Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Η εορτή των Αγίων Πάντων στον σπηλαιώδη Ναό του Ναυπλίου.


Σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας ,(η μεγαλύτερη συνοικία του Ναυπλίου),έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός των Αγίων Πάντων. Αυτός ο I.Nαός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856. Στο δάπεδό του μπορεί να δεί κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων, που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών, μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη. Από μία απογραφή που είχε γίνει, εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα,πως γύρω από τον Ναό υπάρχουν σπίτια ''αθηέηκα και ρούσικα''. Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονια γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.

Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι, γνωστό ως ''Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ'' - φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ, κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο - την εποχή του Όθωνα- από τύφο(1833-1834). Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την περίοδο που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους.Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

Όπως και κάθε χρόνο την παραμονή της πανήγυρις τελείται Αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία ,όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές μιας και είναι ο μοναδικός ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες.Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης.Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά και θαυματουργής εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: