Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΆ ΒΆΣΑΝΑ ΤΟΎ ΧΡΙΣΤΟΎ ΜΈΡΟΣ ΔΕΎΤΕΡΟ. Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ( Καρελίν ) .


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ (2ο μέρος)

Στη συνέχεια ο Κύριος οδηγείται στον αρχιερέα Καϊάφα. Εκεί αρχίζει η ανάκριση, οι ψευδομάρτυρες μπερδεύονται στην κατάθεσή τους. Ο Καϊάφας σηκώνεται και με την εξουσία του αρχιερέα ρωτά: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Ευλογημένου;» Ο Κύριος του απαντά: «Εγώ είμαι. και θα δείτε τον Υιό του Ανθρώπου... να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού». Τότε ο αρχιερέας, σε μια κρίση ψευδούς αγανάκτησης, σκίζει τα ρούχα του και φωνάζει: «...τι άλλους μάρτυρες χρειαζόμαστε; Άκουσες βλασφημία». Και ολόκληρο το Σανχεντρίν απαντά: ένοχος θανάτου. Κάποιοι, ωστόσο, λένε ότι ανάμεσα στα μέλη του Σανχεντρίν υπήρχαν και εκείνοι που υπερασπίστηκαν τον Χριστό, αλλά η φωνή τους δεν εισακούστηκε.

Υπάρχει επίσης μια τέτοια παράδοση: οι άγιοι πατέρες διδάσκουν ότι όταν ο Καϊάφας έσκισε τα ρούχα του, ήταν σημάδι ότι η χάρη είχε φύγει από το ιερατείο της Παλαιάς Διαθήκης. Ωστόσο, ο Καϊάφας ήξερε, οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς ήξεραν ότι ο Μεσσίας -ο Σωτήρας- ερχόταν, Τον περίμεναν. Ήξεραν ακόμη και την ώρα και τον τόπο που θα γεννηθεί ο Χριστός. Ο Μεσσίας στάθηκε μπροστά τους, η αιώνια ζωή τους στάθηκε μπροστά τους και κάηκαν ενάντια στον Χριστό, στον Σωτήρα τους, με τρομερό σατανικό μίσος. Γιατί; Γιατί οι αράχνες και οι σκορπιοί, όταν πέφτει πάνω τους μια αχτίδα ήλιου, τρέχουν πίσω στο σκοτάδι, γιατί τα φίδια σφυρίζουν όταν βλέπουν φως; Γιατί μισούν το φως. Το ίδιο και αυτοί οι άνθρωποι. Δεν μπορούσαν να αγαπήσουν Εκείνον, στο φως του οποίου φαινόταν η ανοησία της δικής τους ζωής. Η υπερηφάνειά τους δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την αγάπη που κήρυξε ο Χριστός, την απάτη της ζωής τους με την Αλήθεια. Και ως εκ τούτου καταδίκασαν τον Χριστό σε θάνατο ως προσωπικό και πιο σκληρό εχθρό τους. Ήξεραν: ή αυτοί ή ο Χριστός.

Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, η θανατική ποινή εκτελούνταν με λιθοβολισμό, οπότε μετά από μερικά μόνο χτυπήματα ένα άτομο συνήθως έχανε τις αισθήσεις του. Για τους Ρωμαίους, η εκτέλεση ήταν πιο επώδυνη. Ο καταδικασμένος σταυρώθηκε στο σταυρό. Και έτσι οι εχθροί του Ιησού Χριστού, μη αρκούμενοι στο να Τον καταδικάσουν σε θάνατο, θέλησαν να Του διαλέξουν τον πιο τρομερό, τον πιο οδυνηρό θάνατο. Γι' αυτό τον έφεραν στον πρόεδρο της Ιουδαίας, τον Πόντιο Πιλάτο, για δίκη, λέγοντας ότι αυτός ο Άνθρωπος αποκαλούσε τον εαυτό του Υιό του Θεού και επομένως πρέπει να πεθάνει.

Ο Πιλάτος αρνήθηκε να κρίνει τον Χριστό, είπε: «... πάρτε τον και κρίνετε τον σύμφωνα με το νόμο σας». Τότε οι αρχιερείς άρχισαν να λένε ότι ο Ιησούς Χριστός αποκαλούσε τον εαυτό Του Βασιλιά, που σημαίνει ότι είναι εχθρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα, που σημαίνει ότι είναι επαναστάτης. Και αν ο Πιλάτος δεν καταδικάσει τον Χριστό σε θάνατο, θα πάψει να είναι φίλος του αυτοκράτορα. Αυτή ήταν μια τρομερή απειλή, γιατί εκείνη την εποχή τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διοικούσε ο σκληρός τύραννος Τιβέριος, ο οποίος, με την παραμικρή υποψία, εκτελούσε και εξόριζε κοντινούς του ανθρώπους.

Ο Πιλάτος γνώριζε ότι ο Χριστός ήταν αθώος, ωστόσο, φοβούμενος την οργή του Καίσαρα, καταδίκασε τον Σωτήρα σε θάνατο. Τον έδωσε στους στρατιώτες να μαστιγωθούν - ήταν τέτοιο βασανιστήριο, διασκέδαση για σκληρούς και αγενείς ανθρώπους. Ήθελαν να δέσουν τον Χριστό σε έναν στύλο, αλλά ο ίδιος ο Χριστός αγκάλιασε τον στύλο. Οι στρατιώτες άρχισαν να Τον χτυπούν με μαστίγια, που ονομάζονταν «γάτες». Οι ιμάντες αυτών των μαστιγίων είχαν ραμμένους μεταλλικούς γάντζους, οι οποίοι, κατά την πρόσκρουση, τρύπησαν το σώμα και έσκισαν κομμάτια του. Ο άνδρας αιμορραγούσε μέχρι θανάτου και πολλοί πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτού του τρομερού βασανιστηρίου. Τότε ο Χριστός αφέθηκε ελεύθερος και ο Ίδιος, σέρνοντας στο έδαφος, άρχισε να μαζεύει τα ρούχα Του. Οι στρατιώτες γέλασαν και πέταξαν τον παλιό κατακόκκινο μανδύα του διοικητή από πάνω του και είπαν: «Χαίρε, βασιλιά των Ιουδαίων!» Και αφού Του έπλεξαν ένα στεφάνι από φραγκόσυκα, πολλές φορές το φόρεσαν με ένα λουλούδι και μετά το έβγαλαν από το κεφάλι του Σωτήρα και τον χτύπησαν με ξύλα στο κεφάλι και στο στεφάνι από αγκάθια, ώστε οι βελόνες να τρυπήσουν βαθιά, και ολόκληρο το πρόσωπο του Χριστού ήταν βαμμένο με ρυάκια αίματος.

Ο Πιλάτος έβγαλε τον Χριστό στους ανθρώπους και είπε: «Ιδού ο Άνθρωπος!» Σκέφτηκε ότι το πλήθος, ικανοποιημένο στο θυμό του, θα ζητούσε να ελευθερώσει τον Χριστό. Ο λαός όμως, διδασκόμενος από τους αρχιερείς, συνέχιζε να φωνάζει: σταύρωσέ τον, σταύρωσέ τον! 

... Αρχιμανδρίτης ΡαφαήλΚαρελίν ) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: