Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πρωτοπρεσβύτερος Valentin Biryukov .Μόλις μαθαίνουμε να ζούμε στη γη .48
«Μας ξεφτίλισες…»

Είναι δύσκολο για ένα πιστό παιδί να σπουδάσει ανάμεσα σε άθεους, ειδικά αν οι παράλογοι δάσκαλοι θέλουν να το αναγκάσουν να απαρνηθεί τον Θεό πάση θυσία. Αλλά ο Θεός δίνει και στα παιδιά δύναμη για εξομολόγηση. Αυτό είναι το είδος της «μάχης» που έλαβε χώρα στα τέλη της δεκαετίας του '60 γύρω από τον μεγαλύτερο γιο μου τον Volodya, ο οποίος σπούδασε στο Kolpashevo από την 1η έως τη 10η τάξη στο σχολείο Νο. 3, με μόνο Α και Β μόνο περιστασιακά. 

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν επικεφαλής της τάξης. Όλοι οι δάσκαλοι και οι μαθητές τον σεβάστηκαν πολύ. Κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρεια στην Ολυμπιάδα των Μαθηματικών. Σε όλες τις συναντήσεις το μόνο που άκουγαν ήταν: «Volodya... Volodya... Τέτοιες επιτυχίες... Δεν το λέω για να καυχηθώ». Το γεγονός είναι ότι ο γιος δεν επιδείκνυε ποτέ την πίστη του, οπότε ο διευθυντής δεν είχε ιδέα ότι η περηφάνια του σχολείου, ο μελλοντικός χρυσός Ολυμπιονίκης (όλοι στο σχολείο μιλούσαν γι' αυτό ανοιχτά), ήταν στην πραγματικότητα ένας «οπισθοδρομικός άνθρωπος», όπως τότε είπε για τους πιστούς. Αλλά, προφανώς, άρχισαν κάποιες συζητήσεις ή κάποιος είπε στον διευθυντή ότι ο καλύτερος μαθητής, αποδεικνύεται, είναι "σκοταδιστής" - πηγαίνει στην εκκλησία. Όπως και να έχει, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο διευθυντής του σχολείου, Ανατόλι Ιβάνοβιτς, κάλεσε τον Volodya στο γραφείο του και έκανε μια περίεργη ερώτηση: "Volodya, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός διαστημοπλοίου και μιας εκκλησίας;" - Ανατόλι Ιβάνοβιτς! «Κάνατε μια ερώτηση εκτός θέματος», ο Volodya δεν αιφνιδιάστηκε, προφανώς αισθάνθηκε μια αμηχανία- Πώς είναι εκτός θέματος; «Και δεν περάσαμε ούτε εκκλησία ούτε διαστημόπλοιο». Δεν είχαμε τέτοια είδη. Έγινε μια παύση. Τότε ο σκηνοθέτης, που προφανώς έχασε την υπομονή του, ρώτησε αδιάφορα: «Μάλλον φοράς σταυρό;» Τότε ο Volodya έβγαλε έναν σταυρό κάτω από το πουκάμισό του και του τον έδειξε. Ο Ανατόλι Ιβάνοβιτς άρχισε να ταράζεται στην καρέκλα του και χλόμιασε: «Μας ντροπιάζεις μας σκότωσες!» Τώρα το σχολείο μας έχει φύγει... Και ας πειράξουμε τον γιο μας, τον κατακρίνουμε: - Κοίτα, κρύβεσαι πίσω από τις σκάλες στην εκκλησία, και ο κόσμος σε βλέπει ακόμα, ξέρει ότι προσεύχεσαι πίσω από τις σκάλες στα γόνατά σου. !.. Τον βασάνιζε μια ολόκληρη ώρα. Ο Volodya ήταν κολλημένος στο γραφείο του διευθυντή. 

Και όταν ήρθε στο σπίτι, τα δάκρυά του κύλησαν. Ο χαρτοφύλακας πήγε στη γωνία και εκείνος πετάχτηκε στον καναπέ. Είμαι ήδη κουφός - πυροβολητής - και ακόμη και τότε άκουσα την καρδιά του να χτυπά. Πήγα κοντά του και είδα: ο Volodya ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ, και το πουκάμισό του πηδούσε πάνω του - η καρδιά του χτυπούσε τόσο δυνατά που ήταν έτοιμη να πηδήξει από το στήθος του. Ένιωσα τρομοκρατημένος. Έτρεξα κοντά του: "Volodya, τι κάνεις;" Σε κυνηγούσε κάποιος; -Οχι. Η μητέρα είπε: «Βολοντένκα, γιε, τι συμβαίνει με σένα;» Έμεινε σιωπηλός για πολλή ώρα - δεν απάντησε τίποτα. Τότε λέει ήσυχα: «Ο Ανατόλι Ιβάνοβιτς με επέπληξε για την εκκλησία». - Ω-ω-ω!.. 

Λοιπόν, γιε μου, θα σου πω τι. Έχετε διαβάσει τη Βίβλο; Να ξέρετε ότι όπως υπήρξε διωγμός εναντίον του Χριστού, έτσι θα υπάρξει και εναντίον σας. Για την πίστη. Ετοιμάσου. Η μητέρα έβρεξε μια πετσέτα με κρύο νερό και έβρεξε το μέτωπο και το στήθος του γιου της κάτω από το πουκάμισό του. Δεν μπορούσε καν να καθίσει από το σοκ - ήταν ακόμη παιδί, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα με λόγια και ταπεινώθηκε! Πριν από αυτό το περιστατικό, δεν είχε ακούσει ποτέ καμία αγενή λέξη από κανέναν. Αφού ηρέμησε λίγο, ο Volodya είπε: «Μαμά, ο Anatoly Ivanovich σε διέταξε να έρθεις στο γραφείο του αύριο στις δώδεκα». Η γυναίκα μου, Antonina Yakovlevna,Ήρθα στο σχολείο την επόμενη μέρα και εννέα άτομα μαζεύτηκαν στο γραφείο του διευθυντή, κάτι σαν συμβούλιο καθηγητών. Ο σκηνοθέτης ξεκίνησε με κατηγορίες: "Antonina Yakovlevna!" Γιατί πληγώνετε τα παιδιά;! Η διευθύντρια προτείνει: «Πρέπει να της στερήσουμε τη μητρότητα!!!» Η γυναίκα μου σηκώθηκε και σχεδόν έκλαψε: "Για τι;" - Και για το κακό των παιδιών. Τότε τους απαντά: «Δεν λέγατε σε κάθε συνάντηση: «Ο Βολόντια έχει ευθύ Α στις σπουδές και τη συμπεριφορά του;» Εσείς ο ίδιος -όχι εγώ- τον προτείνατε για χρυσό μετάλλιο για τον ζήλο του, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πρωτοπόρος ή μέλος της Κομσομόλ. Όλο το σχολείο το γνωρίζει. Γιατί λοιπόν θέλεις να μου στερήσεις τη μητρότητα;


Δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν, απλώς συναινούν ο ένας στον άλλον: «σακατεψες  τον γιο της» και «στέρησε τη μητρότητα». Τότε η σύζυγος άνοιξε το πορτοφόλι της και άρχισε να γράφει. Ο Ανατόλι Ιβάνοβιτς ρωτά: «Τι γράφεις;» - Σας ξαναγράφω - όσοι θέλουν να μου στερήσουν τη μητρότητα. - Γιατί είναι αυτό? — Θα κάνω καταγγελία στη Μόσχα. Τότε ο Ανατόλι Ιβάνοβιτς ανησύχησε: «Περιμένετε, θα το λύσουμε εδώ, επί τόπου…» μαλάκωσαν αμέσως και άρχισαν να μιλούν με φιλικό τρόπο. Όμως η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Όταν γινόταν ένα πάρτι αποφοίτησης, δόθηκαν σε όλους πιστοποιητικά, αλλά στον  Volodya όχι. Η συνάντηση τελειώνει, όλοι καλούνται στο τραπέζι. Τότε οι μαθητές φώναξαν: "Γιατί δεν έδωσαν στον Volodya ένα μετάλλιο ή ένα πιστοποιητικό;" Ο Volodya δεν μπερδεύτηκε ούτε φοβήθηκε, δεν απαιτούσε τίποτα. Κατάλαβε ότι του φέρθηκαν έτσι λόγω της εκκλησίας. Αλλά όταν επέστρεψε από την αποφοίτηση στις 4 το πρωί, μου έδειξε το πιστοποιητικό - το έδωσαν ακόμα, αλλά ήσυχα, όχι μπροστά σε όλους. Και ο διευθυντής δεν ανέφερε καν το μετάλλιο. Την επόμενη μέρα, ο Volodya και η μητέρα του πήγαν στον διευθυντή και εκείνος εξήγησε ότι δεν είχαν δικαίωμα να απονείμουν χρυσό μετάλλιο, επειδή ο Volodya πηγαίνει στην εκκλησία και εμείς παλεύουμε με την εκκλησία. Έτσι, δεν έδωσαν το μετάλλιο... Ο Κύριος βοήθησε τη Volodya - αποφοίτησε από δύο ινστιτούτα, υπηρέτησε στο στρατό και ακόμα ήρθε να υπηρετήσει στην εκκλησία, έγινε ιερέας - πρώτα στο Τομσκ, τώρα στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ. Διδάσκει στο Θεολογικό Ινστιτούτο. Ενορίτες και μαθητές του φέρονται πολύ καλά.« Αμέσως μαλάθηκαν και άρχισαν να μιλούν με φιλικό τρόπο. Όμως η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Όταν γινόταν ένα πάρτι αποφοίτησης, δόθηκαν σε όλους πιστοποιητικά, αλλά ο Volodya όχι. Η συνάντηση τελειώνει, όλοι καλούνται στο τραπέζι. Τότε οι μαθητές φώναξαν: "Γιατί δεν έδωσαν στον Volodya ένα μετάλλιο ή ένα πιστοποιητικό;" Ο Volodya δεν μπερδεύτηκε ούτε φοβήθηκε, δεν απαιτούσε τίποτα. Κατάλαβε ότι του φέρθηκαν έτσι λόγω της εκκλησίας. Αλλά όταν επέστρεψε από την αποφοίτηση στις 4 το πρωί, μου έδειξε το πιστοποιητικό - το έδωσαν ακόμα, αλλά ήσυχα, όχι μπροστά σε όλους. Και ο διευθυντής δεν ανέφερε καν το μετάλλιο. Την επόμενη μέρα, ο Volodya και η μητέρα του πήγαν στον διευθυντή και εκείνος εξήγησε ότι δεν είχαν δικαίωμα να απονείμουν χρυσό μετάλλιο, επειδή ο Volodya πηγαίνει στην εκκλησία και εμείς παλεύουμε με την εκκλησία. Έτσι, δεν έδωσαν το μετάλλιο... Ο Κύριος βοήθησε τη Volodya - αποφοίτησε από δύο ινστιτούτα, υπηρέτησε στο στρατό και ακόμα ήρθε να υπηρετήσει στην εκκλησία, έγινε ιερέας - πρώτα στο Τομσκ, τώρα στην περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ. Διδάσκει στο Θεολογικό Ινστιτούτο. Ενορίτες και μαθητές του φέρονται πολύ καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: