Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο ΝΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ KRUTITSA (1863-1937)

Ο Μητροπολίτης Πέτρος Krutitsa (στον κόσμο, Peter Feodorovich Polyansky) γεννήθηκε το 1863. Το 1920 έγινε επίσκοπος. Με τη θέληση ο άγιος Πατριάρχης Τύχων († 1925), το είχε ορίσει έναν από τους τρεις Ιεράρχες που είχαν σειρά να γίνουν διάδοχοι του Πατριαρχικού Θρόνου μετά την κοίμηση του.

Στις 12 Απριλίου 1925, Μητροπολίτης Πέτρος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία είχε τεθεί μέσω φοβερή κακουχίες από τους άθεους.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Μητροπολίτης Πέτρος δεν έκανε παραχωρήσεις στο σοβιετικό κράτος.
Μετά από αρκετούς μήνες, στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, φυλακίστηκε και ήταν διαδοχικά σταλεί σε φυλακές της Vyatka, Περμ, Ekaterinburg, Tiumen και Τομπόλσκ (στη Σιβηρία).

Από εκεί, τον εξόρισαν στο χωριό Khe, κοντά του ποταμού Ομπ, διακόσια χιλιόμετρα από Obdorsk.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτου Πέτρου, το οποίο γνωρίζουμε από πολλές πηγές, μια νύχτα απάνθρωπα τον πέταξαν από το τρένο κατά τη μεταφορά του στο Τομπόλσκ.
Είναι γνωστό ότι πολλοί επίσκοποι και οι ιερείς έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Ο Μητροπολίτης έπεσε πάνω στο χιόνι, σαν πάνω σε ένα μαξιλάρι. Σηκώθηκε και κοίταξε γύρω: χιόνι, δάσος, δεν είναι σημάδι της ζωής .... Περπατούσε πολύ καιρό μέσα από το χιόνι και τελικά βαρέθηκε. Το τσουχτερό κρύο διαπέρασε τα κόκκαλα του. Φορούσε μόνο ένα παλιό εξορίσω .Κατανοώντας ότι το τέλος του πλησίαζε, άρχισε να προσεύχεται πιο έντονα πριν να πεθάνει ....

Ξαφνικά, είδε μια τεράστια αρκούδα να τον πλησιάζει ! Αυτά τα ζώα πέφτουν σε χειμερινή νάρκη και όταν ξυπνούν γίνονται πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους;
Κατάπληκτος από τη σκέψη ότι θα καταβροχθίσει, ο Μητροπολίτης δεν είχε τη δύναμη στην κούραση του και την εξάντλ

ηση να φύγει.

Η αρκούδα πλησίασε, τον μύρισε, και ειρηνικά ξάπλωσε δίπλα του, τυλιγμένο με την κοιλιά του προς τον Μητροπολίτη, και, έχοντας απλωμένο, άρχισαν να ροχαλίζουν!
Από το ζεστό σώμα της προήλθε θερμότητα και η ζωή!


Ο Μητροπολίτης δίστασε λίγο, αλλά στη συνέχεια έκατσε στην γούνα της αρκούδας, αλλάζοντας πλευρές αρκετές φορές προς το μέρος της.
Στο ξημέρωμα, άκουσε μια μακρινό κοράκι, κάτι που σηματοδότησε μια κατοικημένη περιοχή! Στη συνέχεια, με μεγάλη προσοχή για να μην ξυπνήσει την αρκούδα, σηκώθηκε. Αλλά η αρκούδα, καθώς, καθώς δεν είχε κοιμηθεί καθόλου, σηκώθηκε, τίναξε τον εαυτό του, ήρεμα κατευθύνθηκαν προς το δάσος!

Σε λίγο, ο Μητροπολίτης έφτασε ένα μικρό χωριό στο οποίο ζητείται η φιλοξενία, λέγοντας ότι η αδελφή του, που ζούσε μακριά από

εκεί, θα πληρώσει τα έξοδα. Έκατσε σε ένα σπίτι όπου έζησε για ένα εξάμηνο. Έγραψε στην αδελφή του και ήρθε στο χωριό. Όμως, λίγο μετά, κάποιοι άλλοι «πολιτικοί» έφτασαν - δηλαδή, οι πράκτορες της μυστικής αστυνομίας, το φοβερό "Τσεκά" (πρόδρομος της KGB).

Δώδεκα χρόνια αδιανόητο βασανιστήρια ακολούθησαν: φυλακίσεις, τιμωρίες και εξορία στην παγωμένες, βόρειες αρκτικές περιοχές. Δεκάδες φορές, οι Σοβιετικοί έδωσε την "ευκαιρία" να εγκαταλείψει τα πιστεύω του του και να συνεργαστεί μαζί τους, με το αξίωμα επισκόπου, ή ακόμα και το Θρόνο Πατριαρχικό ως δόλωμα! Αλλά ο Μητροπολίτης Πέτρος παρέμειναν πιστός στην Αγία Εκκλησία μας.

Εκτελέσθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1937 στην Magnitogorsk για την πίστη και την αγάπη του Χριστού, χωρίς, φυσικά, έχοντας δει επίγεια ελευθερία, αλλά έχοντας την άγια ελευθερία που χορηγείται από το Θείο Παράκλητο στα παιδιά του Θεού, του Χριστού και
μέσα στην Εκκλησία Του. Αμήν!

http://www.johnsanidopoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: