Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αγώνας μέσα στην οικογένεια. Διδαχή του στάρετς Σάββα


Πολύ μιλούσε ό στάρετς για το σταυρό της οικογένειας, για το πώς θα βρεις στο σπίτι σου τη σωτηρία, μέσα στο συνηθισμένο περιβάλλον του σπιτιού.

- Ό εχθρός σε μας τους πιστούς, ιδιαίτερα δυνατά επιτίθεται με τη διατάραξη της ειρήνης. Στους ζηλωτές της ευσέβειας όχι σπάνια συμβαίνει να δοκιμάσουν από τους οικείους τους δυνατή αντιπάθεια και εχθρότητα εξ αιτίας της ευσέβειας τους, αν και αυτοί πού τούς εχθρεύονται δεν δείχνουν ότι γίνονται εχθροί τους λόγω της ευσέβειας τους. Έδώ πρέπει να δείξετε υπομονή. Μη συγχύζεσθε, μην απελπίζεσθε, αλλά θυμηθείτε τα λόγια του Σωτήρος: «Εχθροί του άνθρωπου οι οικιακοί αυτού» (Ματθ. 10, 36). Και διορθώστε τις ελλείψεις σας. Παρατηρήστε γιατί σας κατηγορούν οι γύρω σας, ποιά πάθη βρίσκουν στην καρδιά σας, επειδή στην ζωή μέσα στο σπίτι, όλα τα πάθη φαίνονται καθαρά και οι συγγενείς τα γνωρίζουν καλά. Δεν είναι όπως έξω από το σπίτι, όπου κρύβουμε τον εαυτό μας ανάμεσα σε ανθρώπους πού μας γνωρίζουν λίγο. Κοιτάξτε στον εαυτό σας αμερόληπτα, εξετάστε τον. Ίσως πράγματι να έχετε δύσκολο χαρακτήρα, ίσως φέρεσθε απότομα και άγρια στον πλησίον, 'ίσως να είστε άδικοι κ.λπ. Ανοίξτε την καρδιά σας, γίνετε πιο κοινωνικοί και επιεικείς, πλατύνετε την καρδιά σας με την αγάπη και κρατηθείτε σταθερά στην ευσέβεια. Προσπαθήστε να είσθε ήπιοι, χωρίς θυμό, μη κάνετε παρατηρήσεις για όλα, υπομείνατε κάτι, ξεπερνώντας το με σιωπή. Όταν αισθάνεστε ότι μια αποκάλυψη σας θα προκαλέσει πυρκαγιά, τότε στις πράξεις του πλησίον σας κάμετε τα στραβά μάτια και προσευχηθείτε θερμά γι' αυτόν, γιατί «ή αγάπη πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει» (Α' Κορ, 13, 7).

Πρέπει να πούμε ότι κάθε οικογένεια είναι για κάθε μέλος της σαν μοναστήρι, και καμιά φορά, ακόμη πιο δύσκολο και αυστηρό από κάποιο μοναχικό κοινόβιο. Προσέξτε, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην ψυχή και να ζείτε ειρηνικά ό ένας με τον άλλο. Κι ανάμεσα διαταραχτεί ή ειρήνη, προσπαθήστε γρήγορα να συγχωρείτε ό ένας τον άλλο. Ό Σατανάς με πολλή δύναμη μάχεται κατά των αφοσιωμένων στον Θεό και εργαζομένων γι' Αυτόν. Γι' αυτό πρέπει να προσπαθούμε να ευχαριστούμε τον Κύριο πού με τις θλίψεις πού μας στέλνει μας δείχνει καθαρά ότι δεν είμαστε ξένοι απελπίζεσθε' Αυτόν. «Εγώ όσους εάν φιλώ, ελέγχω και παιδεύω» (Αποκάλυψη. 3, 19). Γι' αυτό ποτέ μη ζηλεύετε τούς αμαρτωλούς, οι όποιοι ζουν χωρίς φτώχεια, χωρίς θλίψεις και αρρώστιες. Είναι φοβερή ή κατάσταση, όταν ό Κύριος δεν παιδεύει για τις αμαρτίες. Σ' αυτούς τούς αμετανόητους αμαρτωλούς αναφέρεται ό λόγος τού Κυρίου: «και έξαρθήσεται ό ζήλος μου εκ σου» (Ίεζ. 16, 42). Ή παρηγοριά δίνεται ως βραβείο για την υπομονή στις θλίψεις. Εάν όλους τούς συγχωρείτε, όλους με ειλικρίνεια, τούς αγαπάτε ανυπόκριτα, τότε και σεις πάντοτε και παντού θα παρηγορηθείτε από τον Θεό. Ζήστε με ειρήνη και ομόνοια.

Σε μια οικογένεια συνέβαιναν διαρκώς δυσάρεστα. Μια ψυχή θλιμμένη και βασανισμένη από τις συνεχείς επιθέσεις ήρθε στο Γέροντα, αλλά δεν κατάφερε να συζητήσει μαζί του. Αυτός της έδωσε να διαβάζει ένα χαρτί πού είχε σχέση ακριβώς με το θέμα πού τη βασάνιζε: «Οι άγιοι Πατέρες για τις προσβολές». Διαβάζοντας αυτό το χαρτί, όλα μέσα της ξεκαθάρισαν. Ή προσβολή και ή θλίψη πού ένιωθε εξαφανίστηκαν.

ΒΙΒΛ. ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: