Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η κάρα του Αγίου Αποστόλου Θωμά στην Πάτμο.


Στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο νησί της Πάτμου είναι ένα δωμάτιο που περιέχει πολλά ιερά κειμήλια. Τα πιο πολύτιμα λείψανα της παρούσας Μονής είναι αφιερωμένα στον Απόστολο Ιωάννη, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το κρανίο του Αποστόλου Θωμά.

Η κάρα του Αγίου Θωμά φυλάσσεται σε μια μεγάλη ανάγλυφη ασημένια κούπα με καπάκι από ασήμι είναι όλοι καλυμμένη με ένα πολύ πλούσιο βενετσιάνικο χαλί πίνακα. Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός είχε το λείψανο δεμένο με ασήμι ταινία τόσο κατά μήκος και πάνω από την κορυφή και, οι κορδέλες έχουν ασημένιο σταυρό, κολλημένες μεταξύ τους με πολύτιμους λίθους, καθώς και το τέλος τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Μονής ο αυτοκράτορας την δώρισε στον άγιο Χριστόδουλος, τον ιδρυτή.

Στις παλιές ημέρες οι έλληνες καπεταναίοι όταν έφταναν στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, αγκυροβολούσαν στη Σκάλα και να πήγαιναν μέχρι το Μοναστήρι να ζητήσουν από τους μοναχούς το λείψανο του κρανίου του Αγίου Θωμά πάνω στα πλοία τους για μια ευλογία για να τους κρατήσει ασφαλείς καθώς ταξίδεψαν την επικίνδυνη θάλασσα.

Ο Απόστολος Θωμάς εορτάζεται στην Πάτμο στις 6 Οκτώβρη, καθώς και την Κυριακή του Αγίου Θωμά που είναι επτά ημέρες μετά το Πάσχα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: