Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

14 Μαΐου - Πριν από 55 χρόνια, πήγε στον Κύριο η γερόντισσα, μοναχή Μαρία (Ματβέεβα) /1904 - 14/05/1969/, που είχε ξαπλώσει στο άρρωστο κρεβάτι της για 59 χρόνια.


 


14 Μαΐου - Πριν από 55 χρόνια, πήγε στον Κύριο η γερόντισσα, μοναχή Μαρία (Ματβέεβα) /1904 - 14/05/1969/, που είχε ξαπλώσει στο άρρωστο κρεβάτι της για 59 χρόνια.

Η ζωή της ήταν υπέροχη και βαθιά συγκινητική. Γεννήθηκε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Semenovka της επαρχίας Tambov. Οι γονείς της
υπήρχαν ευγενικοί και ευεργετικοί άνθρωποι, ο πατέρας Σπυρίδων, η μητέρα Αικατερίνη. Είχαν άλλες δύο κόρες.

Σε ηλικία πέντε ετών, η Μάσα αρρώστησε με ιλαρά και επηρέασε τα μάτια της. Εξαιτίας ενός σοβαρού λάθους, κτηνιατρική έσταξαν στα μάτια της κοπέλας και η κοπέλα έχασε την όρασή της για πάντα. Και σε ηλικία δέκα ετών τα πόδια της παρέλυσαν εντελώς.

Ο πατέρας της πέθανε σύντομα, αφήνοντας τη μητέρα της και τις δύο αδερφές της. Η μεγαλύτερη δεν ευνοούσε την άρρωστη αδερφή της, η μικρότερη ήταν κάπως πιο ήπια. Η ταλαίπωρη κοπέλα έλαβε ιδιαίτερη προσοχή από τη μητέρα της.

Έπρεπε να υπομείνει τα πάντα. Το κορίτσι ήταν ξαπλωμένο στο άχυρο, η οικογένεια ήταν φτωχή, η καλύβα ήταν αδύναμη και είχε πολύ κόσμο. Η Μαρία, χωρίς όραση από την πρώιμη παιδική ηλικία, άρχισε να μελετά προσευχές και πνευματικά ποιήματα μόνο ακούγοντας. Της άρεσε να ακούει την ανάγνωση των Αγίων Γραφών και παραδόξως τα έμαθε γρήγορα όλα απ' έξω.

Οι άνθρωποι που ήρθαν άκουγαν μόνο τη φωνή της κοπέλας, γιατί από τη στιγμή της ασθένειάς της αποσύρθηκε από τον κόσμο στη μοναξιά: ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι πίσω από την κουρτίνα, ξάπλωσε ούτε ένα χρόνο, ούτε δύο, ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά για ολόκληρα 59 χρόνια.

Την έπλεναν μόνο 2-3 φορές το χρόνο, σε μεγάλες γιορτές, και μετά μόνο από τους πιο κοντινούς της ανθρώπους (μητέρα, μικρότερη αδερφή) και αργότερα από την αρχάριο που έμενε μαζί της. Έπειτα της γέμισαν το στρώμα με άχυρο και το έστρωσαν σε σανίδες. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, το άχυρο έγινε μπερδεμένο και σάπισε, έτσι ώστε η μητέρα να ξάπλωσε σε γυμνές σανίδες και το ίδιο το κρεβάτι της έμοιαζε με φέρετρο.

Οι άνθρωποι που ερχόντουσαν της μιλούσαν μόνο από το κουβούκλιο (την κουρτίνα που χώριζε το κρεβάτι της). Της ήρθαν γράμματα από όλη τη Ρωσία. Είχε αλληλογραφία με τους πρεσβύτερους της Λαύρας Πότσαεφ και του Ερμιτάζ του Γκλίνσκ.

Πριν από τα χρόνια του πολέμου, η μητέρα Μαρία ήταν άγνωστη. Με σεμνότητα και ησυχία φώναξε τον Ουράνιο Πατέρα, τη Μητέρα του Θεού και όλους τους αγίους, και στο άρρωστο κρεβάτι της σχηματίστηκε ένας μεγάλος ασκητής κρυφά από τον κόσμο.

Η Μητέρα Μαρία της άρεσε να προσεύχεται στη Μητέρα του Θεού, είχε πολλούς Ακάθιστους και ζητούσε συχνά από όσους έρχονταν κοντά της να διαβάσουν τον ακάθιστο στη Βασίλισσα του Ουρανού. Η μητέρα αγαπούσε τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, στράφηκε στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ και την Αγία Μαρία της Αιγύπτου (αυτός είναι ο άγγελός της) και άλλους αγίους.

Στα δύσκολα χρόνια του πολέμου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, μητέρες που είχαν χάσει γιους και κόρες, σύζυγοι που είχαν χάσει τους συζύγους τους, συνέρρεαν στη Μητέρα Μαρία για παρηγοριά.

Εκείνη την εποχή, δεν είχε ακόμη μοναχικό τόνο και απλώς την φώναζαν στην ύπαιθρο - Μάσα, και μετά τον πόλεμο, όταν ο Θεός άρχισε να τη δοξάζει με θαύματα και ο κλήρος την έδωσε προσοχή, πρόσφεραν μοναχικό κύρος και ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ την έντυσε σε μανδύα με το όνομα Μαρία.

Οι άνθρωποι παρασύρονταν από τη θλίψη, από τα δάκρυα και τη μελαγχολία, οι καταστροφές, ο θάνατος, η πείνα, η καταστροφή ήταν παντού. Με τις λύπες και τη θλίψη τους οι άνθρωποι έρχονταν στη Μητέρα Μαρία για συμβουλές και παρηγοριά.

Το σπίτι της μητέρας ήταν στην άκρη του χωριού, μικρό, σκοτεινό, αποτελούμενο από ένα δωμάτιο και ένα διάδρομο. Το δωμάτιο είχε μόνο ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και τρία παράθυρα.

Ένας τοίχος ήταν κρεμασμένος εξ ολοκλήρου από το δάπεδο μέχρι την οροφή με εικόνες και ένα άσβεστο λυχνάρι κάηκε. Στη γωνία, όρθια σε όλο το ύψος, ήταν η θαυματουργή δακρύβρεχτη εικόνα της Μητέρας του Θεού - τώρα αυτή η εικόνα βρίσκεται στο μοναστήρι Pyukhtitsa στην εκκλησία.

Η μητέρα ήταν ασυνήθιστα αγαπητή - η αγάπη κυριολεκτικά έρεε από αυτήν. Ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους γέροντες και τους μοναχούς του Ερμιτάζ του Γκλίνσκ, όπου συχνά έστελνε τα πνευματικά της παιδιά.

Η μητέρα μου αγαπούσε έναν από τους συγχωριανούς της, τον φτωχό ορφανό Μπόρις, ο οποίος έχασε ολόκληρη την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου, και στη συνέχεια υπηρέτησε επίσης χρόνο σε στρατόπεδα επειδή είπε για την εφημερίδα "Pravda": "Η αλήθεια για τρία καπίκια", σαν γιος και ακόμη τον αποκάλεσε «μικρό μου γιο».

Τον ευλόγησε να πάει στο Ερμιτάζ του Γκλίνσκ για να «μαγειρέψει κβας». Και, πράγματι, η πρώτη του μοναστική υπακοή ήταν να παρασκευάσει κβας και να το κεράσει στους προσκυνητές. Κατόπιν τον μανδύασαν με το όνομα Φιλάρετο και έγινε ένας από τους κελί συνοδούς του μεγάλου γέροντα Αντρόνικ (Λουκάς) /+21.03.1974/, ακολουθώντας μαζί του όλο το πένθιμο περιπλανώμενο μονοπάτι μετά το κλείσιμο του Ερμιτάζ του Γκλίνσκ μέχρι το θάνατος στον Καύκασο, στην Τιφλίδα.

Η μητέρα ήταν ένα υπέροχο βιβλίο προσευχής. Παρά την τύφλωσή της, ήξερε από καρδιάς πολλές προσευχές, ψαλμούς και ακαθιστους (αγαπούσε ιδιαίτερα τον ακάθιστο προς τη Βασίλισσα των Ουρανών, τον Γλυκότατο Ιησού και τον ευχαριστήριο ακαθιστή «Δόξα στον Θεό για όλα»).

Προσευχόταν ασταμάτητα το κομποσχοίνι, αλλά και η μάχη που έδωσε με τον εχθρό του ανθρώπινου γένους ήταν αδιάκοπη. Η μητέρα υπέφερε ιδιαίτερα πολλές ασφάλειες από δαίμονες αν άρχιζε να προσεύχεται για μεγάλους αμαρτωλούς...

Ένα χειμώνα, αυτή και ο αρχάριος της προσευχόντουσαν και ξαφνικά άκουσαν θόρυβο, σφύριγμα, πατώντας γύρω από την καλύβα, σαν να πολεμούσε ένας μεγάλος στρατός - το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησαν, υπήρχε χιόνι γύρω από το σπίτι ανέγγιχτο και παρθένο. Για τα μεγάλα προσευχητικά της έργα, η μητέρα χρειάστηκε να υπομείνει πολλές φορές τέτοιες επιθέσεις από εχθρικές δυνάμεις - ωστόσο η πνευματική της δύναμη, με τη χάρη του Θεού, ήταν πολύ μεγάλη.

Υπέφερε πολλά προβλήματα τόσο από τον κόσμο όσο και από τις αρχές. Την απείλησαν με τα πάντα: γηροκομείο και απέλαση. Και όλα αυτά γιατί έκανε πολύ καλό στους ανθρώπους, τάισε, πότισε, παρηγόρησε και δίδαξε σε όλους την καλοσύνη.

Την επισκέφθηκαν πολλοί επιφανείς κληρικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πρεσβύτερος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος (Παβλόφ) /+20.02.2017/. Και σε έναν από τους σεβαστούς επισκόπους, τον Αρχιεπίσκοπο Κρασνοντάρ και Νοβοροσίσκ, η μητέρα, μέσω του πνευματικού της γιου Πατέρα Φιλάρετου, έδωσε μια ευλογία στο μοναστικό μονοπάτι και προέβλεψε τη μελλοντική αρχιερατική λειτουργία.

Αλλά αφιέρωσε εξίσου την προσευχητική της βοήθεια και τη ζεστασιά της καρδιάς της τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς αυτού του κόσμου. Το μικρό της δωμάτιο περιείχε πραγματικά όλο τον κόσμο - και ταυτόχρονα η ζωή της παρέμενε πάντα εξίσου απλή και αυστηρή.

Η μοναχή της Πουχτίτσας Λεοντία θυμήθηκε ότι εκείνη και η αρχάριος της έτρωγαν τις νηστείες μόνο μία φορά το βράδυ, 2-3 βραστές πατάτες στο μπουφάν τους. Και λίγο ψωμί και νερό.

Αυτή η μοναχή, με την ευλογία της πνευματικής της μητέρας, έζησε με τη μητέρα της για μια εβδομάδα και έγινε μάρτυρας του μυστικού άθλου της. Μια μέρα, μπροστά στα μάτια της, έγινε ένα θαύμα θεραπείας ενός ακινητοποιημένου παιδιού.

Είναι αδύνατο να περιγράψουμε όλα τα μεγάλα και μικρά θαύματα μέσω των οποίων εκδηλώθηκε η χάρη του Θεού που έζησε στη Μητέρα Μαρία. Ακολουθεί μόνο ένα μικρό παράδειγμα: το σούρουπο, η αρχάριος Μαρία δεν μπορούσε να περάσει τη βελόνα για να στρίψει τη μαξιλαροθήκη της μητέρας της - τότε η ίδια η μητέρα, που ήταν εντελώς τυφλή, πέρασε αμέσως αυτό το άμοιρο νήμα, έτσι ώστε ο βλέποντας αρχάριος μπορούσε μόνο να μείνει άναυδος έκπληξη.

Η μητέρα μου γνώριζε εκ των προτέρων τον θάνατό της. Προετοίμασε εκ των προτέρων τα πάντα λευκά για την ταφή: τον απόστολο, το ράσο και τον μανδύα - ολόλευκο. Είχε μια ευλογία από τον επίσκοπο για αυτό.

Είπε στους ανθρώπους γύρω της που ήταν μαζί της στις τελευταίες της μέρες: «Δεν με φυλάτε, δεν θα με δείτε ακόμα όταν πεθάνω».

Το βράδυ της 14ης Μαΐου 1969, έστειλε την αρχάρια της, επίσης μοναχή Μαρία, στην εκκλησία για να θυμηθεί τη μητέρα της, της έδωσε χρήματα, την αποχαιρέτησε θερμά όσο ποτέ άλλοτε, παρηγόρησε τις δύο γυναίκες, την έβαλε στο κρεβάτι και μέχρι το πρωί αποκοιμήθηκε ήσυχα στον αιώνιο ύπνο, σκεπάζοντας το πρόσωπό της με ένα σεντόνι ...

Έτσι ήσυχα, γαλήνια, με δίκαιο θάνατο, τελείωσε η υπέροχη ζωή της μεγάλης γριάς της εποχής μας, της μοναχής Μαρίας.

Η μητέρα της, με όλες της τις αναπηρίες, υπέφερε από υπέρταση με έντονους πονοκεφάλους σε όλη της τη ζωή, αλλά ποτέ δεν παραπονέθηκε, σιγά σιγά θεραπεύτηκε με ομοιοπαθητική, μερικές φορές έδινε στον εαυτό της βδέλλες και το πιο σημαντικό, ευχαρίστησε τον Θεό για όλα και πέθανε ήσυχα. σαν να είχε αποκοιμηθεί - ο θάνατός της ήταν πραγματικά μια κοίμηση για την αιώνια ζωή.

Ο εχθρός, μέσω των αρχών, ήθελε να ενοχλήσει τη μητέρα μου ακόμη και μετά το θάνατο: ήρθαν ιατροδικαστές, ζήτησαν αυτοψία, όρμησαν γύρω με την παραληρηματική ιδέα ότι οι προσκυνητές υποτίθεται ότι αντικατέστησαν τον νεκρό και έβαλαν ένα λούτρινο ζώο στο φέρετρο - αλλά η αρχάριος Μαρία, άνθρωπος με φλογερή πίστη και μεγάλο θάρρος, με τη βοήθεια του Θεού, δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει το σώμα του εκλιπόντος.

Πολλοί ιερείς προσήλθαν στην κηδεία, η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε κρυφά, τη νύχτα, κεκλεισμένων των θυρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: