Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ Verkhoturye, ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ.

Ο Άγιος Συμεών του Verkhoturye ήταν ευγενής, αλλά απέκρυψε την καταγωγή του και ζούσε τη ζωή ενός ζητιάνου. Περπατούσε στα χωριά και για εργασία είχε να ράβει παλτά και άλλα ρούχα, κυρίως για τους φτωχούς.

Όμως πολλές φορές σκοπίμως παρέλειπε να ράβει κάτι είτε ένα γάντι, ή ένα μαντήλι, για τα οποία υπέμενε βρισιές από τους πελάτες του.

Ασκητικά περιπλανιόταν πολύ, αλλά πιο συχνά ζούσε σε ένα νεκροταφείο του χωριού Merkushinsk που δεν απέχει πολύ από την πόλη της Verkhoturye (στα περίχωρα του Περμ). Ο Άγιος Συμεών αγαπούσε τη φύση στα Ουράλια, και μέσα απ[ο την φύση προσευχόταν στο Δημιουργό του κόσμου. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο άγιος αγαπούσε να πηγαίνει για ψάρεμα στην ηρεμία της μοναξιάς. Αυτό του θύμιζε τους μαθητές του Χριστού, των οποίων το έργο συνέχισε, με την καθοδήγηση των τοπικών πληθυσμών στην αληθινή πίστη. Μέσα από τις συνομιλίες του ο σπόρος της χάριτος, αναπτύχθηκε σταδιακά η Χάρις του Αγίου Πνεύματος στα Ουράλια και στη Σιβηρία, όπου ο άγιος ήταν ιδιαίτερα σεβαστός.

Ο Άγιος Συμεών του Verkhoturye πέθανε το 1642, όταν ήταν 35 ετών. Θάφτηκε στο νεκροταφείο Merkushinsk στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στις 12 Σεπτέμβρη του 1704, με την ευλογία του Μητροπολίτη Φιλόθεο του Τομπόλσκ, το ιερό λείψανο του Αγίου Συμεών μεταφέρθηκαν από την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο μοναστήρι Verkhoturye στο όνομα του Αγίου Νικολάου.

Ο άγιος Συμεών έκανε πολλά θαύματα μετά το θάνατό του. Έχει εμφανιστεί συχνά στους ασθενείς με όνειρα και τους θεράπευσε τ και έφερε στα συγκαλά τους όσους είχαν πέσει στην ασθένεια της μέθης. Μια ιδιαιτερότητα των εμφανίσεων του αγίου ήταν ότι με την επούλωση των σωματικών αναπηριών, έδωσε επίσης οδηγίες και υποδείξεις για την ψυχή.

Η μνήμη του αγίου Συμεών του Verkhoturye γιορτάζεται επίσης στις 18 Δεκεμβρίου, την ημέρα της εξύμνησης του (1694).Δεν υπάρχουν σχόλια: