Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΆΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Ο ΝΕΟΣ ΆΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

(1896-1985)

Ένας ιεράρχης με την ταπεινοφροσύνη του μοναχού, και έγινε πολύ αγαπητός στους πιστούς της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στο πρόσωπο του μεγάλου γέροντα, Μητροπολίτης Ζηνόβιου του Tetritskaroi (ο ιερομόναχος Σεραφείμ) συνδύασε την ιερότητα της προσωπικής του ζωής, την αγάπη για τους ανθρώπους, και την αγάπη του για την γνώση.. Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ (στον κόσμο, Zakharia Joachimovich Mazhuga) γεννήθηκε στις 14 του Σεπτεμβρίου του 1896 στην πόλη της Glukhov σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του στη ζωή, ανατράφηκε από τη μητέρα του, και συχνά πήγαινε στο ερημητήριο του Glinsk . Η θεία χάρη του μοναστηριού και το παράδειγμα του Θεού που αγαπά τη μητέρα του εμφυσήσει την αγάπη του Θεού μέσα του.

Το 1914, έγινε ένας αρχάριος της μονής, και το 1916,ο Zakharia Mazhuga έκανε τη στρατιωτική του θητεία. Στα έλη της Pinsk απόκτησε έκζεμα και θρομβοφλεβίτιδα. Αλλά χειρότερος φόβος του νεαρού ήταν μην σκοτώσει κάποιο. Με τις ένθερμες προσευχές του, εστάλη στις τάξεις των ενόπλων συνοδών, και δεν συμμετείχε στις μάχες.

Μετά την αποστράτευση, του ο Zakharia επέστρεψε στο μοναστήρι, όπου έλαβε τη μοναχική κουρά με το όνομα Ζηνόβιος. Κατά τη φοβερή περίοδο του εμφυλίου πολέμου, ο Zinobius επιφορτίστηκε με την επικίνδυνη διακονία της συλλογής σίτου από το μύλο του μοναστηρίου . Ενώ άλλοι μοναχοί που είχαν αυτό το διακόνημα δεχόντουσαν επίθεση, τα δικά του φορτία του σιταριού ποτέ δεν τον λήστεψαν. Το 1922, το ερημητήριο Glinsk έκλεισε. Ο νεαρός μοναχός κινήθηκε προς τον Καύκασο, στην ιερά μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Drandsk κοντά στο Σουχούμι. Σύντομα, η Μονή μπορούσε να κλείσει. Ο Πατήρ Ζηνόβιος μετακινήθηκε με κάποιους άλλους μοναχούς στα βουνά της Abzhazia και ξεκίνησε μια μικρή σκήτη με κατοικίες της ερήμου.

Οι μοναχοί δεν είχαν καμία ειρήνη εκεί ούτε. Υπήρξε μια θαυματουργή ενέργεια , όταν ο πατήρ Ζηνόβιος αναρριχήθηκε σε καταφύγιο της αρκούδας για να κρυφτεί από τις αρχές, και η αρκούδα δεν τον άγγιξε.

Ο πατήρ Ζηνόβιος μετακόμισε στο Rostov-on-the-Don, όπου συνελήφθη το 1930, και για επτά μήνες τον κρατούσαν χωρίς καν να έχει κάποια κατηγορία για τη σύλληψή του. Φυλακίστηκε στα Ουράλια, αυτός ο άνθρωπος της ταπείνωσης και της βοηθείας. Όλοι τον σέβονταν για τη γενναιοδωρία και την αφοβία του, και πάντα τον καλούσαν " πατέρα." Μια μέρα ένα θαύμα συνέβη σ 'αυτόν: επέστρεφε στο στρατόπεδο κατά τη χειμερινή περίοδο μετά τη δουλειά, όταν είδε ένα τσαμπί σταφύλι που βρίσκεται πάνω στο χιόνι, κάτι σχεδόν αδύνατο τον Ιανουάριο στα Ουράλια. Έδωσε ένα σταφύλι σε κάθε άνθρωπο του ταξιαρχίας, και υπήρχε αρκετό για όλους.

Έχοντας ήδη στη φυλακή για τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, ο πατήρ Ζηνόβιος έφυγε για την Τιφλίδα. Αργότερα ήταν ιερεύς σε μια εκκλησία στην Αρμενία, και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Βατούμ. Μετά την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής σχέσεων μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσικής Εκκλησίας, ο πατήρ . Ζηνόβιος διορίστηκε μητροπολίτης του συνόλου της ρωσικής ενοριών στη Γεωργία και την Αρμενία. Από το 1950 μέχρι το θάνατό του ήταν αρχιμανδρίτης του Αγίου Alexander Nevsky στην Εκκλησία στην Τιφλίδα.

Ο Αρχιμανδρίτης Ζηνόβιος ήταν επίσκοπος το 1956 και το 1972 προάγει στο βαθμό του Μητροπολίτη. Όλοι τους γύρω του τον αντιμετωπίζονταν με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, διατηρούσε την αρμονία της ιεραρχικής μεγαλοπρέπεια με την μοναστική ταπεινότητα. Έχοντας γίνει αρχιεπίσκοπος, Vladyka διατήρησε πάντα τη σύνδεση του με το ερημητήριο Glinsk προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά από τα αδέρφια της, αφού είχε κλείσει το 1961, μεταξύ των οποίων ήταν πρεσβύτερος Σεραφείμ (Romanstov) και Andronik (Lukash). Ο γέροντας κοιμήθηκε για τον Κύριο στις 8 Μαρτίου 1985.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ελεύθερη μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: