Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτογραφικό προσκύνημα στον Αθω από 24 bloggers.

Εκθεση με στιγμιότυπα από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη

Τι σχέση μπορεί να έχει η μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους που κινείται σε χρόνο «παγωμένο» πολλούς αιώνες πριν με το ταχύτατα αναπτυσσόμενο Διαδίκτυο; Οχι και ιδιαίτερη, αφού οι γέροντες του Αθω δεν έχουν καν μπει στη διαδικασία της δημιουργίας επίσημης ιστοσελίδας που να προβάλλει τη ζωή, το έργο και τη μεγάλη ιστορία της αγιορείτικης κοινότητας. Εν αντιθέσει, bloggers, δημιουργοί ιστοσελίδων ή ηλεκτρονικών γκαλερί έχουν φροντίσει να «μιλήσουν» για το Αγιον Ορος γεμίζοντας τους τόπους τους με φωτογραφίες και κείμενα που αποτελούν τεκμήρια των περιηγήσεών τους. Αυτό το Αγιον Ορος, το Ορος όπως αναδεικνύεται μέσα από το Διαδίκτυο, αποφάσισε να προβάλλει ο πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα μέσα από την έκθεση «Ο Αθως των Βloggers». Ο λόγος για την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στους χώρους της Αγιορείτικης Εστίας. Είκοσι τέσσερις bloggers ή κάτοχοι ιστοσελίδων από 7 χώρες συμμετέχουν με 100 φωτογραφίες σχετικές με την καθημερινή ζωή της Αθωνικής πολιτείας τις οποίες έχουν αναρτήσει στο Ιnternet. Αποτέλεσμα, η τεχνολογία να αποτελεί εργαλείο ανάδειξης ενός άρρηκτα συνδεδεμένου με το παρελθόν κομματιού της Ορθοδοξίας.

«Εδώ και χρόνια που επισκεπτόμασταν το Αγιον Ορος βλέπαμε τουρίστες και έλληνες επισκέπτες να οδοιπορούν την πολιτεία η οποία μοιάζει να ζει στον δικό της τόπο και χρόνο με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι και αναρωτιόμασταν αν θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει κάπου το “απόσταγμα” των εντυπώσεών τους» μας λέει ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, εκ των επιμελητών της έκθεσης. «Αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τα ίχνη τους στο Διαδίκτυο και βρεθήκαμε ενώπιον περισσοτέρων από 1.000 φωτογραφιών που, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες έχουν τραβήξει από το Αγιον Ορος και έχουν αναρτήσει στο Ιnternet. Αρχίσαμε να ψάχνουμε περισσότερο, αναζητήσαμε ένα concept για την έκθεση και καταλήξαμε στην απόφαση να παρουσιάσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες συνοδευόμενες από σχετικά κείμενα των εμπνευστών τους. Θα μπορούσαμε να είχαμε συμπεριλάβει κι άλλες, πλην όμως ο εκθεσιακός χώρος της Εστίας που φιλοξενεί το υλικό δεν μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο» καταλήγει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, οι φωτογραφίες σε συνδυασμό με τα κείμενα αποκαλύπτουν με εντυπωσιακή ενάργεια την ιδιαιτερότητα της φύσης και της αρχιτεκτονικής μιας πολιτείας με ιστορία πολλών αιώνων. Σημειωτέον, μόνο στα καθολικό των μονών του Αγίου Ορος απαγορεύεται η φωτογράφιση.

ΙΝFΟ
Η έκθεση «Ο Αθως των Βloggers» φιλοξενείται στην Αγιορείτικη Εστία Εγνατίας 109- Κτίριο Νεδέλκου, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310.263308


http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: