Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πρωτοπρεσβύτερος Valentin Biryukov .Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη . Κεφάλαιο 42.Πρωτοπρεσβύτερος Valentin Biryukov .Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη . Κεφάλαιο 42.


Συμφιλίωση με τον Παράδεισο

Αυτό συνέβη στην περιοχή Τομσκ στο Κολπάσεβο. Ένα κορίτσι, το όνομα Zoya, ολοκλήρωσε 10 βαθμούς και έλαβε πιστοποιητικό ωριμότητας. Τρεις φίλοι του σχολείου της ήρθαν για τσάι. Είδαν τα εικονίδια και άρχισαν να γελούν: «Κοίτα, κρατάνε τα εικονίδια!» Χι χι χι ναι χα χα χα! Η Ζόγια ντρεπόταν και κοκκίνισε. Η μητέρα γύρισε σπίτι από τη δουλειά και η κόρη της της έδωσε ένα τελεσίγραφο: «Μαμά, αφαιρέστε τα εικονίδια!» -Τι κάνεις, κόρη;.. Δεν θα το κάνω ποτέ αυτό. Ο αγώνας συνεχίστηκε για δύο εβδομάδες. Η μάνα δεν υποχωρεί. Κλάματα από θλίψη. Και η κόρη μου ξέσπασε σε αθεϊστική οργή: «Μαμά, τότε θα αφαιρέσω μόνος μου αυτά τα εικονίδια!» - Θα το πάρεις;.. Τότε, κόρη, δεν θα σου φέρω ποτέ κατσαρόλα ούτε θα σου δώσω να πιεις! -Τι λες μαμά;! «Όπως είπε η μητέρα μου, έτσι θα γίνει αν αγγίξεις τα εικονίδια». Εάν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, θα σας παραλύσει. Η Βασίλισσα του Ουρανού θα σου πάρει τα πόδια, θα σου πάρει το μυαλό - θα ξαπλώσεις εκεί σαν ανόητη... Η Ζόγια ένιωσε άβολα. Αλλά και πάλι δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της. Τότε η μητέρα άρχισε να διαβάζει ακάθιστους. Δούλευε ως φύλακας - και κατάφερνε να διαβάζει 3-4 ακαθιστους τη νύχτα: στον Σωτήρα, στη Βασίλισσα των Ουρανών, για να συνέλθει η κόρη της Ζόγια. - Βασίλισσα του Ουρανού, συγχώρεσέ με! - Η μαμά έκλαιγε συνεχώς με δάκρυα. Και μια μέρα -πέρασαν δύο εβδομάδες και πάνω- το βράδυ από το Σάββατο προς την Κυριακή, η κόρη φώναξε: - Ωωω, μαμά! Ας περάσουμε! Ας προσευχηθούμε! Βιασύνη!!! - Τι έγινε, Ζοιούσκα; - Μην ρωτάς! Δεν θα σου πω. Τρομακτικός! Η Ζόγια φόρεσε το σταυρό και γονάτισε. 


Προσευχηθήκαμε με τη μητέρα τής για δύο ώρες. Αφού ηρέμησε λίγο, η κόρη είπε: «Κάποια γλυκιά, καλή καλόγρια, όμορφη, όμορφη, με κρατάει από το χέρι και με οδηγεί στη δύση. Είναι ντυμένη με μια γυαλιστερή καφέ ρόμπα - δεν υπάρχει τέτοιο υπέροχο χρώμα στη γη. Ολόγυρα είναι μαύρη νύχτα. Κι εκεί που πάμε, είναι λαμπερό σαν τον ήλιο. Και από πού προέρχεται το φως δεν είναι ορατό. Περπατήσαμε για πολλή ώρα σιωπηλοί. Και αυτή η καλόγρια με οδήγησε κατευθείαν σε έναν απότομο γκρεμό, βάθους 15 μέτρων. Και υπάρχει σκοτεινό, βρώμικο νερό στο οποίο κολυμπούν αρουραίοι, κροκόδειλοι και κάποιο είδος οχιάς. Και οι άνθρωποι κολυμπούν ανάμεσα σε αυτά τα ερπετά. Ο άντρας θα αναδυθεί - και οι κροκόδειλοι θα τον κυνηγήσουν. Βουτάει - και ο κροκόδειλος τον ακολουθεί. Η εικόνα είναι φυσικά τρομερή. Αλλά στην αρχή δεν κατάλαβα τι ήταν τι. Τότε αυτή η γυναίκα μου λέει: «Λοιπόν, Ζόγια, αν διώξεις τον Θεό, τότε θα είσαι σε ένα τέτοιο μέρος για πάντα και για πάντα». 

Όταν αυτό το κορίτσι άκουσε ότι αυτές οι φρικαλεότητες την επηρέασαν προσωπικά, ξύπνησε και ούρλιαξε: «Έλα, μαμά, προσευχήσου!... Δώσε μου τον σταυρό γρήγορα!». Συγκλονίστηκε από το πώς υποφέρουν πνευματικά οι άνθρωποι που πολεμούν ενάντια στον Θεό, έστω και με λόγια. Αυτός και η μητέρα του σηκώθηκαν για να προσευχηθούν - προσευχήθηκαν γονατιστοί για 2 ώρες. Και ξαφνικά η Ζόγια είχε τόσο διακαή πόθο - να προσευχηθεί, να πάει αμέσως στην εκκλησία, χωρίς να ντρέπεται από κανέναν... - Πάμε, μαμά, στην εκκλησία! - Είναι ακόμη νωρίς, κόρη, μόλις 4 το πρωί - κοιμήσου λίγο... Η Ζόγια προσευχήθηκε με τη μητέρα της για μόλις δύο ώρες - και εμφανίστηκαν δάκρυα μετάνοιας, και άλλαξε, πνευματικά έγινε εντελώς διαφορετική. 

Πρώτα πήγε ενάντια στον Θεό και τώρα απλώνει το χέρι του για τον Θεό. Η προσευχή είναι μεγάλο κήρυγμα!.. Στις 6 το πρωί η Ζόγια ξύπνησε με δάκρυα στα μάτια: - Αχ, μαμά, μαμά, γιατί ξύπνησα;..Προσπάθησα να κλείσω τα μάτια μου ξανά - όχι, δεν μπορούσα να κοιμηθώ. - Τι είδες? - ξαφνιάστηκε η μητέρα. Και η Ζόγια είπε... «Η ίδια καταπληκτική καλόγρια - αλλά με οδήγησε μόνο προς τα ανατολικά, σε έναν δρόμο ίσιο σαν χορδή, που λάμπει από ατσάλινη λάμψη και λεία σαν γυαλί. Περπατούσαμε ήσυχα, χωρίς να βιαζόμαστε - δεν υπήρχε πια σκοτάδι, αλλά υπέροχο φως τριγύρω. Πλησιάσαμε μια τεράστια σκαλιστή πύλη - τέτοια ομορφιά που κανένας καλλιτέχνης δεν μπορούσε να τη δημιουργήσει. Αυτές οι ίδιες οι πύλες άνοιξαν μπροστά μας και κλείστηκαν. Και ο δρόμος πηγαίνει μακριά μέσα από έναν όμορφο κήπο, γεμάτο πουλιά που κυματίζουν, μυρωδάτα λουλούδια και ασυνήθιστα φρούτα. Είναι αδύνατο να το δεις αυτό χωρίς απόλαυση! Κοιτάξαμε - ένας χρυσός σταυρός εμφανίστηκε μπροστά, και ακούσαμε θαυμάσια τραγούδια να έρχονται από τα παράθυρα του ναού. Ω, πόσο καλά τραγουδούν! Άκουγα και άκουσα - και δάκρυα έτρεχαν από αυτή τη Χάρη... Η καλόγρια με κοίταξε σιωπηλά, και μετά ρώτησε: - Λοιπόν, Ζόγια, σου αρέσει το εκκλησιαστικό τραγούδι; 

Το μόνο που μπορούσα να πω ήταν: «Ω, πόσο μου αρέσει!» Τι καλά!.. - και άρχισε να κλαίει. Και την ίδια στιγμή ξύπνησα. Μαμά, μαμά, γιατί ξύπνησα;» Μετά από αυτό, η Zoya άρχισε να πηγαίνει στην εκκλησία χωρίς καμία αμηχανία - δεν φοβόταν κανέναν... Την άκουσα αυτή την ιστορία από την ίδια τη Zoya. Εδώ είναι ένα ζωντανό κήρυγμα για εσάς - πώς μια μητέρα παρακάλεσε την άθεη κόρη της. Εμείς οι ίδιοι, χωρίς τις προσευχές της μητέρας, δεν ακούμε τον λόγο του Θεού να μας απευθύνεται. Είμαστε κουφοί στην καρδιά. Και η μητέρα, η Μαρία Ιβάνοβνα, έκλαιγε τα μάτια της, προσευχόταν ανελέητα, κάθε βράδυ διάβαζε πολλούς κανόνες και ακάθιστους για την κόρη της. Και μετά ήρθε η ώρα - η μαμά πέθανε... Η κόρη έμεινε μόνη, και έτυχε να αρρωστήσει από φυματίωση... Και οι φίλοι της, γιατροί, τόσο καλοί και φροντισμένοι, άρχισαν να της φέρνουν φάρμακα και φαγητό. Η Ζόγια αποφάσισε: «Ο Κύριος μου έδωσε μια ασθένεια - πρέπει να την υπομείνω!» Και συνέχισε να θυμάται αυτό που είδε στον παραδεισένιο κήπο - υπήρχε τέτοια χαρά εκεί, τέτοιο φως! Δεν εναπόκειται σε εμένα να κρίνω αν έχει δίκιο ή άδικο, αλλά απλά δεν πήρε θεραπεία, έπασχε από φυματίωση για δύο χρόνια και δεν πήρε κανένα φάρμακο στο στόμα της... Και όταν πέθανε, ξάπλωσε μέσα ένα φέρετρο με λαμπερό πρόσωπο, σαν κέρινο, ελαφρύ, απόκοσμο - συμφιλιωμένο με τον ουρανό, ενάντια στον οποίο επαναστάτησε λόγω της ανοησίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: