Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΙ ΜΑΣΚΩΦ ΕΝΟΣ ΙΔΕΑΛΙΣΤΗ ΝΕΟΥ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.


Ό π. Σεραφείμ ήλπιζε ότι χωρίς τη γνώση τού Γολγοθά και τού Σταυρού δεν θα κατόρθωναν ποτέ να φτάσουν στην πραγματική γνώση του Χριστού τού ενσαρκωμένου Θεού.

"Στην δοκιμασία", είπε ό π. Σεραφείμ, "κάτι συμβαίνει το όποιο βοηθάει την καρδιά να δεχθεί την αποκάλυψη του Θεού". Άρχισε να μιλά για το πώς ό Θεός εκείνη την περίοδο αποκαλυπτόταν ατούς δοκιμαζόμενους χριστιανούς στη Ρωσία. Πρώτα συζήτησε για κάποιον με τον όποιο όλοι οι σπουδαστές ήταν εξοικειωμένοι -τον Αλέξανδρο Σολτσενίτσιν-, περιγράφοντας τη βαθιά συναίσθηση των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φύσης στην οποία ό Σολτσενίτσιν είχε φτάσει κατά τη διάρκεια των χρόνων παραμονής του στο Γκουλάγκ. Κατόπιν είπε την ιστορία ενός απλούστερου ατόμου, του Γιούρι Μασκώφ, ενός ιδεαλιστή νέου πού βρήκε τον Χριστό στην διάρκεια μιας έντονης πνευματικής κρίσης σ' ένα σοβιετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ό π. Σεραφείμ αναφέρθηκε στα λόγια του Μασκώφ:

"Ένα τραγικό τέλος (αυτοκτονία ή τρέλα) θα ήταν ή κατάληξη μου εάν, για καλή μου τύχη, δεν είχε γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 1962 το μεγαλύτερο θαύμα στην ζωή μου. Κανένα γεγονός δεν έγινε εκείνη την ημέρα, δεν υπήρχε καμιά εξωτερική ένδειξη στην μοναξιά προβληματιζόμουν: "Να ζει κανείς ή να μη ζει;". Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι το να πιστεύεις στον Θεό είναι μια σωτήρια υπόθεση. Ήθελα πάρα πολύ να πιστέψω σε Αυτόν, αλλά δεν μπορούσα να ξεγελάσω τον εαυτό μου. Δεν είχα καμιά πίστη.. . και ξαφνικά ήρθε ένα δευτερόλεπτο, κατά το όποιο κάπως για πρώτη φορά είδα (σαν μια πόρτα να είχε ανοίξει στο σκοτάδι μετατρέποντας το σκοτεινό δωμάτιο σε έναν ηλιόλουστο δρόμο), και στο επόμενο δευτερόλεπτο βεβαιώθηκα ότι ό Θεός υπάρχει και ότι ό Θεός είναι ό Ιησούς Χριστός της Ορθοδοξίας, και όχι κάποιος άλλος Θεός. Αποκαλώ αυτήν τη στιγμή μέγιστο θαύμα επειδή αυτή ή βαθιά γνώση έφτασε σε μένα όχι μέσω του λόγου (το γνωρίζω αυτό με σιγουριά), αλλά με κάποιον άλλο τρόπο πού είμαι ανίκανος να εξηγήσω τούτη την ώρα λογικά... Και με τέτοια δύναμη άρχισε ή καινούργια πνευματική μου ζωή από αυτό το θαύμα, πού με βοήθησε να υπομείνω άλλα δεκατρία χρόνια ζωής στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως..

ΒΙΒΛ. Π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ. Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ. ΤΟΜΟΣ Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: