Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - Ανανέωση στο Περιβόλι της Παναγίας. ΓΚΡΑΧΑΜ ΣΠΗΚ


Με τον τόμο αυτό οι εκδόσεις Ινδικτος εγκαινιάζουν μια καινούργια σειρά με τίτλο ΑΘΩΝΙΚΑ με την επιμέλεια του Γαβριήλ Ν. Πεντζίκη.

Τα τελευταία χρόνια το Άγιον Όρος ενδυναμώνεται. Μετά από μια πολύχρονη περίοδο λειψανδρίας στις μονές, ζούμε πια μια σύγχρονη ανανέωση του μοναχικού βίου. Οι μονές επανδρώνονται και ανακαινίζονται, οι προσκυνητές πληθαίνουν και ο λόγος των Αγιορειτών γερόντων έχει ευρεία απήχηση στον κόσμο. Η αναβίωση του Άθω, που συντελείται καθημερινά αποτελεί για πολλούς το κατεξοχήν θαύμα της Θεοτόκου στον τόπο αυτό.

«Η ανάγκη κάποιων λαϊκών να διαχειριστούν την κατάθεση αυτού του Θαύματος μέσα τους οδήγησε τις εκδόσεις Ίνδικτος να δημιουργήσουν τη σειρά Αθωνικά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η δημιουργία αυτής της σειράς είναι φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη για έναν εκδοτικό οίκο που έχει αναλάβει την έκδοση του Νέου Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας» σημειώνει ο Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης.

Το βιβλίο Άγιον Όρος ? Ανανέωση στο Περιβόλι της Παναγιάς είναι ένα σύνθετο έργο. Ο συγγραφέας του, Γκράχαμ Σπηκ, επέλεξε να παρουσιάσει το Άγιον Όρος με τον τρόπο των χρονογράφων. Όπως εκείνοι ξεκινούσαν την αφήγησή τους από κτίσεως κόσμου και κατέληγαν στην περιγραφή των γεγονότων των ημερών τους έτσι και ο Σπήκ προσφέρει μια λεπτομερή ανασκόπηση της ιστορίας του Άθω, που λειτουργεί σαν κορμός πάνω στον οποίο ο συγγραφέας με νηφαλιότητα χρονογράφου μπολιάζει τα προσωπικά του βιώματα. Η διάρθρωση αυτή επιβάλλεται, όχι τόσο επειδή το βιβλίο γράφτηκε για αναγνώστες που εκ προοιμίου δεν είναι εξοικειωμένοι με το Άγιον Όρος, όσο και για να κατανοηθεί καλύτερα το εύρος της ανανέωσης μετά την ερήμωση και το γεγονός ότι η ανανέωση αυτή δεν είναι η πρώτη και μοναδική στην ιστορία του Περιβολιού της Παναγιάς.

undefined


Δεν υπάρχουν σχόλια: