Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Τρία λιοντάρια... Παραβολή.

Τρία λιοντάρια... Παραβολή.
Τρία λιοντάρια ζούσαν σε ένα δάσος.
Μια μέρα η μαϊμού έκανε μια συνάντηση για λογαριασμό όλων των ζώων, είπε: «Όλοι γνωρίζουν ότι το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των ζώων, αλλά προέκυψαν κάποιες αμφιβολίες. Έχουμε τρία δυνατά λιοντάρια, ποιο να προτιμήσουμε;»
Τα λιοντάρια έμαθαν για αυτή τη συνάντηση και σχολίασαν αυτό το γεγονός μεταξύ τους: «Ναι, η ανησυχία αυτών των ζώων είναι λογική, το δάσος δεν μπορεί να είναι υπό την κυριαρχία τριών βασιλιάδων ταυτόχρονα. Αναρωτιέμαι ποιος από εμάς θα επιλεγεί. Αλλά πώς το ξέρουμε αυτό;
Κανείς δεν το ήξερε αυτό. Δεν ήθελαν να τσακωθούν μεταξύ τους γιατί ήταν καλοί φίλοι. Και βρέθηκε λύση. Και πάλι, όλα τα ζώα μαζεύτηκαν για να το συζητήσουν και μάλωναν για αρκετή ώρα μέχρι που ήταν πολύ αργά και στο τέλος γεννήθηκε μια υπέροχη ιδέα.
Η μαϊμού συναντήθηκε ξανά με την οικογένεια των λιονταριών και τους ενημέρωσε για την απόφαση των ζώων: «Λοιπόν, κύριοι λιοντάρια, βρήκαμε μια λύση. Η απάντηση βρίσκεται στο Υψηλό Βουνό». «Στο Ψηλό Βουνό; Πως και έτσι?" - τα λιοντάρια αντέδρασαν με αγανάκτηση.
«Είναι πολύ απλό», είπε η μαϊμού αφού σκέφτηκε, «αποφασίσαμε το εξής: ο καθένας σας πρέπει να σκαρφαλώσει σε ένα ψηλό βουνό». Αυτός που θα φτάσει πρώτος στην κορυφή του θα είναι βασιλιάς.
Αυτό το βουνό βρισκόταν σε ένα πυκνό δάσος· ήταν το ψηλότερο από όλα τα βουνά. Η πρόκληση έγινε αποδεκτή. Την καθορισμένη ημέρα, χιλιάδες ζώα περικύκλωσαν αυτό το βουνό για να δουν αυτήν την άνοδο.
Το πρώτο λιοντάρι προσπάθησε να σκαρφαλώσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τα παράτησε. Το δεύτερο λιοντάρι προσπάθησε, αλλά και απέτυχε.  Το τρίτο λιοντάρι προσπάθησε και επίσης απέτυχε.
Τα ζώα ήταν έκπληκτα, ανυπομονούσαν να μάθουν τι θα συμβεί. Τελικά ποιος θα είναι ο βασιλιάς τους, αφού και οι τρεις απέτυχαν στο έργο και έχασαν; Και ξαφνικά ένας ηλικιωμένος και σοφός αετός είπε.: «Ξέρω ποιος πρέπει να εκλεγεί βασιλιάς!!!! Όλα τα ζώα σιώπησαν και επικράτησε νεκρική σιωπή.
"Ξέρεις? Αλλά πώς?" - φώναξαν όλοι μαζί στον αετό. «Είναι πολύ απλό», παραδέχτηκε ο αετός, «όταν πέταξα δίπλα τους, κατά λάθος άκουσα τα λόγια που είπε ο καθένας τους για αυτό το βουνό: Το πρώτο λιοντάρι είπε: «Βουνό, με νίκησες!» Το δεύτερο λιοντάρι είπε: «Βουνό, με νίκησες!» Το τρίτο λιοντάρι είπε: «Βουνό, με έχεις νικήσει μέχρι τώρα! Αλλά ακόμη δεν έχω φτάσει στην ηλικία πού πρέπει και ακόμα μεγαλώνω, έχω τα πάντα μπροστά μου».
«Η διαφορά», πρόσθεσε ο αετός, «είναι ότι το τρίτο λιοντάρι συμπεριφέρθηκε σαν νικητής, παρά το γεγονός ότι έχασε. Και αυτός που βάζει τον εαυτό του πάνω από κάθε πρόβλημα είναι ο βασιλιάς και ο κύριος του εαυτού του, και επομένως είναι έτοιμος να γίνει ο βασιλιάς των άλλων».
Τα ζώα του δάσους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το τρίτο λιοντάρι και τον αναγνώρισαν ως βασιλιά.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι:
Δεν έχει σημασία το μέγεθος των προβλημάτων και των δυσκολιών σου, και μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στα όριά σου, αλλά εσύ ... αφού τα έχεις περάσει, προχωράς, συνεχίζοντας να μεγαλώνεις και αναπτύσσεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: