Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ.Όταν ή Χάρις του Πνεύματος σκηνώνη στις ψυχές των πιστών, τους ενώνει «συν πάσι τοις Άγίοις». Φαίνεται, λοιπόν, ότι ό Παππούς, που ήταν άγνωστος στους πολλούς, ήταν γνωστός σε πλήθος Αγίων τής Εκκλησίας μας. Φυσικά, από αυτές τις Θειες γνωριμίες του, λίγες μας έχουν γνωστοποιηθεί, και αυτές συνεσκιασμένα.

Κάποτε, είχε επισκεφθεί ως πνευματικός την αδελφότητα τής Ιεράς Μονής... και ρώτησε την αδελφή Θεοδώρα, όταν επήγε να εξομολογηθεί:

-Δεν μου λες, σου αρέσει το όνομα που σου έχω δώσει; Την αγαπάς την Αγία σου; Είναι μεγάλη Αγία, πρότυπο μοναχής... υπόδειγμα μετανοίας και ταπεινώσεως... Πρέπει να τής ομοιάσεις...

Ας σημειωθεί ότι ό Παππούς ονόμαζε αυτήν την αδελφή «Θεοδώρα», από τότε που ήταν ακόμη λαϊκή. Ποτέ δεν θυμόταν το κοσμικό της όνομα...

Σε κάποια άλλη ευκαιρία πάλι τής είπε: «Αδελφή, εγώ έχω πλέον γεράσει και ξεχνώ πολύ τα ονόματα. Όμως, ξέρεις; Το δικό σου όνομα δεν το ξεχνώ, γιατί ομοιάζεις πολύ με την Αγία σου! Ίδιες είσαστε!.. Όταν βλέπω εσένα, νομίζω ότι βλέπω Εκείνη!.. Οι Άγιοι μάς αγαπούν και μάς βοηθούν. Γι' αυτό και εσύ να την επικαλείσαι την Αγία σου, να σε βοηθά στον αγώνα σου. Να τής ομοιάσεις και στην ταπείνωση και στην μετάνοια. Αυτό θέλει ό Θεός και σ' αυτό ευαρεστείται».

Και ή μοναχή ομολογεί: «Αισθάνθηκα ότι ό Γέροντας είχε μία τελείως προσωπική σχέση με την αγίας Θεοδώρα (την εν Αλεξανδρείας)»

ΒΙΒΛΙΟΓ. Ο ΠΑΤΗΡ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΟΥΛΗΣ. ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΡΥΝΟΥ . ΜΕΓΑΡΑ 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: