Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Elder Dobri Dobrev of Baylovo, Bulgaria.

by Maran Ata

Πριν από τέσσερα χρόνια, είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και άμεσα και να απολαύσω την καλοσύνη και την απλότητα του. Οι άνθρωποι από τη Σόφια τον γνωρίζουν ως γέροντας Dobri Ντόμπρεφ από το χωριό Baylovo. Είναι 96 χρονών γέροντας που στέκεται συχνά μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Alexander Nevsky ή στον ναό αγίου Μεθοδίου και Κυρίλλου ζητιανεύοντας χρήματα.

Δίνει τα εισπραχθέντα ποσά για την ανανέωση των μοναστηριών και εκκλησιών ή στους φτωχούς ανθρώπους.

Τον γνώρισα στην εκκλησία της Αγιας Κυριακής που παρακολουθούσα την Θεία Λειτουργία η οποία λειτουργία γινόταν από πολλούς επισκόπους λόγω της παρουσίας των χαριτωμένων λείψανων του Αγίου Stephen Μιλούτιν το βασιλιά. Απλά, μπήκε μέσα από την πύλη ναού, στάθηκε μπροστά στο λείψανο και σαν νεαρό αγόρι, έκανε μερικές βαθιές μετάνοιες.

Αυτό ήταν μια καταπληκτική σκηνή, κυρίως λόγω του αισθήματος αναξιότητας, και ταπεινώσεις που έβλεπα όταν ο Θεός αξιώνει να βλέπουμε τους δίκαιους άνδρες του. Όμοια τα μάτια, ευχάριστα χαμόγελο, ταπεινά ματιά ... όλα αυτά που τον καθιστούν φωτεινό στα μάτια εκείνων που τον συνάντησαν και χωρίς βιασύνη δισταγμό πήγαν να πάρουν την ευλογία από τον ταπεινό γέροντα. Φοράει παραδοσιακά υποδήματα από ακατέργαστο δέρμα και ποτέ δεν χρησιμοποιεί σύγχρονα οχήματα μεταφοράς. Απλά, αγαπά την ασκητική με τα πόδια. Τρώει ό, τι οι καλοί άνθρωποι του δίνουν και ποτέ δεν στενοχωρείτε για την κατάστασή του. Το πρόσωπό του λάμπει με το ουράνιο φως, το οποίο σε ένα σημείο από τη στιγμή που κάνει τους ανθρώπους υποσυνείδητα να καταλάβει ότι πραγματικά είναι σαν να προέρχεται από την Αγία Γραφή. Ελπίζω ότι θα είμαι τυχερός από τον Θεό να φιλήσει ελεήμων δεξί χέρι του γέροντα για τρίτη φορά στη ζωή μου.

Λέει «Ο άνθρωπος πρέπει να διατηρούν τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Αυτός είναι ο δρόμος του Θεού!"Αυτό είναι ένα μέρος της ταινίας «"Mite"» που εξιστορεί κατά το έτος 2000, παρουσιάζοντας το βούλγαρο Γέροντα Dobri, ο οποίος θεωρείται ένας άγιος άνθρωπος του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: