Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Σχετικά με τον Άγιο Στέφανο!!


Σχετικά με τον Άγιο Στέφανο

 "Είδε τη δόξα του Θεού και τον Ιησού να στέκεται στα δεξιά του Θεού. Και είπε: Ιδού, βλέπω τους ουρανούς ανοιχτούς και τον Υιό του ανθρώπου να στέκεται στα δεξιά του Θεού". [...] Γιατί, εμείς αναρωτηθήκαμε ξανά, το κείμενο της Καινής Διαθήκης χρησιμοποιεί το ρήμα να κάθομαι, δηλαδή να στέκομαι και να μην κάθεσαι; Στις εικόνες, μόνο, ο Χριστός απεικονίζεται πάντα καθισμένος, στα δεξιά του Πατέρα, στον ουράνιο θρόνο Του Και τα λειτουργικά και εκτελεστικά κείμενα αναφέρονται πάντα στον Ιησού που κάθεται με δόξα και δεν στέκεται ποτέ.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κύριος σηκώθηκε για να δει τη θυσία του πρωτομάρτυρα Του.  Και για ποιο λόγο;  Από σεβασμό προς τον Αρχιδιάκονο Στέφανο και να του αποδώσει ιδιαίτερη τιμή.  Σε αυτή την πρώτη πράξη θυσίας, εξομολόγησης και θάρρους, ο Κύριος καταλαβαίνει να βοηθήσει από τον ουρανό με μια ειλικρινή στάση.  Ο Κύριος σέβεται και θαυμάζει τον Στέφανο για το θάρρος που δείχνει, γιατί Τον ομολογεί και δεν αρνείται και δεν ντρέπεται για τον Σωτήρα του, γιατί αντιμετώπισε τους αντιπάλους του και προσπάθησε να τους αποδείξει την αλήθεια της ορθής πίστης.Ποιο συμπέρασμα βγάζουμε από την αφήγηση των Πράξεων;  Ένα και αδιαμφισβήτητο: Ο Χριστός αγαπά το θάρρος, Αυτός που τόσες φορές είπε: μη φοβάσαι, μη φοβάσαι, μη φοβάσαι, μη φοβάσαι, γιατί φοβάσαι, κουράγιο, κουράγιο, κουράγιο, εγώ έχω  ξεπεράσει τον κόσμο.  Ενώ στην Αποκάλυψη που αποκαλύφθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, οι φοβισμένοι είναι οι πρώτοι που αναφέρονται (κεφ. 21, στ. 8) μεταξύ εκείνων που προορίζονται για τη λίμνη του πυρός.

 Ο Άγιος Στέφανος είναι πραγματικά αυτό - το παράδειγμα του χριστιανικού θάρρους: πιστεύει, ομολογεί την πίστη του, δεν αρνείται ούτε ντρέπεται για τον Χριστό και δέχεται να πεθάνει για Αυτόν».

 Νίκολας Στάινχαρντ

Δεν υπάρχουν σχόλια: