Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο ένθερμος Γάλλος Ορθόδοξος ασκητής της Μαρτινίκας.Ο π. Λάζαρος κατά κόσμον Alan Philogenis, γεννήθηκε στη Γαλλία. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Μαρτινίκα, ένα νησί της Καραϊβικής, το οποίο αποτελεί αποικία της Γαλλίας και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα αν και το επώνυμο Φιλογένης θυμίζει ελληνική καταγωγή.

Σε πολλή μικρή ηλικία ο Άλαν βίωσε ένα τραγικό γεγονός. Ένας Γάλλος ψυχασθενής σκότωσε με μαχαίρι δώδεκα ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η μικρή αδελφή του. Στον μικρό τότε Άλαν εύλογα δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά. Η αναζήτηση απαντήσεων τον οδήγησε σε ηλικία 18 ετών σε ένα ορθόδοξο ναό, όπου για πρώτη φορά παρακολούθησε το μυστήριο της θείας Λειτουργίας.Συγκλονίστηκε τόσο πολύ και ένοιωθε μία εσωτερική τάση προς την Ορθοδοξία.Επιστρέφει όμως στη Μαρτινίκα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν γυρίζει στο Παρίσι κατηχείται και βαπτίζεται. Λαμβάνει το όνομα Μωϋσής. … Βλέποντας τη μεγάλη αλλαγή στον υιό της η μητέρα του Μωϋσή κατηχείται από το γιο της και βαπτίζεται και αυτή Oρθόδοξη Xριστιανή.Ο Μωϋσής επιστρέφει στη Μαρτινίκα και αποφασίζει πλέον να ακολουθήσει τη ζωή των μεγάλων ασκητών της ερήμου. Έτσι, έχοντας ως εφόδιο την Αγία Γραφή και πολλά βιβλία των Αγίων Πατέρων καταφεύγει στο τροπικό δάσος. Κατοικία του αποτελεί ένα μικρό αντίσκηνο και συντροφιά του και φίλοι του γίνονται τα φαρμακερά φίδια και τα υπόλοιπα ζώα και πτηνά. Επί μία σχεδόν οκταετία περνά το χρόνο του με άσκηση και προσευχή. Το καθάριο βλέμμα του και η αγάπη του στον Χριστό προκαλούσαν θαυμασμό και εντύπωση στους κατοίκους, που τον συναντούσαν στο πυκνό τροπικό δάσος.Ο Μωϋσής άρχισε να μιλά σ’ αυτούς για την Ορθοδοξία, τον τριαδικό Θεό, τους Αγίους. Πολλοί έτρεχαν στο δάσος να τον συναντήσουν και να ακούσουν τη σωτήρια διδασκαλία. Ήδη ο νεαρός Μωϋσής είχε πλέον έτοιμα να βαπτισθούν τα νέα μέλη…Το Άγιο Όρος κερδίζει την καρδιά του φλογερού ιεραποστόλου Μωϋσή και από τότε δεν το αποχωρίζεται. Κάθε χρόνο από το επισκέπτεται, όπως και εφέτος. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προτείνει στον ασκητή αυτό να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Ακολούθησαν και άλλες παραινέσεις και ο Μωϋσής γνέφει συγκαταβατικά το κεφάλι του. Η χειροτονία του στο βαθμό του διακόνου συνδυάζεται με προσκύνημα του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα. Χειροτονείται το 2000 σε ηλικία πλέον 42 ετών στη Γεθσημανή, στον τάφο της γλυκειάς μητέρας μας, της Αγίας μας Θεοτόκου.


Προηγείται η κουρά του κατά την οποία λαμβάνει κατ’ εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το όνομα Λάζαρος. Ένα χρόνο μετά ο π. Λάζαρος χειροτονείται πρεσβύτερος στη Μαρτινίκα.Συνεχίζει να ζει απλά στο τροπικό δάσος και να λειτουργεί σε χώρο που χρησιμοποιείτο για να σταθμεύουν αυτοκίνητα και το οποίο παραχώρησε μία οικογένεια που ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Πολλές φορές οι Ρωμαιοκαθολικοί της περιοχής προσφέρουν το ναό τους.Ο π. Λάζαρος φτιάχνει μόνος του το τέμπλο και αναρτίζει σ’ αυτό τις εικόνες που ο ίδιος αγιογράφησε. Όλα σχεδόν τα αγιορείτικα μοναστήρια τον βοηθούν και αγοράζει τα απαραίτητα λειτουργικά αντικείμενα. Στο Άγιο Όρος μαθαίνει να κατασκευάζει λιβάνι και εντρυφά στα μυστικά της αγιογραφίας.Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προτείνει να γραφεί στην Εκκλησία της Ελλάδος και να αποσπαστεί για να έχει ένα οικονομικό βοήθημα. Ο ίδιος αρνείται ευγενικά. «Το χρήμα καταστρέφει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Στην ιεραποστολή χρειάζεται μόνο η αγάπη του Χριστού. Χρειάζεται να γίνεσαι κομμάτι του θαύματος της σωτηρίας. Το θαύμα της Εκκλησίας είναι το ευαγγέλιο» μας λέγει. «Ο πραγματικός πλούτος είναι να ζεις με τον Χριστό, να γίνεσαι ένα μ’ Αυτόν», συμπληρώνει.Και αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι 200 οικογένειες αριθμούν σήμερα την εν Χριστώ ορθόδοξη ενορία του π. Λάζαρου. Οι ανάγκες του ποιμνίου τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το ασκητήριό του.Οι ρωμαιοκαθολικοί παρατηρούν τη δραστηριότητα και τον βοηθούν στο έργο του. Εκτός από το ναό που του παραχωρούν στις μεγάλες γιορτές, του χαρίζουν και ένα αυτοκίνητο. Δεν ζητούν τίποτε ως αντάλλαγμα. Απλώς βλέπουν την πίστη του και ξαφνιάζονται από τη δυναμική που προσδίδει ο Τριαδικός Θεός σ’ αυτόν τον φλογερό ιεραπόστολο.


Ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι αρχίζουν να αφουγκράζονται αυτό τον περίεργο ασκητή της ερήμου που τους καλεί σε μετάνοια και επιστροφή στη ζωή του Χριστού. Αρχίζουν να προσέρχονται στο ναό για να τον ακούσουν να μιλά για τα κατορθώματα των Αγίων μας.


Όνειρο του π. Λάζαρου να κτίσει ναό της Ζωοδόχου Πηγής


Αυτός ο Απόστολος από τη μακρινή Μαρτινίκα πίστεψε στον Παντοκράτορα και τώρα προσπαθεί με χίλιους τρόπους να συγκινήσει τις Μητροπόλεις της Ορθοδοξίας να βοηθήσουν να κτισθεί ένας ορθόδοξος ναός για να μπορεί να δέχεται τους πιστούς αλλά και να τελεί τα μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας. Πρέπει να αγορασθεί ένα οικόπεδο για να υλοποιηθούν τα σχέδια που εκπόνησε δωρεάν ένας καλός και πιστός μηχανικός από τη χώρα μας μετά την προτροπή Αγιορειτών Πατέρων. Είναι μάλιστα αλήθεια ότι πολλοί αγιορείτες γέροντες ασκητές έχουν καθημερινά τον π. Λάζαρο στην προσευχή τους.


Βοηθήστε αυτόν τον αθλητή απόστολο να κάνει ένα ναό του Τριαδικού Θεού μας και θα λάβετε πολλαπλές ευλογίες του Χριστού μας, ο οποίος περιβάλλει με μεγάλη αγάπη τον σύγχρονο ασκητή. Βάλτε και εσείς ένα μικρό λιθαράκι στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η εφημερίδα μας παρότρυνε τον π. Λάζαρο να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για τους πιστούς που θα θελήσουν να βοηθήσουν. Επίσης, το ΑΚΤΕ, εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσοστό από τις εισπράξεις του βιβλίου με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας που πρόκειται σύντομα να εκδώσει στον ιερό αυτό σκοπό.


http://ierapostoli.wordpress.com/2008/10/05/orthodox-church-of-martinique-2007/


Έναν λοιπόν γνήσιο καθ' όλα εκφραστή αυτής της θείας τρέλας είχα μπροστά μου, τον έβλεπα, τον περιεργαζόμουν με απορία και θαυμασμό! Η επίσκεψη και παρουσία του ασκητή ορθοδόξου ιερέα π. Λαζάρου, του ένθερμου αυτού ιεραποστόλου από τη Μαρτινίκα στα γραφεία της εφημερίδος προκάλεσε τους ανωτέρω συλλογισμούς μου.

Το χαρούμενο πρόσωπο και το πλατύ χαμόγελο του π. Λαζάρου Φιλογένη βοηθούσε να ταξιδέψεις μαζί του στις ιεραποστολικές δραστηριότητες αλλά και στις πνευματικές ασκητικές αναβάσεις του. Ο λόγος της επίσκεψης, όπως εξήγησε, απέβλεπε πέραν της εν Χριστώ συνάντησης και συνομιλίας και στη θερμή παράκλησή του, όπως μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας απευθύνει ευχαριστίες στους πιστούς που ενεργοποιήθηκαν μετά το σχετικό δημοσίευμά μας το 2006 και βοήθησαν οικονομικά στην προσπάθεια που καταβάλλει για ανέγερση ιερού ναού στη Μαρτινίκα.

Ένιωθα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανώνυμους χριστιανούς που βοήθησαν ώστε να τεθεί η βάση για τον πρώτο ορθόδοξο ναό. Ο Θεός να ευλογεί προσωπικά τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Να ευλογεί και την Ελλάδα και τους Έλληνες, ώστε να βγουν νικητές από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία τους, μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο γυρολόγος αυτός του πνεύματος καλοί μου χριστιανοί ζει ασκητικά σε μία καλύβα που ανέγειρε ο ίδιος μέσα στη ζούγκλα. Ακολουθεί το αυστηρό αγιορείτικο τυπικό καθημερινά ενώ τροφή του αποτελούν φρούτα και χόρτα που μαζεύει από τον τόπο κατοικίας του. Στις μεγάλες γιορτές και τις Κυριακές εξέρχεται νύχτα από την καλύβα του και μεταβαίνει σε ένα σπήλαιο που ανακάλυψε λίγο έξω από την πόλη της Μαρτινίκα, το οποίο μετέτρεψε σε ιερό ναό. Στο σπήλαιο αυτό τελεί τη Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας μας.

Όπως μας έλεγε μάλιστα, πιστός από τη Θεσσαλονίκη που τον επισκέφθηκε πριν από αρκετούς μήνες ο περίεργος αυτός ιεραπόστολος όλο το 24ωρο είναι σε εγρήγορση έχοντας πάντα ένα κινητό τηλέφωνο ανοικτό. Αρκετοί πιστοί επί το πλείστον πρώην Καθολικοί που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία του τηλεφωνούν ανά πάσα ώρα και στιγμή προκειμένου να ζητήσουν την συμβουλή του η τη βοήθειά του.

Τα λιγοστά χρήματα που ελάμβανε ως βοήθημα από συγκεκριμένη Μητρόπολη της Β. Ελλάδος και τα οποία διέθετε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους χρήζοντες βοήθεια κόπηκαν εδώ και καιρό. Ο ίδιος δεν πτοείται, ωστόσο, αφού κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες... "Έχει ο Θεός", είθισται να λέγει. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δοκιμασίες τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η χαρά που προκαλεί η παρέμβαση του τριαδικού Θεού λέγει χαμογελώντας ο π. Λάζαρος.

Τον ρωτήσαμε αν το ποσό που μάζεψε φθάνει για να αγοραστεί μία μικρή έκταση. "Μαζέψαμε περίπου 10.000 ευρώ τα οποία δεν φθάνουν για την αγορά οικοπέδου. Ωστόσο, σε συνεργασία με το Δήμο υπάρχει το ενδεχόμενο παραχώρησης μίας μικρής έκτασης. Σ' αυτό βοηθούν και οι πιστοί με τις πιέσεις τους προς τη Δημοτική Αρχή. Στην περίπτωση λοιπόν που παραχωρηθεί η έκταση σκεπτόμαστε δύο πράγματα.


Το πρώτον είναι να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε άμεσα ένα μικρό έτοιμο ναό που θα εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των λιγοστών επί του παρόντος πιστών αλλά και των κατηχουμένων μας. Το κόστος ενός τέτοιου ναού και η μεταφορά του από την Ελλάδα κυμαίνεται από 40.000 - 50.000 ευρώ.

Πιστεύουμε πως θα φωτίσει ο Χριστός κάποιους πιστούς οικονομικά εύρωστους, ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η δεύτερη σκέψη είναι να πάρουμε άδεια ανεγέρσεως και να ρίξουμε τα θεμέλια με όσα χρήματα περισσέψουν. Και στη συνέχεια σιγά- σιγά και όποτε μπορούμε να ανεγείρουμε τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής! Με την προσευχή μας θα δείξει ο Κύριος τι πρέπει να κάνουμε. Προς το παρόν το σπήλαιο εξυπηρετεί τις ανάγκες..."

Ο ταπεινός αυτός ασκητής της Μαρτινίκας συνηθίζει να επισκέπτεται μία φορά τον χρόνο το Περιβόλι της Παναγίας μας, το Άγιο Όρος. Πολλοί είναι οι Αγιορείτες Πατέρες που τον φιλοξενούν και τον ενισχύουν παντί τρόπω και κυρίως με τις προσευχές τους. "Παίρνω δύναμη από κάθε προσκύνημα. Νιώθω κάθε φορά πως οι προσευχές των γερόντων θωρακίζουν την καλύβα και το σπήλαιο. Έχω την αίσθηση της ένωσης των προσευχών μου μ' αυτές που αναδύονται από το λιβανωτό της Μητέρας Παναγίας που διατηρεί αιώνες τώρα στο θαυμαστό Περιβόλι Της" μας λέει.


Αυθόρμητα τον ρώτησα εάν στην προσπάθειά του έχει αρωγό τον Μητροπολίτη του. Αρχικά διέκρινα στο πρόσωπό του μία έντονη πικρία, την οποία, ωστόσο φρόντισε με περίσσεια δεξιοτεχνία να συγκαλύψει μόλις αντιλήφθηκε πως την κατάλαβα. "Τι να πρωτοκάνει ο Επίσκοπός μας; Που να τρέξει και που να βοηθήσει; Στ' αλήθεια δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις απ' αυτόν. Κάνει ότι μπορεί. Ελπίζω κάποτε να μας επισκεφθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Όταν υπάρχει εμφανής δυσκολία μεταφοράς των μηνυμάτων και των εγκυκλίων τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς; Προσεύχομαι γι' αυτόν καθημερινά..."


Του ζήτησα την ευλογία να ξαναδημοσιεύσω μαζί με τις ευχαριστίες του προς τους πιστούς που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια ανεγέρσεως και το λογαριασμό που ανοίξαμε το 2006 στο όνομά του στην Εθνική Τράπεζα.


"Η Ορθόδοξη Ελλάδα πορεύεται στον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά. Χρειάζεται εμείς που την αγαπούμε να τη στηρίξουμε, ώστε να φθάσει στην ανάσταση. Δεν είναι σωστό και πρέπον να ζητάμε τούτες τις ώρες από τους Έλληνες βοήθεια" είπε ο π. Λάζαρος. Η θέση του με ξάφνιασε. Του εξήγησα όμως, πως υπάρχουν και πολλοί αναγνώστες της εφημερίδος στο εξωτερικό που πληροφορούνται μέσω της ιστοσελίδας μας (www.orthodoxia.gr) αλλά και από την αποστολή της εφημερίδας τις ειδήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία. Υπάρχουν ακόμη και ιεραποστολικοί σύλλογοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον.

Τελικώς καταφέραμε και τον πείσαμε πως θα έπρεπε να παρουσιάσουμε μαζί με τη διεύθυνσή του και το λογαριασμό. Τρέφουμε μάλιστα την ελπίδα πως η προσπάθεια που καταβάλλει θα τύχει και πάλι της δικής μας ανταπόκρισης στην ενίσχυση του έργου ιεραποστολής που κάνει ο ταπεινός αυτός γυρολόγος του πνεύματος και ζηλωτής της θυσίας π. Λάζαρος Φιλογένης.

Fr Lazare Philogene

Quartier bois Lezard

97226 MORNE VERT

(CAVBET MARTINIQUE)

Τηλ. 00596696344321 και 00596696949125

Λογαρισμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΕΤΕ) 449/952754-09 (Alain Philogene)

http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1606&obcatid=4


http://1.1.1.4/bmi/www.orthodoxia.gr/images/spacer.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια: