Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

19 Μαΐου - Πριν από 41 χρόνια, στο μοναστήρι Gornensky της πόλης της Ιερουσαλήμ, η μοναχή Varvara (Vasilenko) /05/23/1915 - 19/05/1983/ και η μοναχή Veronica (Vasilenko) /1940 - 19/05/1983/ , μητέρα και κόρη, σκοτώθηκαν. 


19 Μαΐου - Πριν από 41 χρόνια, στο μοναστήρι Gornensky της πόλης της Ιερουσαλήμ, η μοναχή Varvara (Vasilenko) /05/23/1915 - 19/05/1983/ και η μοναχή Veronica (Vasilenko) /1940 - 19/05/1983/ , μητέρα και κόρη, σκοτώθηκαν.

Ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Βλαντιμίρ Κρούπιν σε ένα του δοκίμιο έγραψε  για την Άνω Μονή: «Και το μοναστήρι διατηρείται επίσης αόρατα από τις μοναχές που έχουν πεθάνει εδώ και είναι αφιερωμένες σε αυτήν την ξηρά. Ιδιαίτερα σεβαστός είναι ο τάφος δύο μοναχών, μητέρας και κόρης, της Βερόνικας και της Βαρβάρας. Πάντοτε στον τάφο τους ανάβει ένα χρυσό καντήλι. Αυτοί είναι μάρτυρες της εποχής μας. Μόλις πρόσφατα δολοφονήθηκαν βάναυσα. Από ποιον? Υπηρέτες του Σατανά».

Η μοναχή Βαρβάρα γεννήθηκε στην περιοχή του Σμολένσκ, σε οικογένεια αγροτών. Πριν μπει στο μοναστήρι, εργάστηκε στην πατρίδα της στην περιοχή του Σμολένσκ σε καιρό ειρήνης και πολέμου.

Παντρεύτηκε το 1937 και το 1940 γεννήθηκε μια κόρη. Ο άντρας μου πέθανε στον πόλεμο. Η νεαρή χήρα υπέφερε βαριές θλίψεις: έναν παράλυτο πατέρα (που έμεινε εκεί για τρία χρόνια), ένα μικρό παιδί και πολεμική πείνα. «Πήγαινε και αγοράζεις ένα κιλό πατάτες», είπε η μητέρα, «αλλά δεν ξέρεις ποιος: είτε ο άρρωστος πατέρας είτε το παιδί.

Η μητέρα ήταν πάντα γνωστή για την ιδιαίτερη ευλάβεια και τη θρησκευτικότητά της, ήθελε να πάει σε ένα μοναστήρι ως κορίτσι, αλλά η ζωή εξελίχθηκε διαφορετικά. Παρά τη νιότη και την ομορφιά της, η νεαρή χήρα δεν σκεφτόταν τίποτα άλλο εκτός από τον Κύριο.

Πριν πεθάνει, ο πατέρας της της είπε: «Να είσαι πιο κοντά στην εκκλησία - «Τι γίνεται με το κορίτσι;» ρώτησε. «Και να είναι και το κορίτσι στην εκκλησία», ήταν η ευλογία του πατέρα για την κόρη και την εγγονή του.

Η νεαρή μητέρα μεγάλωσε την κόρη της με πίστη και ευλάβεια. Μετά από λίγο καιρό, ανέπτυξαν μια αμοιβαία επιθυμία να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού στη μοναστική ιεροτελεστία.

Το 1957 έγιναν μοναχές του μοναστηριού της Ρίγας. Το 1960 τους έβαλαν μανδύα με το όνομα Βαρβάρα και η κόρη της ευλογήθηκε σε ρασοφόρο.

Την ίδια χρονιά, στάλθηκαν, μαζί με άλλες αδελφές, για να υποβληθούν σε υπακοή στο μοναστήρι Gornenskaya κοντά στην Ιερουσαλήμ για τρία χρόνια.

Από το 1963, αφού επέστρεψαν στην πατρίδα τους, έκαναν, όπως και πριν, υπακοή στο Μοναστήρι της Ρίγας και στο Ερμιτάζ του Preobrazhenskaya κοντά στη Ρίγα. Εδώ την έκαναν μανδύα με το όνομα Βερόνικα και την κόρη της.

Το 1965, ο Γέροντας Σχήμα-Αρχιμανδρίτης Κοσμά (Σμιρνόφ) /†15.05.1968/, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις μητέρες του στο Ερμιτάζ της Ρίγας Σπάσο-Πρεομπραζένσκαγια, τις προειδοποίησε: «Θα σας σκοτώσουν εκεί». Αφού οι μητέρες έφυγαν για τα Ιεροσόλυμα, η γέροντας στεναχωρήθηκε πολύ. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, η θλιβερή πρόβλεψή του έγινε πραγματικότητα.

Οι μοναχές Βαρβάρα και Βερόνικα ήταν ζηλωτές εργάτριες και ζηλωτές προσευχές. Εκπλήρωσαν τις υπακοές που τους είχαν ανατεθεί με μεγάλη ευθύνη.

Τα χρόνια που ο Κύριος τους ευλόγησε να περάσουν στην Ιερουσαλήμ ήταν αφιερωμένα στην προσευχή, στο χορωδιακό τραγούδι και στη μελέτη του λόγου του Θεού, καθώς και στην οικονομική εργασία για τις ανάγκες του μοναστηριού και της Ρωσικής Πνευματικής Αποστολής στους Αγίους Τόπους.

Η μητέρα Βαρβάρα και η μητέρα Βερόνικα ζούσαν στην κορυφή του βουνού, θα έλεγε κανείς στις παρυφές του Γκόρνι. Το φως άναψε νωρίς το πρωί στο σπίτι τους - ετοιμάζονταν για τη λειτουργία, διαβάζοντας τον κανόνα.

Ή το βράδυ μπορούσε κανείς να δει την πόρτα στον κάτω όροφο του σπιτιού ανοιχτή, τη μητέρα Βερόνικα να στέκεται στο δρόμο και να διαβάζει δυνατά,και η μάνα Βαρβάρα κάτι κάνει.

Η μητέρα Βαρβάρα είναι πάντα σιωπηλή, ήρεμη, πολύ φιλική, με ένα διαρκές χαμόγελο στα χείλη. Κάποτε ψηλή και αρχοντική, βαριά λυγισμένη μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, δεν άφησε ποτέ την κόρη της χωρίς επίβλεψη. Εδώ η μητέρα της Βερόνικα σταμάτησε να μιλήσει σε κάποιον, θα έρθει και θα ακούσει τι είναι η συζήτηση, και αν υπάρχει κάτι επιπόλαιο, θα τηλεφωνήσει αμέσως: «Βερόνικα, έλα εδώ».

Ο Αρχηγός της Αποστολής θυμήθηκε τη μητέρα της Βερόνικα: «Είναι εκπληκτικό, ανάμεσα σε όλες τις αδερφές που δούλευαν στην Ιεραποστολή, ποτέ δεν μου έφερε αντίρρηση, άκουγε σιωπηλά και δεν έμπαινε σε καβγάδες».


Η μητέρα Βερόνικα γνώριζε καλά την εβραϊκή γλώσσα, λίγα αραβικά και ελληνικά, για τα οποία έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τον ντόπιο πληθυσμό.

Αν υπήρχε κάποια παρεξήγηση, η μητέρα Βερόνικα το εξήγησε ελεύθερα στην αστυνομία. Έτσι, μια φορά στο Γκόρνυ, κάποιος έβαλε φωτιά σε φιάλες αερίου, αλλά υπό τη θαυματουργή Προστασία του Θεού δεν εξερράγησαν, αλλά μόνο κάηκαν, γεγονός που εξέπληξε εξαιρετικά και σάστισε την αστυνομία και τον Τύπο.

Εάν είχε συμβεί έκρηξη, θα είχε καταστρέψει όχι μόνο την τραπεζαρία, αλλά και τον ναό και τα κοντινά σπίτια. «Ναι, ο Θεός είναι μαζί σου!» - είπε ένας από τους αστυνομικούς στη μητέρα της Βερόνικα, η οποία τους εξήγησε πώς συνέβησαν όλα.

Η Μητέρα Ηγουμένη αγαπούσε που την ημέρα που ήρθε η εικόνα του Ευαγγελισμού στο μοναστήρι, την μετέφεραν η Μητέρα Βαρβάρα και η Μητέρα Βερόνικα. Έτσι τους θυμήθηκαν τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους -με την εικόνα της Θεοτόκου μπροστά στο Ναό.

Μίλησαν με ανησυχία ο ένας για τον άλλον: «Τι θα κάνω αν πεθάνει πρώτα η μητέρα μου;» ή «Τι θα κάνω αν η Βερόνικα πεθάνει πριν από εμένα;» - και ο Κύριος τους επέτρεψε να πεθάνουν μαζί.

Μένει στη μνήμη των αδελφών ότι λίγο πριν από το θάνατο της μητέρας τους άρχισαν με κάποιο τρόπο να πηγαίνουν στην εκκλησία και στον Πανάγιο Τάφο με ιδιαίτερο ζήλο. «Η Βερόνικα θα έρθει στον Τάφο, θα σταθεί μπροστά στο Edicule και θα προσευχηθεί και θα προσευχηθεί», θυμούνται οι αδελφές.

Λένε ότι πριν από τον τραγικό θάνατό τους, η Μητέρα Βαρβάρα και η Μητέρα Βερόνικα νήστευαν και ήθελαν να κοινωνήσουν στη Γεθσημανή, αλλά έλαβαν την αιώνια ζωή.

Είχαν μια εικόνα για τον επικείμενο θάνατό τους, αλλά δεν ήξεραν πώς θα ήταν. Οι ψυχές τους έτρεμαν και ετοιμάστηκαν μυστηριωδώς για κάτι νέο.

Στη μητέρα Βερόνικα προσφέρθηκε η ηγουμενία αλλά απέφυγε τη γήινη δόξα και δύναμη με κάθε δυνατό τρόπο, επικαλούμενη κακή υγεία. Όταν την ταπείνωναν, πάντα «έκλεινε» και παρέμενε σιωπηλή.

Μετά το θάνατό τους, η μητέρα Βερόνικα εθεάθη σε όνειρο με τα ρούχα της ηγουμένης στην καρέκλα του ηγουμένου. Τακτοποίησε προσεκτικά τα πακέτα - αυτά για το φαγητό, για την εκκλησία, για τις αδερφές...

Μετά τη λιτανεία για τους μάρτυρες, ο ιερέας είπε - «Ναι, τώρα είναι η ηγουμένη στον παράδεισο».

Και η ίδια η μητέρα Βερόνικα είχε εκπληκτικά όνειρα. Λες και μπαίνει σε ένα πλούσιο μαγαζί και είναι τόσα πολλά εκεί που ρωτάει έκπληκτη: «Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού;» και ακούει την απάντηση: «Είναι όλο Βερονίκινο».

Ή ονειρευόταν πώς ανανεώθηκαν η γωνιά της εικόνας και η Σταύρωση - σαν ζωντανός Σωτήρας στο σταυρό.

Και υπήρχε επίσης ένα όνειρο για το πώς η σεβαστή Μητέρα του Θεού βγήκε από την εκκλησία Gornensky κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μετά από τις αδελφές, και η μητέρα Veronica την ακολούθησε έξω.
Πριν το τέλος, ο Κύριος τους έδωσε σωματική αδυναμία: και οι δύο αρρώστησαν από γρίπη, υπέφεραν σωματικά και αδυνάτισαν.

Το πρωί της 20ης Μαΐου 1983, οι αδερφές, ανησυχημένες για την απουσία τους από την εκκλησιαστική λειτουργία, ανακάλυψαν τα άψυχα σώματά τους απλωμένα στο πάτωμα, αιμόφυρτα, στα κελιά τους.

Η αστυνομία κατάφερε να βρει τον δολοφόνο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν σατανιστής που έμενε εκεί κοντά. Το στιλέτο με τα τρία εξάρια και άλλες συνθήκες της υπόθεσης είναι σαν δύο σταγόνες νερού που θυμίζουν μια άλλη τελετουργική θηριωδία που βρόντηξε σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο στο Ερμιτάζ Optina, το Πάσχα του 1993.

Όπως και δέκα χρόνια αργότερα, ο δολοφόνος δεν το αρνήθηκε, αλλά είπε ανοιχτά ότι ο «θεός» του, ο Σατανάς, του εμφανίστηκε και απλώς τον διέταξε να το κάνει. Το αν ήταν μοναχικός ή ανήκε σε κάποια αίρεση παραμένει ασαφές. Το δικαστήριο τον βρήκε ψυχικά παράφρονα και οι αρχές τον απέλασαν από το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μητέρα Βαρβάρα πέθανε αμέσως και η μητέρα Βερόνικα υπέστη εννέα μαχαιριές στο σώμα της. Λίγο καιρό αργότερα, όταν οι μάρτυρες είχαν ήδη την κηδεία και είχαν ταφεί, οι αδελφές είδαν σε ένα νυσταγμένο όραμα τη Βαρβάρα στην κορυφή ενός ψηλού βουνού με γυαλιστερά λευκά ρούχα, και η Βερόνικα ανέβαινε σε μια απότομη πλαγιά, έπεσε κάτω και δεν μπορούσε φτανω στην ΚΟΡΥΦΗ.

Και αποκαλύφθηκε στις αδερφές ότι αυτό συνέβη επειδή η Βαρβάρα δέχτηκε αμέσως και με πραότητα το θάνατο, και η Βερόνικα, γνωρίζοντας λίγα εβραϊκά, προσκολλήθηκε στη ζωή, ζήτησε να τη γλιτώσουν, και γι' αυτό τώρα της είναι τόσο δύσκολο να ανέβει στο μπλουζα.

Μέρα και νύχτα οι αδελφές προσεύχονταν για τον φτωχό μάρτυρα, και την τεσσαρακοστή ημέρα αποκαλύφθηκε σε έναν από αυτούς ότι η Βερόνικα είχε προσευχηθεί και, μαζί με την αγία μητέρα της, βρισκόταν τώρα στη λάμψη της ουράνιας δόξας. Τώρα οι μάρτυρες προσεύχονται για όσους έχουν μείνει εδώ στη γη, και αμέτρητα θαύματα και θεραπείες γίνονται από τους ιερούς τάφους.

Και ένας πρεσβύτερος στην επιστολή του προς τις αδερφές Γκορνένσκι έγραψε: «Είναι μάρτυρες, ευτυχισμένος είναι αυτός που προσκυνεί τον τάφο τους».

Η κηδεία των μαρτύρων μετατράπηκε σε πανηγυρική χριστιανική εορτή. Αρκετοί Επίσκοποι και πολλοί κληρικοί ήταν παρόντες στην νεκρώσιμη ακολουθία και οι προσευχές της νεκρώσιμης ακολουθίας ακούστηκαν με μεγάλη ελπίδα για το έλεος του Θεού για αυτούς τους πάσχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: