Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ.


Ένας άλλος μισθοφόρος, ο Γάλλος εξωμότης IBRAHIM MANZOURΤΟ 1818 παρακολούθησε στα Γιάννενα την τραγωδία ενός Αρβανίτη, σωματοφύλακα του Άλή, πού έκλεψε 30.000 γρόσια από το ταμείο του.

Ό πασάς έδωσε εντολή νά τον ρίξουν γυμνό στο κλουβί τής λεοπάρδαλης πού έτρεφε στον κήπο του σαραγιού. Άλλά το θηρίο δεν έδειξε προθυμία νά τον κατασπαράξει.

«Οι Αρβανίτες δήμιοι προσπαθούσαν νά την εξαγριώσουν χτυπώντας τη με ραβδιά ανάμεσα από τα κάγκελα. Εκείνη τα δάγκωνε με μανία και τα θρυμμάτιζε σαν καλάμια. Τότε οι δήμιοι πρόσταξαν τον άνθρωπο νά αγκαλιάσει το θηρίο. τον τρυπούσαν με τα χαντζάρια τους στο λαιμό και στη ράχη για νά τον εξαναγκάσουν νά επιτεθεί εκείνος.

Ό άν­θρωπος είχε ζαρώσει σε μία γωνιά και εκλιπαρούσε». Τελικά, βλέποντας πώς το μαρτύριο του μεγάλωνε, χίμηξε πάνω στη λεοπάρδαλη και την αγκάλιασε. «Μόλις το θηρίο ένιωσε επάνω του τον άνθρωπο ρουθούνισε δυνατά και του κατέφερε με το πόδι ένα χτύπημα στο κεφάλι, ακριβώς όπως κάνουν οι γάτοι. Αίμα τινάχτηκε από την πληγή. Ό κρατούμενος σωριάστηκε στο δάπεδο του κλουβιού και ή λεοπάρδαλη πηγαινοερχόταν, πατώντας αδιάφορη πάνω στο σώμα του».

Τότε ο Άλής πρόσταξε νά ζέψουν δύο άλογα στο κλουβί - είχε τροχούς - και νά το περιφέρουν στην πόλη για νά εξαγριώσουν το θηρίο. Άλλά και πάλι ή λεοπάρδαλη αδιαφόρησε για τον συνεπιβάτη της.

Ύστερα από τέσσερες ώρες έβγαλαν τον Αρβανίτη από το κλουβί και τον αποκεφάλισαν. Σύμφωνα με άλλη πηγή ο πασάς πρόσταξε τούς δημίους του νά τον γδάρουν ζωντανό.


ΒΙΒΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ. ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: