Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.1


Στην Ιστορία του Νέρωνος, όταν ιστορεί πώς ό αυτοκράτορας αυτός κατηγορούνταν από το Ρωμαϊκό λαό ότι αυτός έκαψε τη Ρώμη, κατονομάζει το Χριστό και τους Χριστιανούς γράφοντας τα έξης.

Αλλα ούτε με καμιά ανθρώπινη δύναμη ούτε με τις γενναιοδωρίες του αυτοκράτορας ή τις εξιλαστήριες θυσίες στο θεό υποχωρούσε ή δυσφήμηση, ώστε να μην πιστεύεται ότι ό εμπρησμός είχε διαταχτεί. για να σβήσει λοιπόν ό Νέρων τη φήμη, διοχετεύει ύπουλα την ιδέα, ότι αίτιοι είναι αυτοί πού ήταν μισητοί για τα αισχρά έργα τους και ό λαός τοις αποκαλούσε Χριστιανούς- και τούς βασανίζει με σκληρότατα βασανιστήρια. ό εισηγητής αυτής της ονομασίας Χριστός καταδικάστηκε σε θάνατο από τον προκουράτορα Πόντιο Πιλάτο επί της βασιλείας του Τιβερίου. κι αφού για την ώρα ή ολέθρια αυτή δεισιδαιμονία στριμώχτηκε, ξαναφούντωσε πάλι όχι μόνο στην Ιουδαία, την πηγή αυτού του κακού, άλλ' ακόμη και στην 'Ρώμη διότι σε αυτή συρρέουν και συχνάζουν από παντού όλα τα βάρβαρα και τα αισχρά πιάστηκαν λοιπόν πρώτα όσοι ομολογούσαν, κι έπειτα με την υπόδειξη εκείνων πιάστηκε πολύ μεγάλο πλήθος, οι όποιοι θανατωθήκαν όχι πλέον με την κατηγορία του εμπρησμού, αλλά για μίσος προς το ανθρώπινο γένος, και όταν θανατώνονταν, επινοήθηκαν αστείοι τρόποι λόγου χάριν ντύνονταν με δέρματα θηραμάτων και πέθαιναν κατακρεουργούμενοι από σκυλιά, ή πέθαιναν καρφωμένοι σε σταυρούς, ή λαμπαδιάζονταν στις φλόγες και όταν βράδιαζε χρησιμοποιούνταν σαν νυχτερινός φωτισμός, για το θέαμα αυτός ό Νέρων είχε ανοίξει (στο κοινό) τούς κήπους του και προσέφερε και ιπποδρομικό αγώνα- αναμιγνυόταν με το λαό φορώντας στολή ηνιόχου ή και επέβαινε σε άρμα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι, παρ' όλο πού για τοις ενόχους άξιζαν οι έσχατοι παραδειγματισμοί, (γι' αυτούς) άρχισε να διεγείρεται οίκτος, σαν για ανθρώπους πού εξοντώνονταν όχι για το δημόσιο καλό, αλλά για την ικανοποίηση της ωμότατος ενός άνθρωπου.

ΤΑΚΙΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΤΑΞΥ 115-117 Μ.Χ. ΠΡΩΤΑ ΡΗΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ . ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.

ΒΙΒΛ. ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΙΑΜΑΚΗΣ ΔΡ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: