σαν μεγάλο θησαυρό. Πολλοί θυμούνται ότι ανέβαιναν στα λυχνάρια του Άθω και, σαν να λέγαμε, έβγαζαν φως από ένα φλεγόμενο φυτίλι.

Φαίνονται, και το κουτάλι είναι εντελώς γεμάτο με κάτι που μοιάζει με λιωμένο μέταλλο. Και τραγουδά στον εαυτό του: «Θαυμαστά είναι τα έργα Σου, Κύριε!» και ρίχνει το περιεχόμενο από το κουτάλι στα χέρια των παρευρισκομένων. Και κανείς δεν κάηκε ποτέ. Και τότε η ψυχή μου ένιωσε τόσο ανάλαφρη.

Πριν από τη σύλληψή του, έδωσε αυτό το κουτάλι στη μητέρα του Μιχαήλ και αυτή, με τη σειρά της, πριν από το θάνατό της, το έδωσε στην αρχάριά της, τη μητέρα Ksenia.

Ο ηλικιωμένος συνελήφθη αρκετά χρόνια πριν τον πόλεμο. Ήταν χειμώνας. Όταν το πήραν, το έλουσαν με παγωμένο νερό στο κρύο! Τι άντεξαν οι πρεσβύτεροι για την πίστη τους!

Τον πήγαν από τη Shmarovka στον σταθμό Oborona (τώρα το χωριό Mordovo), τον οδήγησαν δίπλα από τον τεράστιο μορδοβιανό ναό προς τιμή του  Αρχαγγέλου Μιχαήλ με καταπληκτικό πορσελάνινο τέμπλο.

Ο ιερέας γονάτισε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, σταύρωσε το ναό και είπε (όλοι οι κοντινοί το άκουσαν): «Στάθηκε και θα σταθεί σαν την Ιερουσαλήμ μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία». Και έτσι έγινε, όσο κι αν προσπάθησαν να καταστρέψουν τον ναό στη σοβιετική εποχή, αλλά με το έλεος του Θεού, οι θεομάχοι απέτυχαν κάθε φορά. Όταν τον παπά ανέβασαν στο τρένο στο σταθμό, όλοι όσοι γνώριζαν τον γέροντα ξάπλωσαν κάτω από το τρένο. Διασκορπίστηκαν όλοι με τη βία.

Ωστόσο, αρκετές φορές το τρένο απλά δεν μπορούσε να κουνηθεί - σαν να υπήρχε ένα υπερβολικό βάρος σε αυτό. Στο τέλος, ο ίδιος ο συλληφθείς ευλόγησε τους φρουρούς του: «Λοιπόν, ο Θεός ευλόγησε, πηγαίνετε!» - και το τρένο πήγε εύκολα και ελεύθερα...

Εδώ εξαντλούνται οι πληροφορίες για τον πατέρα Γεώργιο. Είναι γνωστό μόνο ότι σύντομα πέθανε μάρτυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: