Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΕΖΗΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΦΙΛΟΘΕΟ ΖΕΡΒΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΤΟ 1967-1968 «Ο αιώνας που έρχεται βλέπω πώς θάναι αποκαλυπτικός» . Αυτά άκουσα και πάλι σήμερα απ' τον παππούλη.


ΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΕΖΗΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΦΙΛΟΘΕΟ ΖΕΡΒΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΤΟ 1967-1968 «Ο αιώνας που έρχεται βλέπω πώς θάναι αποκαλυπτικός» . Αυτά άκουσα και πάλι σήμερα απ' τον παππούλη.


Ο αιώνας που έρχεται βλέπω πώς θάναι αποκαλυπτικός. Μια νέα πορεία ετοιμάζει με την άρνηση του να υποταχθεί στα παραδεδομένα, ό άνθρωπος. Ίσως νάναι ή τελευταία φορά πού μιλάει. Σε λίγο, τίποτα δεν θα μπορεί να πει. Θα παύσει να βαδίζει και θα έρπετε. Θα παύσει να ξέρει τί είναι ή χαρά. Το μίσος για τη ζωή, θα τον έχει ρημάξει και θα του έχει αρπάξει κάθε δύναμη, του να μπορεί ν' αγαπά. Ή παραφροσύνη και ή τρέλα, θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων αβέβαιη και άνεπισφαλή. Ή ατιμία ασύστολα θα καταδικάζει με κομπασμό την τιμή, ενώ ή γη θα γεμίσει από έρημους και ορφανούς ανθρώπους πού θα γίνουν μαστίγιο και απειλή!! Ή ανθρωπότητα εισέρχεται σε μια πρωτόγονη και βάρβαρη εποχή γεμάτη κυνισμό και κτηνωδία, με φανερή την ειρωνεία του Σατανά για τη νίκη του.

Το μίσος των κακών, θα σταυρώνει καθημερινά πολλούς αδιάφορους για το Θεό και τη ζωή. Ή ανθρωπότητα θα πεινάσει το καλό και θα διψάσει πολύ για λίγη δικαιοσύνη. Οι πηγές όμως θάχουν στερέψει και το πρόσωπο της γης, θα γίνει βλοσυρό και γεμάτο αποστροφή. Θα αρνηθεί να δώσει καρπούς και θα κρύψει ζηλότυπα τη γονιμότητα της, από αποστροφή στην ανθρώπινη τυραννία. Ή αιμάτινη συγγένεια θα λείψει και ή ακολασία θα καταρρίψει κάθε ιερό δεσμό.

Ή μάνα θα ακολασταίνει με το γιό της, ό αδελφός με την αδελφή και ό πατέρας με την κόρη. Ό άνθρωπος δεν θάχει δύναμη μα και όρεξη να δουλέψει, γιατί θάχει μέσα του πεθάνει το αγωνιστικό στοιχείο και θα σέρνεται σαν κουρέλι στους τέσσερις άνεμους δίχως δύναμη αντίστασης να σταθεί κάπου. Δεν θα μπορεί παρά την αδράνεια του και την ακινησία του, να ριζώσει πουθενά αλλά και να κάνει κάτι, γιατί μέσα του θάχει πεθάνει ή ελπίδα και δεν θα μπορεί να ελπίζει.

Τότε το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό, θα πάρουν μορφή! Ό άνθρωπος θα ξυπνήσει απ' τη μέθη της αναλγησίας για να αντιληφθεί ότι κάτι νέο αρχίζει να γεννιέται μέσα απ' τα σπλάγχνα του. Αυτό πού θα γεννηθεί δεν θάχει φόβο γιατί θα το σκεπάζει ή στοργή του Θεού κι ούτε θάναι αμίλητο και έρημο γιατί τώρα πλέον ό Θεός αποκαλυπτικά θα το κατευθύνει και οδηγεί. Το πρόσωπο της γης μετά την εμφάνιση του καλού στις καρδιές, θ' αλλάξει!!
Ή ζωή θα πάρει φως, πολύ φως! Όλοι μας θ' αρνηθούμε από αγάπη για τη ζωή, τον εαυτό μας και ηθελημένα θα κλαύσουμε για ό,τι τόσα χρόνια χάσαμε. Μέσα απ' τη μετάνοια μας, με φρίκη θα αντιληφθούμε τα ερείπια μας για να γεννήσουμε πάλι, αγέραστη αυτή τη φορά την ελπίδα!! Και μέσα απ' τη θάλασσα των δακρύων μας πού θα γεννήσει ό πόνος, θάχουμε τώρα βρει αταλάντευτα το δρόμο για την επιστροφή μας στην Άνω Ιερουσαλήμ!!
Απ' εδώ και μπρος, ό άνθρωπος θάχει να πει πολλά και όλοι θα τον καταλαβαίνουν. Θα ξαναπάρει δύναμη να μπορεί να αγαπάει και να κάνει τη ζωή του δόξα από ντροπή πού ήταν πριν.

Αυτά άκουσα και πάλι σήμερα απ' τον παππούλη.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ. ΑΡΧΙΜ. ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ ΖΩΚΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: