Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

19 Μαΐου 2018 - Πριν από 6 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής λειτουργίας, σημειώθηκε επίθεση στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη του Γκρόζνι.


 

19 Μαΐου 2018 - Πριν από 6 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής λειτουργίας, σημειώθηκε επίθεση στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην πόλη του Γκρόζνι.

Δύο αστυνομικοί και ένας γιατρός από το Γκουντέρμες στάθηκαν εμπόδιο στους τέσσερις αγωνιστές, οι οποίοι κατάφεραν να κλείσουν την πόρτα μπροστά στους επιτιθέμενους.

Η ηρωική πράξη αυτών των ανθρώπων έσωσε 20 ζωές. Οι αστυνομικοί αποσπασμένοι από την περιοχή του Σαράτοφ, ο Βλαντιμίρ Γκόρσκοφ και ο Καϊράτ Αχμέτοφ, πέθαναν σε εκείνη τη μάχη. Και ο παιδοχειρουργός Fyodor Napolnikov, έχοντας τραυματιστεί σοβαρά, επέζησε από θαύμα.

«Εκείνη την ημέρα, και ήταν Σάββατο, επρόκειτο να εξομολογηθώ, για να μπορέσω μετά να κοινωνήσω την Κυριακή, ο πατέρας Σέργιος, ο πρύτανης της εκκλησίας, υποσχέθηκε να αφιερώσει χρόνο σε μένα», θυμάται ο Φιοντόρ

Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο, οπότε την άνοιξα για να δω τι συνέβαινε και είδα τρία άτομα να τρέχουν πανομοιότυπα με όπλα

Έκλεισε αμέσως την πόρτα, και φώναξε ότι ο ναός δέχθηκε επίθεση! Με το οποίο τη στήριζαν, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν η αστυνομία που μπήκε στη μάχη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ένας από αυτούς πυροβόλησε από το παράθυρο

«Δεχτηκσ πυροβολισμό», θυμάται ο Fedor, αλλά, ως γιατρός, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σώμα αργότερα», είπε ειρωνικά.

Ωστόσο, οι μαχητές κατέλαβαν τα όπλα των νεκρών αστυνομικών και άρχισαν να στέλνουν ριπές στην πόρτα. Παραδόξως, η πρώτη σφαίρα χτύπησε τον θωρακικό σταυρό του Fedor, ο οποίος πήρε τη θανατηφόρα δύναμη του πυροβολισμού, αλλά χτύπησε ακόμα στο στήθος. Ο δεύτερος χτύπησε και τους δύο πνεύμονες και κόλλησε ανάμεσα στα πλευρά.

Και τότε ο Fedor παραδέχτηκε ότι με βάση την ποσότητα αίματος που είχε χάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, κατάλαβε ότι δεν είχε περισσότερα από 20 λεπτά ζωής. Κατάφερα να τηλεφωνήσω στο σπίτι και αποχαιρέτησα την οικογένειά μου. Και ο π. Σέργιος τον εξομολογησε τον σκέπασε με επιτραχήλιο, διάβασε δέηση αδείας και του κοινωνούσε με τα εφεδρικά Δώρα.

«Ήθελε να κοινωνήσει τόσο πολύ! Αλλά δεν ξέραμε ποιος από εμάς θα επιζούσε και ποιος από εμάς δεν θα επιζούσε…», θυμάται ο πατέρας Σέργιος.

Κι όμως τα κατάφερε 40 λεπτά στην εντατική στο νοσοκομείο. Μετά περάσαμε τέσσερις μέρες σε έναν αναπνευστήρα. Αλλά ήδη την έβδομη μέρα έτρεξε στο σπίτι από τον θάλαμο, την ένατη, όπως λέει ο ίδιος, «πήγε να κοιτάξει φοίνικες στο Σότσι» (φίλοι τον πήγαν εκεί)...

Τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι λίγο πριν από αυτή την επίθεση εξέφρασαν την επιθυμία να βαφτιστουν. Ο πατέρας Σέργιος τους κάλεσε στο νοσοκομείο, όπου τέλεσε τη μικρή ιεροτελεστία του Βαπτίσματος πάνω από έναν από αυτούς, τον Βλαντιμίρ. Ο δεύτερος τραυματίας απομακρύνθηκε για σύνθετη επιχείρηση.

Είναι περίεργο ότι το προηγούμενο Σάββατο, ο υπηρέτης του Θεού Βλαντιμίρ δεν έφαγε τίποτα. Γεγονός είναι ότι αυτή την ημέρα οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να λάβουν το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος - και ήταν εκείνοι που προετοιμάζονταν για τη Βάπτιση που επέζησαν. Συμφωνήσαμε η Βάπτιση να γίνει μετά τον εσπερινό...

Οι τρομοκράτες ήταν τόσο αποφασισμένοι που θα τα έβαζαν με όλους στο ναό. Γι' αυτό προσπάθησαν να διαρρήξουν. Πριν κλείσουν οι πόρτες της εκκλησίας, οι δολοφόνοι πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άλλο ενορίτη στην καρδιά.

Στον κόσμο το όνομά του ήταν Άρθουρ, στο Βάπτισμα - ο υπηρέτης του Θεού Άρτεμι, ήρθε στο Γκρόζνι από το Ουζμπεκιστάν αναζητώντας τα παιδιά του. Την προηγούμενη μέρα, ο Άρτεμι ομολόγησε και το αργότερο μέχρι την Ανάληψη, κοινωνούσε.

Ο πατέρας Σέργιος θυμάται: «Όλη την ημέρα αυτός ο άνθρωπος καθόταν στο ναό, διάβαζε τις Αγίες Γραφές, προσευχόταν το κομποσκοίνι. Ακόμα κι όταν τον σκότωσαν, είχε στα χέρια του ένα κομποσκοίνι... Με το όνομα του Χριστού στα χείλη πήγε στον Κύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: