Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Μεγάλη Πέμπτη "Και αφού άφησε το σεντόνι, έφυγε γυμνός"...Μεγάλη Πέμπτη 

"Και αφού άφησε το σεντόνι, έφυγε γυμνός"...

Ένα συγκινητικό περιστατικό, που συνέβηκε κατά την Σύλληψη του Χριστού την Μεγ. Πέμπτη, μας διηγείται στο Ευαγγέλιό του μόνο ο Ευαγγελιστής Μάρκος :

"καὶ ἀφέντες αὐτὸν ἔφυγον πάντες.
Καὶ εἷς τις νεανίσκος ἠκολούθησεν αὐτῷ, περιβεβλημένος σινδόνα ἐπὶ γυμνοῦ· καὶ κρατοῦσιν αὐτὸν οἱ νεανίσκοι.
Ὁ δὲ καταλιπὼν τὴν σινδόνα γυμνὸς ἔφυγεν ἀπ᾿ αὐτῶν."
(Κατά Μάρκον ιδ' 50-52).

Ένας δωδεκαετής περίπου νεανίσκος εκείνο το βράδυ, μέσα στο βαθύ ύπνο του, ακούει φωνές και ταραχές. Όχλος πολύς όλων των ηλικιών "μετά μαχαιρών και ξύλων" εξήλθαν της Ιερουσαλήμ για τον απέναντι λόφο, το ονομαζόμενο Όρος των Ελαιών, οδηγούμενοι από τον Προδότη Ιούδα.

Πετάγεται λοιπόν από τον ύπνο του ταραγμένο αυτό το παιδί νιώθοντας ότι όλος αυτός ο όχλος πάει να κάνει κάτι κακό στον Γλυκύτατο Διδάσκαλο του, ο Οποίος κάθε βράδυ, χειμώνα, καλοκαίρι, αγρυπνούσε προσευχόμενος εκεί στο Όρος των Ελαιών.

Από την ταραχή του και την αγωνία του ούτε καν ντύθηκε, αλλά τυλίχτηκε με ένα σεντόνι και έτρεξε γρήγορα να φτάσει εκεί.

Εκείνο το βράδυ μπροστά στα παιδικά και αθώα του μάτια διαδραματίστηκε ίσως το πιο συγκλονιστικό γεγονός του ανθρωπίνου γένους : 
ο άνθρωπος προδίδει και παραδίνει με Υποκριτικό Φίλημα σε Ατιμωτικό Θάνατο τον Πλάστη και Δημιουργό του για τριάντα αργύρια!!!
Όλοι οι Απόστολοι και αυτοί που τον επευφημούσαν Τον εγκαλείπουν Μόνο Του.

Αυτό το παιδί όμως, το τυλιγμένο με σεντόνι Τον ακολουθεί.

Μόνο αυτό και κανείς άλλος!!!

Το βλέπουν άλλοι νεαροί από τον αγριεμένο όχλο 
και το κρατούν για να μην Τον ακολουθήσει.
Παρατάει το σεντόνι και τους ξεφεύγει έτσι γυμνό όπως ήταν.

Ίσως έτσι γυμνό να ακολούθησε μέσα στη νύχτα μέχρι την Ιερουσαλήμ, τον Προδομένο και Αλυσοδεμένο Ιησού.

Ποιο ήταν αυτό το παιδί;

Κατά την μαρτυρία των Αποστολικών Πατέρων, ήταν ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Μάρκος ο οποίος και μας αναφέρει την προσωπική-παιδική του ομολογία (σε τρίτο πρόσωπο από ταπεινοφροσύνη) για τον ζήλο που έδειξε μόνο αυτό το παιδί, όταν όλοι οι υπόλοιποι Τον εγκατέλειψαν.

Ο Χριστός όμως και τον πιο μικρό και κρυφό ζήλο και αγώνα μας για Αυτόν, από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια, τον γνωρίζει και τον ανταμείβει με αιώνιο και άφθαρτο μισθό.

Αξίωσε αυτό το παιδί όταν μεγάλωσε να γίνει ένας από τους Τέσσερις Ευαγγελιστές της Καινής Διαθήκης, συγγράφοντας κατά υπαγόρευση του Απ. Πέτρου το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον και το όνομα του να ακούγεται στην Εκκλησία από όλες τις γενεές των δύο μέχρι τώρα χιλιάδων ετών.

Αξιώθηκε να έχει Μαρτυρική Έξοδο σε ηλικία 47 ετών για τον Χριστό, συρόμενος και λιθοβολούμενος την Κυριακή του Πάσχα στους δρόμους την Αλεξάνδρειας, της οποίας ήταν ο πρώτος Επίσκοπος.

Το πατρικό του σπίτι μας αναφέρει στις Πράξεις των Αποστόλων ότι έγινε Κατ' Οίκον Εκκλησία των Χριστιανών της Ιερουσαλήμ.

Τι Ευλογία για αυτή την οικογένεια να γίνεται στο σπίτι τους Προσευχή και Θεία Κοινωνία από τους Αποστόλους!!!

Όταν επισκέπτομαι την γειτονική μου πόλη, την Άρτα, πάντα πηγαίνω σε ένα παλαιό, ταπεινό και φτωχό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελιστή Μάρκο. Έχει μια ιδιαίτερη Ευλογία και Κατάνυξη αυτός ο Ναός. Νιώθω κάτι από την πνευματική ζεστασιά που είχε αυτή η Κατ' Οίκον Εκκλησία, εκεί στο Πατρικό σπίτι του μικρού αυτού παιδιού και Μεγάλου Ευαγγελιστού του Χριστιανισμού Μάρκου.

"Ἀπόστολε ἅγιε καὶ Εὐαγγελιστά Μάρκε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν"

✍ Χρήστος Κλητσινάρης

Φωτογραφία:Tudor Costea

Περάσματα από τό παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: