Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

14 Μαΐου - Πριν από 40 χρόνια, η μακαριστή Άννα (Μπόμπκοβα-Μορόζοβα) του Ντιβέγιεβο εκοιμήθη στον Κύριο /1896 - 14/05/1984/.


 
14 Μαΐου - Πριν από 40 χρόνια, η μακαριστή Άννα (Μπόμπκοβα-Μορόζοβα) του Ντιβέγιεβο εκοιμήθη στον Κύριο /1896 - 14/05/1984/.

Για πολλά χρόνια, η μακαριστή Άννα Βασιλίεβνα περπατούσε με τα πόδια από το ένα χωριό στο άλλο. Στα νεότερα μου χρόνια -ξυπόλητη, ακόμα και τον χειμώνα, και τα τελευταία χρόνια σταθερά υποδήματά της ήταν οι γαλότσες.

Όταν εμφανίστηκαν τα υπεραστικά λεωφορεία στη δεκαετία του '50, η ευλογημένη ταξίδεψε «τώρα εδώ και τώρα εδώ». Οι μαέστροι γνώριζαν καλά τη μητέρα της Άννας και την  πήγαιναν δωρεάν.

Συχνά καθόταν στο σταθμό των λεωφορείων. Ο σταθμός των λεωφορείων ήταν μικρός, ξύλινος, με ένα παγκάκι και ένα μικροσκοπικό παράθυρο όπου οι άνθρωποι αγόραζαν εισιτήρια. Δεν υπήρχε αρκετός χώρος και η Άννα Βασίλιεβνα συχνά διώχνονταν αγενώς και προσβλητικά: λένε, οι άνθρωποι κάθονται εδώ.

Είναι γνωστό ότι η Άννα ήταν σύζυγος του προέδρου του κρατικού αγροκτήματος και όταν χήρεψε, ο ερημίτης του Σάροφ, ο Γέροντας Ανατόλι, την ευλόγησε να κάνει το κατόρθωμα της ανοησίας για χάρη του Χριστού, λέγοντας: «Περιπλανηθείτε γύρω από το Ντιβέγεβο». (Έδωσε όρκο να μην συναντήσει τα παιδιά της, που είχαν μεγαλώσει μέχρι τότε).

Στο κελί που έμενε η ευλογημένη ηλικιωμένη υπήρχε εικόνα του Αγίου  Σεραφείμ συχνά πλησίαζε αυτήν την εικόνα και ρωτούσε: «Πού;» - Έπειτα, κουνώντας το κεφάλι της, είπε: «Α, κατάλαβα...» - Και προχώρησε υπάκουα μέχρι εκεί που οι άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια. Μερικές φορές εξαφανιζόταν κάπου για πολλή ώρα, τριγυρνώντας μόνη στα δάση και στους δρόμους.

Υπήρχαν περιπτώσεις που η ευλογημένη εμφανίστηκε στους κατοίκους του Diveyevo σε ένα όνειρο και προειδοποίησε για κινδύνους και επικείμενα προβλήματα. Τελείως άγνωστοι ήρθαν κοντά της και την ευχαρίστησαν για τη βοήθειά της. Το καλοκαίρι και το χειμώνα φορούσε ένα σακάκι με επένδυση, ήταν μεγάλη και αδύναμη, συχνά πήγαινε για ύπνο όχι στο κρεβάτι, αλλά στο κατώφλι.

Τα τελευταία χρόνια, άρχισε να ζει σε ένα μικρό σπίτι με αριθμό 16 στην οδό Lesnaya, το οποίο αγόρασε η μοναχή Μαργαρίτα (Lakhtionova) /+1997/ και η τυφλή Ματρόνα ζούσε μαζί της. Η μακαρία Άννα ήρθε κοντά τους και τους είπε: «Θα ζήσω εδώ, είμαι η μητέρα των παιδιών».

Και πριν από αυτό, θα περάσει τη νύχτα σε μια καλύβα στο Ντιβέγεβο και μετά σε μια άλλη. Συχνά διανυκτέρευα στο ξυλόστεγο του κτηρίου στην είσοδο του παλιού μοναστηριού, όπου βρίσκεται τώρα το τυπογραφείο της μονής. Την ακούσαμε να τραγουδάει και να προσεύχεται εκεί πολλές φορές.

Η δίκαιη γυναίκα γνώριζε για το θάνατό της εκ των προτέρων και προετοιμάστηκε για αυτόν. Πέθανε στις 14 Μαΐου 1984, στη γιορτή της εικόνας της Θεοτόκου «Απροσδόκητη Χαρά».

Η μακαριστή Γερόντισσα Άννα κηδεύτηκε σύμφωνα με το πασχαλινό έθιμο στο νέο νεκροταφείο Diveyevo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: