Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Στις 16 Μαΐου – πριν από 11 χρόνια, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάν (Ντανκόφ) /15/06/1935 – 16/05/2013/, ένας από τους πιο γνωστούς γέροντες της Ρωσίας, ομολογητής της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Σαράνσκ. Μητρόπολης, εκοιμήθη εις Κύριον.


 


Στις 16 Μαΐου – πριν από 11 χρόνια, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάν (Ντανκόφ) /15/06/1935 – 16/05/2013/, ένας από τους πιο γνωστούς γέροντες της Ρωσίας, ομολογητής της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Σαράνσκ. Μητρόπολης, εκοιμήθη εις Κύριον.

Γεννήθηκε στην περιοχή Penza. Ο πατέρας του ήταν ένθερμος κομμουνιστής, οικοδόμοςνέα ζωή, και η μητέρα Μαρία Πετρόβνα ήταν μια βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα. Προσπάθησε να εμφυσήσει την ορθόδοξη πίστη στα τέσσερα παιδιά της.

Ο πατέρας μου πήγε στο μέτωπο τον Ιανουάριο του 1942 και τον Μάρτιο τον έστειλαν  για κηδεία. Ο πόλεμος έγινε μια δύσκολη δοκιμασία για τη χήρα, που έμεινε με μικρά παιδιά.

Σε ένα σοβιετικό χωριό, δεν ήταν εύκολο για ένα αγόρι να ομολογήσει τον Χριστό. Δεν είχε φίλους. Μόλις είδαν τον «αποστάτη», τα παιδιά φώναξαν γελώντας: «Έρχεται ο παπάς!». . Τα άντεξε όλα: κρύο, πείνα, γελοιοποίηση...

Τελείωσε το δημοτικό, αλλά δεν φοίτησε σε επταετές σχολείο σε γειτονικό χωριό, γιατί δεν υπήρχε τίποτα να φορέσει ή να φορέσει παπούτσια. «Καθόμουν στη σόμπα μόνο με πουκάμισο», θυμάται ο ιερέας. «Ζούσαμε σε μεγάλη φτώχεια, μόνο η πίστη στον Κύριο βοήθησε».

Οι κατεψυγμένες πατάτες, που ξεθάβονταν κρυφά από ένα χωράφι συλλογικής φάρμας, θεωρούνταν μεγάλη λιχουδιά. Αλλά ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, η Μαρία Πετρόβνα έμαθε στα παιδιά να νηστεύουν. Την κάλεσαν επανειλημμένα στο συμβούλιο του χωριού και εργάστηκε για τα παιδιά που πεινούσαν. Η μητέρα ήταν σιωπηλή, αλλά δεν παρέκκλινε από τους κανόνες της εκκλησίας.

Ο πρώτος πνευματικός μέντορας του αγοριού ήταν ένας ευσεβής γέροντας ονόματι Γρηγόριος, ο οποίος ήρθε από το πουθενά και εγκαταστάθηκε με έναν γείτονα. «Ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη πνευματική δύναμη και πίστη», θυμάται ο ιερέας. «Έμαθε τη μητέρα μου και εμένα να προσευχόμαστε σωστά. Τις Κυριακές και τις αργίες ο κόσμος συνέρρεε κοντά του. Για αυτό, οι αρχές μισούσαν τον πατέρα Γρηγόριο και ονειρευόντουσαν να τον ξεφορτωθούν... Έτσι μεγάλωσα υπό την επίβλεψή του».

Η οικοδέσποινα αναγκάστηκε να διώξει τον καλεσμένο από το σπίτι, αλλά εκείνη αντιστάθηκε. Ο γέροντας οδηγήθηκε επανειλημμένα στην περιοχή για έρευνα και εκφοβισμό. Μπαίνοντας στο γραφείο του αφεντικού, έβγαλε την κόμμωση του. Του λένε: «Έβγαλες το καπέλο παππού; Ήρθες στην εκκλησία ή κάτι τέτοιο;» Και δείχνει τα πορτρέτα: «Οι ηγέτες σας κάθονται επίσης χωρίς καπέλα». «Ξέρεις καν ποιος είναι αυτός;» - οι κομμουνιστές ενθουσιάστηκαν. «Δεν ξέρω. Ίσως ο ίδιος ο Σατανάς», απάντησε ο Γέροντας Γρηγόριος...

Αργότερα, μετά από επαγγελματική επιστράτευση, ο ιερέας πήγε στα Ουράλια, έμαθε να είναι ξυλουργός και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε εργοτάξια εργοστασίων. Επιστρέφοντας στο σπίτι, κλήθηκε να υπηρετήσει στον Στόλο του Ειρηνικού. Κατέληξε στο Λιμενικό. Εκεί έλαβε και τιμωρία για την πίστη του.

Στην τάξη, οι πολιτικοί αξιωματικοί προσπάθησαν απεγνωσμένα να ισιώσουν τα μυαλά του κοκαλιάρικου χωρικού, αλλά αποδείχτηκε σκληρός σαν πέτρα. Τα μεσάνυχτα έφυγε ήσυχα από τον στρατώνα για να προσευχηθεί.

Μια μέρα εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου συνέβη ένα έκτακτο περιστατικό - ένας μαχητής απαγχονίστηκε. Ήρθε μια επιτροπή από τη Μόσχα για έλεγχο και πήγε στους θαλάμους. Ο στρατηγός κοίταξε τον γαλάζιο στρατιώτη και είπε: «Διωξτε τον, αλλιώς θα κρεμαστεί κι αυτός». «Έτσι με βοήθησε ο Κύριος να φύγω από εκεί», θυμάται ο ιερέας.

Επέστρεψα στο σπίτι για τα Χριστούγεννα του 1957. Στην εποχή του Χρουστσόφ, η δίωξη της εκκλησίας φούντωσε με ανανεωμένο σθένος, αλλά ήταν τότε που ο ιερέας πήρε την κύρια απόφαση στη ζωή του - να αφοσιωθεί στην υπηρεσία του Θεού. Μια μέρα πήγα 30 χιλιόμετρα στο ναό στο χωριό Μπασμάκοβα και... έμεινα εκεί για πάντα.

«Τα παιδιά είχαν ένα πράγμα στο μυαλό τους: κρασί, σινεμά και χορό, αλλά δεν το καταλάβαινα καθόλου», θυμάται ο ιερέας. — Σκέφτηκα: πώς μπορείς να ζήσεις χωρίς Θεό; Μόλις ήρθε στο Μπασμάκοβο, δεν ξαναέφυγε ποτέ από την εκκλησία. Ήταν φύλακας, μετά έμαθε να διαβάζει εκκλησιαστικά σλαβικά και να ψέλνει.

Το 1977 πήρε ιερά τάγματα. Υπηρέτησε στην πρώτη του ενορία, στο Zhuravki, για 5 χρόνια. Όλα θα ήταν καλά, αλλά η πρεσβυτέρα της ενορίας αγαπούσε να θέτει τους δικούς της κανόνες: αποφάσισε προσωπικά ποιος θα μπορούσε να βαφτιστεί και να παντρευτεί. Αυτό δεν άρεσε πολύ στον ιερέα, αλλά, όπως πάντα, προσπάθησε να το κάνει χωρίς σύγκρουση.

Όχι πολύ μακριά, στο χωριό Kamenny Brod, υπήρχε μια μικρή αλλά διάσημη εκκλησία: ο Τσάρος Ιβάν Βασιλίεβιτς ο Τρομερός την έχτισε όταν βάδισε στο Καζάν. Εκεί υπηρετούσε ο π. Νικηφόρος και έδωσε διαλέξεις για τη μισαλλό κατά των κακών πνευμάτων. Έγινε όμως γέρος, αδύναμος, τυφλός και εμπιστεύτηκε αυτό το θέμα στον ιερέα.

«Τα ίδια χρόνια αποφάσισα να γίνω μοναχός», είπε ο γέροντας. — Ο νέος επίσκοπος της Πένζας Σεραφείμ έδωσε την ευλογία του να πάει στη Λαύρα Τριάδας-Σεργίου. Εκεί βρήκα τον Γέροντα Κύριλλο (Παβλόφ) /† 20/02/2017/, ο οποίος επίσης με ευλόγησε και μου έδωσε ό,τι είχε για τον εαυτό του: ένα μανδύα, μια κουκούλα, ένα ράσο, μια ζώνη».

Το 1982 ο ιερέας έγινε μοναχός με το όνομα Θεοδόσιος και με την επιστροφή του από τη Λαύρα τον περίμενε η απόφαση να μεταφερθεί στο Kamenny Brod...

Στο Zhuravki το κατάλαβαν, πήγαν στον επίσκοπο και ζήτησαν να επιστρέψουν την αγαπημένη τους παπάς. «Με θρήνησαν, οπότε δεν χάρηκα που έφυγα», θυμάται ο γέροντας. «Αλλά στο νέο μέρος είμαι τυχερός: μπορώ να βαφτίσω και να παντρεύω χωρίς προβλήματα, και αυτό είναι που χρειάζομαι».

Μια φορά, σε μια Κυριακή, έκανε 75 βαπτίσεις και 18 γάμους. Και συνήθως γίνονταν περισσότερα από δέκα μυστήρια την ημέρα. Όταν υπάρχει πίεση από πάνω, οι άνθρωποι, αντίθετα, αγωνίζονται περισσότερο για τον Θεό. Ένας κομμουνιστής θα έρθει κοντά μου και θα μου ζητήσει να τον βαφτίσω κρυφά. Όλοι στην περιοχή το ήξεραν, αλλά κανείς δεν με χάρισε.

Τα αφεντικά μου απαγόρευσαν προφορικά να βαφτίσω, αλλά οι ίδιοι ήρθαν κρυφά και έκαναν την τελετή. Μια μέρα ήρθε ένας διοργανωτής πάρτι... Στο τέλος της συζήτησης, δέχτηκα την ομολογία του και σύντομα παντρεύτηκε τη γυναίκα του».

Με την έναρξη της Γέννησης του Σανακσάρ της Μονής Θεοτόκου, ο ιερέας έγινε ένας από τους αδελφούς και το 1992 εισήχθη στο σχήμα με το όνομα Θεοφάνης. Κόσμος από όλη τη Ρωσία συνέρρεε στο μοναστήρι.

Εκείνη την εποχή ήρθε με ευλογία ο Σχήμα-Αρχιμανδρίτης Πιτιρίμ (Περεγούντοφ) /†29/06/2010/. Είπε: «Η Μητέρα του Θεού με ευλόγησε να αποκαταστήσω αυτήν την έρημο». Ο π. Πιτιρίμ ήταν ο εξομολόγος της μονής Σανακσάρ, ο πνευματικός πατέρας του Σχήμα-ηγούμενου Ιερωνύμου /†06.06.2001/ και ο εξομολόγος του Σχήμα-Αρχιμανδρίτη Θεοφάν, τον οποίο ενήργησε στο Μεγάλο Σχήμα.

«Ο πατέρας Πιτιρίμ και εγώ είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό», θυμάται ο ιερέας, «υπηρετούσε στη Λαύρα της Ιεράς Κοιμήσεως Ποτσάεφ. Πήγα να τον δω στο Pochaev και με πήγε στη Λαύρα Pechersk του Κιέβου».

«Και ήμασταν πολύ φιλικοί με τον πατέρα Ιερώνυμο», θυμάται ο γέροντας. — Όταν υπηρετούσαμε στην ενορία, πηγαίναμε να επισκεπτόμαστε τις γιορτές. Και όταν άνοιξε το μοναστήρι Σανακσάρ, πήγαμε μαζί εκεί. Ο π. Ιερώνυμος ήταν οξυδερκής, υπηρετούσε τίμια, προσευχόταν και εργαζόταν ακούραστα, αληθινός ασκητής. Η διορατικότητα δεν δίνεται σε όλους».

Το 1995, με την ευλογία του, ο πατέρας Φεοφάν έγινε εξομολόγος στη νεοανοιχτή Μονή της Αγίας Τριάδας Τσουφαρόφσκι, όπου μετακινήθηκε ένα ρεύμα ανθρώπων που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη.

Από τα απομνημονεύματα του πατρός Φεοφάν: «Στα σοβιετικά χρόνια, στο μοναστήρι αυτό είχε εγκατασταθεί ένα στρατόπεδο Γκουλάγκ και οι πιστοί εξορίστηκαν εκεί. Εκεί υπήρχε ιδιαίτερα πολύ ιερατείο. Εκεί βασανίστηκαν. Το χειμώνα, εκατό άτομα θα οδηγηθούν σε έναν αχυρώνα και θα κλειδωθούν και μέσα σε μια εβδομάδα θα ανασυρθούν τα πτώματα.

Τότε κάποτε υπήρχε σχολείο εκεί. Εμείς - αρκετοί ιερείς και ένας διάκονος - φτάσαμε στο Chufarovo κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής τον Φεβρουάριο: έκανε κρύο, είχε χιόνι παντού, δεν υπήρχε πού να βάλουμε τα κεφάλια μας - ολόκληρο το μοναστήρι καταστράφηκε, η εκκλησία σάρωσε από προσώπου γης. Άρχισαν σιγά σιγά να αναστηλώνουν το μοναστήρι».

Αργότερα ο ιερέας μεταφέρθηκε στη Μονή Μακαρόφσκι. Μοναχοί και κληρικοί ακόμη και από άλλες περιοχές έρχονταν κοντά του για εξομολόγηση.

Ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από πολλούς ανθρώπους. Ούτε μια φορά δεν ξεκαθάρισε ότι κάποιος είχε φτάσει τη λάθος ώρα, ότι ο ίδιος ήταν αδιάθετος, κουρασμένος και δεν είχε χρόνο. Στα χέρια του βρίσκεται ένας μεγάλος σωρός αναμνηστικών σημειώσεων. Τους έβαλαν επίσης στις τσέπες του, ξαπλώθηκαν στην τσάντα του και στην καρδιά του υπήρχαν χιλιάδες ονόματα ανθρώπων για τους οποίους προσευχόταν...

Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ιερέα περνούσε προσευχόμενος με προσκυνήσεις στο έδαφος. Στο μοναστήρι έρχονταν ποικίλοι άνθρωποι. Ο γέροντας τους καθοδήγησε στον αληθινό δρόμο, εξομολογουσε επέπληξε και έδωσε μετάνοια για να σβήσει βαριά αμαρτήματα.

Και αν κάποιος δεν το εκπλήρωνε, τότε ο ιερέας έπρεπε να το κάνει μόνος του. Όταν οι επισκέπτες το έμαθαν αυτό, κυριεύτηκαν από ντροπή. Η σκέψη να υποκλιθεί ο γέροντας ή να διαβάσει τον κανόνα της μετανοίας γίνεται αφόρητη...

Σχήμα-Ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης, έχοντας υπηρετήσει στην Εκκλησία του Χριστού σε μοναστικές και ιερατικές τάξεις επί 36 χρόνια, εκοιμήθη εν Κυρίω μετά από μακρόχρονη ασθένεια. , την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Πάσχα.

Κηδεύτηκε στη Μονή Μακάροφ του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο νεκροταφείο της μονής πίσω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: