Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πανήγυρις Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Εορταστικό διήμερο 29-30 Ιανουαρίου 2011
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα εόρτασε η Σκιάθος την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό του Νησιού, τον ιστορικό ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου γαλουχήθηκαν και ανδρώθηκαν πνευματικά ο Αλ. Παπαδιαμάντης και ο Αλ. Μωραϊτίδης.
Ο Ναός των Τριών Ιεραρχών χτίστηκε το 1846. Σε αυτόν φυλάσσεται εκτός των άλλων παλαιών εικόνων και κειμηλίων η θαυματουργός εικόνα της Πολιούχου του νησιού Παναγίας της Εικονίστριας.
Νωρίς το απόγευμα το Σαββάτου της 29ης Ιανουαρίου εψάλη ο μικρός Εσπερινός κατά την διάρκεια του οποίου οι ευλαβείς νησιώτισσες προσεκόμισαν πρόσφορα. Σύμφωνα με την τοπική παλαιά παράδοση εορτασμού των ενοριών, την παραμονή γίνεται Αγρυπνία, η οποία διακόπτεται περί τα μέσα του Όρθρου, για να συνεχιστεί η ακολουθία το πρωί της κυρίας ημέρας. Η Αγρυπνία άρχισε στις 7:00μ.μ. και διήρκεσε μέχρι τις 10:15μ.μ., κατά την οποία εψάλησαν το Μικρό Απόδειπνο με τον Τριαδικό κανόνα της εορτής, εν συνεχεία ο Μέγας Εσπερινός με την Λιτή και την Αρτοκλασία και κατόπιν μέρος του Αναστάσιμου Όρθρου μέχρι και το εωθινό ευαγγέλιο, κατά τον οποίο εψάλη και ο ‘‘πολυέλαιος’’. Εις προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ετέθησαν και τα φυλασσόμενα εκεί άγια λείψανα των Αγίων πατέρων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου.
Το πρωί της Κυριακής, 30 Ιανουαρίου, η εψάλη το β’ μέρος του Όρθρου με την ψαλμώδηση των Κανόνων, και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Σύμφωνα με παλαιά παράδοση του νησιού, όταν εορτάζει ο ένας από τους δύο ενοριακούς Ναούς, γίνεται ‘‘μονεκκλησιά’’, δηλαδή συνάζονται και οι δύο ενορίες στον πανηγυρίζοντα Ναό, με τους τρείς ιερείς των δύο ενοριών ιερουργούντας. Ο π. Γεώργιος Σταματάς, πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου κήρυξε τον θείο Λόγο.
Το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου στις 4:30μ.μ. ετελέσθη Εσπερινός με Παννυχίδα, γνωστός ως το Μνημόσυνο των Κτιτόρων, όπου μνημονεύτηκαν όλοι όσοι πέρασαν από τον Ναό των Τριών Ιεραρχών από την ημέρα της ιδρύσεώς του, εδώ και165 χρόνια, οι επίσκοποι και Μητροπολίτες, οι ιερείς και οι διάκονοι, οι ψάλτες, οι επίτροποι και οι νεωκόρες που διακόνησαν και υπηρέτησαν στο Ναό των διδασκάλων, όλοι ονομαστικά.
Ακολούθως στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών ο π. Γεώργιος Σταματάς πραγματοποίησε εορταστική ομιλία με θέμα ‘‘Οι Ιερείς στο έργο του Παπαδιαμάντη’’ μετά το πέρας της ομιλίας μοιράστηκαν τα κόλλυβα και το κολλυβοζούμι, μαζί με αφέψημα και σχετικά γλυκίσματα.
Την επομένη της εορτής την 31η Ιανουαρίου ετελέσθη Όρθρος και θεία Λειτουργία εις ανάπαυσιν των Κτιτόρων.


Κων. Κουτούμπας
Ιεροψάλτης - θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: