Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ


Η Σερβική Αυτοκέφαλη Εκκλησία ιδρύθηκε το 1219 και ο Άγιος Σάββας, κατά κόσμον Ράστκο Νεμάνιτς, ανακηρύχθηκε πρώτος αρχιεπίσκοπος Σερβίας την ίδια χρονιά. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε στεφθεί βασιλιάς της Σερβίας ο μεγαλύτερος αδελφός του Στέφανος ο πρωτόστεπτος.
Ο Άγιος Σάββας πέθανε το 1236 από πνευμονία στη διάρκεια επίσκεψης στη Βουλγαρία. Το σώμα του ενταφιάστηκε αρχικά στην τότε βουλγαρική πρωτεύουσα Τύρνοβο.
Ένα χρόνο αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι Mileseva της νότιας Σερβίας.
Το 1597 οι Οθωμανοί έκαψαν δημόσια το σκήνωμά του Αγίου Σάββα στην πλατεία Vracar του Βελιγραδίου εκδικούμενοι κάποια εξέγερση της εποχής.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκίνησε στο σημείο της αποτέφρωσης προετοιμασίες για το χτίσιμο του καθεδρικού αυτού ναού το 1894 και η κατασκευή ξεκίνησε το 1935. Οι εργασίες διακόπηκαν στις 6 Απριλίου 1941 όταν άρχισε η επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας.
Οι εργασίες άρχισαν ξανά το 1985 αφού η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πήρε άδεια από το Κομμουνιστικό καθεστώς.
Ο ναός θεωρείται ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός μετά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και ένας από τους μεγαλύτερους του χριστιανικού κόσμου. Αποπερατώθηκε το 2004 και είναι ένα εντυπωσιακό σημείο του Βελιγραδίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: