Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟ 1971 ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ NICULITEL ΖΩΤΙΚΟΥ, AΤΤΑΛΟΥ ΚΑΜΙΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΛΙΠΟΥ.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ


Η ΚΡΥΠΤΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
COCOS MONASTERY

(Πανήγυρις 4 Ιούνιου)

Οι τάφοι των Αγίων Zoticus, Atallus, Camisius και Philip ανακαλύφθηκαν το 1971.

Στην Σκυθία (σύγχρονη Ρουμανία), μεταξύ του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοανατολική περιοχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν παλιά τόπος εξορίας ή θανάτου για τους Χριστιανούς οι οποίοι αρνήθηκαν να λατρεύουν τους ειδωλολατρικούς Θεούς. Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Δεκίου (249-251), Διοκλητιανού και Μαξιμιλιανού (284-305), και Λικίνιου (308 - 324) χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί από το κρύο, την πείνα, ή βασανιστήρια. Τα λείψανα όσων υπέμεινε μαρτύριο επειδή ανοιχτά διακήρυξαν την πίστη τους στον Χριστό ελήφθησαν από χριστιανούς και θάφτηκαν σε μυστικές τοποθεσίες. Οι βίοι τους από τη ζωή και τα δεινά αυτών των ιερών μαρτύρων γράφτηκαν και διατηρήθηκαν έτσι για να μην ξεχαστούν.

Όταν οι διωγμοί έληξαν τα λείψανα μεταφέρθηκαν από τις προσωρινές θέσεις ανάπαυσης τους και τοποθετήθηκαν σε ειδικές κρύπτες (μαρτυρία). Εκκλησίες χτίστηκαν πάνω από αυτές τις κρύπτες, καθώς σήμερα ορισμένα ερείπια της μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Dobrogea.

Τον Σεπτέμβριο 1971 σε ένα ξεχειλισμένο ρυάκι στις όχθες του κοντά στο χωριό Niculitel στην κομητεία Tulcea, αποκαλύπτονται ένα από τα παλαιότερα από αυτά μαρτυρία. Η κρύπτη, η οποία είναι κατασκευασμένα από τούβλα, χωρίζεται σε δύο δωμάτια, το ένα πάνω στο άλλο. Στην επάνω αίθουσα, τα λείψανα των τεσσάρων μαρτύρων βρέθηκαν σε ένα ενιαίο ξύλινο φέρετρο. Όλοι είχαν αποκεφαλιστεί. Οι κεφαλές των τριών μαρτύρων βρέθηκαν στην κορυφή από τους λαιμούς τους, ενώ η κεφαλή του τέταρτου μάρτυρα στηριζόταν πάνω στο στήθος του. Μια επιγραφή στον αριστερό τοίχο έχει ως εξής: «μάρτυρες του Χριστού." Τα ονόματα των τεσσάρων μαρτύρων (Zoticus, Άτταλος, Camasius, και ο Φίλιππος) ήταν γραμμένο στο δεξί τοίχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διατηρηθεί, οι εν λόγω μάρτυρες μαρτύρησαν από τις ρωμαϊκές αρχές του Noviodunum (σύγχρονο Isaccea) και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όταν αποκεφαλίστηκαν, στη συνέχεια, θάφτηκαν στο Niculitel. Η ακριβής ημερομηνία του μαρτυρίου τους δεν είναι γνωστή. Ορισμένοι πιστεύουν ότι σφαγιάστηκαν νωρίς τον τέταρτο αιώνα κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού ή Λικίνιου. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι τέσσερις άνδρες μπορεί να είχαν μαρτυρήσει βόρεια του Δούναβη κατά τη διάρκεια της δίωξης του γοτθικού βασιλιάς Athanaric (370-372) εναντίον των Χριστιανών.

Περίπου εκατό θραύσματα των οστών δύο ανδρών (ηλικίας από 45 έως 50) βρέθηκαν στη χαμηλότερη κρύπτη. Πιστεύεται ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια της δίωξης του Δεκίου, και στη συνέχεια τα λείψανά τους έχουν μεταφερθεί στη πόλη Niculitsel περίπου 370-380. Τα ονόματα αυτών των μαρτύρων δεν είναι γνωστά.

Το συριακό Martyrologion και Martyrologion του St Jerome δίνουν 4, Ιουνίου ως ημερομηνία εκτέλεσης των μαρτύρων ». Οι κατάλογοι των Συναξαριστών γράφουν αυτούς τους τέσσερις μάρτυρες μαζί με έξι άλλους: Eutychius, Quirinus, Τζούλια, Saturninus, Ninita, Fortunio.

Είκοσι πέντε άλλοι ήταν επίσης που αποκεφαλίστηκαν με αυτούς τους μάρτυρες, αλλά δεν κατονομάζονται.


Τα λείψανα αυτών των ιερών μαρτύρων μεταφέρθηκαν στο Cocos Μονή το 1971, όπου τους τιμούν όλοι οι πιστοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: